NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα χαρακτηριστικά των μεγάλων νικητών στα δύσκολα

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Τα χαρακτηριστικά των μεγάλων νικητών στα δύσκολα

«Όταν κάτι είναι δύσκολο, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να το αναλάβουμε», είπε o Ράινερ Μαρία Ρίλκε, 1875-1926, Τσεχο-Γερμανός ποιητής. «Μας αρέσουν τα δύσκολα» και για αυτό θα αναλάβουμε να κάνουμε πράξη στην Ελλάδα ότι η ERGO έχει κάνει στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χτες ο Νίκος Αντιμησάρης, διευθύνων σύμβουλος στην ERGO Ελλάδας. Τι θα αλλάξει για την ERGO;

Η ERGO ανεβαίνει στο ρινγκ και είναι αποφασισμένη να πάρει όλους τους αγώνες με τη δύναμη που έχει. Η δύναμη της στοιχειοθετείται από την ευρεία γκάμα ασφαλιστικών καλύψεων, από τα νέα επενδυτικά προγράμματα βασισμένα σε σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και τα δίκτυα της. Μεγάλη η παρουσία της στην Βόρεια Ελλάδα, συνεχίζοντας την παράδοση της. Δεν υπάρχει έργο υποδομών που να μην είναι η ERGO μέσα.

Η θέληση είναι μια δύναμη που συνδέει τον άνθρωπο με τον κόσμο. Η ERGO είναι αποφασισμένη να συνδέσει ετών δουλειά με τις ανάγκες του κόσμου. Το σχέδιο της πελατοκενρικότητας που έχει δεν στέκεται στην επιφάνεια, πουλώ κάτι σε υψηλότερη τιμή έναντι του ανταγωνισμού γιατί δυνητικά αξίζει και αναγνωρίζεται. Το σχέδιο της πελατοκεντρικότητας στέκεται στην σωστή τιμή και σε αυτό που κάνει να υπερέχει πάντα μία επιχείρηση στον πελάτη, στην γρήγορη και σωστή αποζημίωση, όταν υπάρξει ζημιά. Εκεί μετρά η ασφάλιση.

Και, ας πιάσουμε μία ακόμα φορά το θέμα της ασφάλισης. Το κουβάρι έχει πολλούς κόμπους και όταν ένας λύνεται, άλλος μπλέκεται. Μάθαμε ότι το κράτος είναι αυτός που μας προστατεύει. Μάθαμε και να εξαπατούμε με πονηριές για να πάρουμε ένα δράμι ασφάλισης παραπάνω, ένας που ζητά προστασία σίγουρα έχει μάθει και να ελίσσεται πονηρά και να εξαπατά. Είμαστε όμως κερδισμένοι ή χαμένοι κατά βάθος; Τόσες περιουσίες καταστρέφονται από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες, άντε και να κοροϊδέψουμε ένα δράμι, θα μας δώσει το κράτος τις περιουσίες πίσω. Μόνο λόγια και προεκλογικές υποσχέσεις. Ας συλλογιστούμε αυτό που είπε ο οικονομολόγος Milton Friedman: «πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευθεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση».

Εδώ αναδύεται και πάλι το ερώτημα: Γιατί η ΕΑΕΕ δεν κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να πείσει και να μπει ένα στοιχειώδες μάθημα για την ασφάλιση στα δημοτικά σχολεία, όπως γίνεται τώρα με τον τουρισμό; Αμφιβάλλει για τη δύναμη της ιδιωτικής ασφάλισης ή απαιτείται πολύς χρόνος και ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να αποδώσει βραχυπρόθεσμα στην παραγωγή ασφαλίστρων; Πάντως όταν αμφιβάλλεις για τη δύναμη, δίνεις δύναμη στην αμφιβολία σου.

Για τους Ελληνες, μία οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να ανατρέψει τη ζωή τους, περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την πανδημία και οι κυρώσεις που οδήγησαν σε ακρίβεια και πληθωρισμό με αύξηση των επιτοκίων έχουν για την χώρα μας τον χειρότερο αντίκτυπο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ερευνών IPSOS τo 51% των Ελλήνων ότι ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να ανατρέψει την ζωή τους. Για την Γαλλία και τη Ιταλία το ποσοστό αυτό πέφτει στο 20% με 25% και ακόμα περισσότερο για την Γερμανία στο 18%. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστοι έναντι απροόπτων περιστατικών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές ζημιές. Ας τα ξανασκεφτούμε.

Και τα πράγματα μόλις πάνε τα βελτιωθούν, τα χειροτερεύουν για τους πολίτες οι αποφάσεις των κυβερνήσεων. Σταμάτησαν και η ASCOT των Lloyds του Λονδίνου να ασφαλίζει τα φορτία σιτηρών που πλέουν στις θαλάσσιες οδούς της Ουκρανίας. Δεν θέλουν να αυξήσουν την έκθεση τους στον κίνδυνο και αυτό σημαίνει παλινδρόμηση. Ακρίβεια, κερδοσκοπία και μεγάλη έκθεση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στον κίνδυνο από απροσδόκητα γεγονότα.

Γρίφος παραμένει για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τις υποθέσεις ασφάλισης. Generali, NN, Εθνική Ασφαλιστική, ERGO, Eurolife, Allianz παίρνουν θέσεις ενώ δεν αποκλείονται το 2023 και νέες κινήσεις από ασφαλιστικές που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Το epixeiro.gr είχε γράψει ότι οι γερμανικές ασφαλιστικές επανατοποθετούνται στην ελληνική αγορά και διεκδικούν μερίδια από ιδιώτες και μεγάλα έργα. Η μία είναι η Allianz, η άλλη;

Ανανεωμένη με ισχυρά δίκτυα και νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Rober Gauci βγαίνει το 2023 η Εθνική Ασφαλιστική. Πώς θα στηθούν στην σκακιέρα τα πιόνια αναμένουμε να δούμε. Φήμες πάντως λένε ότι το CVC δεν έχει σκοπό να φέρει τα πάνω – κάτω. Κέρδη και αποδόσεις θέλει. Αν τα έχει, όλα θα είναι πρίμα.

Την παρτίδα στην υγεία θα κερδίσει και αυτός που θα κάνει καλές διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν απαντάμε στο πόσο εύκολο είναι όταν τείνουμε σε μονοπωλιακές καταστάσεις, ας μείνουμε στο χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Να μην παραλείψουμε να πούμε σε όλους προσοχή με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Metropolitan κ.τλ. μπαίνεις με γεμάτες τσέπες και βγαίνεις με άδειες, μπαίνεις για ένα πράγμα και αφού βγουν από τη μέση τα πολλά, θα εξιχνιαστεί και θα θεραπευτεί το ένα. Περί τα 180 είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα! Και ο Έλληνας λένε οι έρευνες του ΟΟΣΑ την υγεία του, την πληρώνει από την τσέπη του.

Ας κλείσουμε με αυτό: Ο κόσμος παραμερίζει για να περάσει αυτός που ξέρει πού πηγαίνει. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να μάθουμε που πηγαίνουμε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr