NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Γ. Στουρνάρας: Μικρός ο κίνδυνος για αύξηση χρέους από την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Γ. Στουρνάρας: Μικρός ο κίνδυνος για αύξηση χρέους από την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Ο επιτοκιακός κίνδυνος από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα είναι σχετικά περιορισμένος για το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του που διοργάνωσε επενδυτικός όμιλος.

Επίσης εκτιμά ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στο 2023 την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εάν και εφ’ όσον συνεχιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Εξηγώντας τους λόγους γιατί συμβαίνει αυτό, απαριθμεί

  1. η μεσοσταθμική υπολειπόμενη διάρκεια του δημόσιου χρέους είναι 19,8 έτη (στο τέλος Ιουνίου του 2022),
  2. το μεσοσταθμικό έμμεσο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (implicit interest rate) είναι 1,3% (στο τέλος του 2021), χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ με υψηλό χρέος,
  3. το ποσοστό των υποχρεώσεων σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του δημόσιου χρέους είναι σχεδόν 100% (στο τέλος Ιουνίου του 2022),
  4. η μέση σταθμική διάρκεια ανατιμολόγησης του χρέους είναι περίπου 19 έτη (γεγονός που σημαίνει ότι το τρέχον χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σταθερό επί μακρόν, θωρακίζοντας έτσι το ελληνικό χρέος απέναντι σε πιθανή αναταραχή στις αγορές) και (ε) σχεδόν 75% του δημόσιου χρέους αποτελείται από υποχρεώσεις προς τον επίσημο τομέα (κυρίως EFSF/ESM).

Να μην αυξηθούν τα ελλείμματα

Η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους με όρους αγοράς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση (μεσοπρόθεσμα) του κινδύνου αγοράς του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι θετικό ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, ενώ για τα επόμενα έτη προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα προεγγίζει τις καθαρές πληρωμές τόκων επί του δημόσιου χρέους.

Σημαντική εξέλιξη εάν προσεγγίσουμε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Ερωτώμενος για την επενδυτική βαθμίδα και την πιθανότητα απόκτησή της μέσα στο 2023 εφ’ όσον υπάρχουν και οι εκλογές, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών) στην Ελλάδα. Εφόσον η Ελλάδα εκπλήξει ευχάριστα με (α) τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και (β) το ρυθμό ανάπτυξης το 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελλάδα έχει επιδείξει σαφή δέσμευση και προσήλωση στην έγκαιρη και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας στις αγορές κεφαλαίων και στους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Χρηματοδοτήσεις μέσω του RRF και αδύναμες συνεταιριστικές τράπεζες

Οι θετικές επιδράσεις του RRF στην επενδυτική δραστηριότητα είναι ήδη ορατές στην ελληνική οικονομία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία διετία και ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδο που είχε καταγραφεί για τελευταία φορά πριν από την εκδήλωση της κρίσης δημόσιου χρέους το 2010.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο RRF αναμένεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όρους προϊόντος και απασχόλησης, αλλά και σε όρους παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Όμως, για να είναι μόνιμα αυτά τα οφέλη, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πιστά όλες τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τον RRF.

Η εικόνα στις Συνεταιριστικές Τράπεζες λόγω αδύναμων ποιοτικών στοιχείων

Σε ερώτηση σχετικά με τις συνεταιριστικές τράπεζες και το γεγονός ότι επειδή έχουν πολύ υψηλά ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ίσως χρειαστεί να εξαγοραστούν και να συγχωνευτούν, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι η ΤτΕ θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των ΛΣΙ στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια.

διαβάστε επίσης: Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Τι απαντά για τη «συγχώνευση» με Παγκρήτια

Μη απαραίτητη η ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα Εγγυήσεων του Δημοσίου

«Προσωπικά, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, δεν θεωρώ απαραίτητη την παράταση του προγράμματος. Και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιους δείκτες ΜΕΔ και η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ προβλέπεται να καλυφθεί με οργανικό τρόπο ή μέσω απευθείας πωλήσεων εκτός του Σχεδίου «Ηρακλής». Παράλληλα, σε ένα βασικό σενάριο, η επίδραση των νέων ΜΕΔ λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης θα είναι διαχειρίσιμη. Βεβαίως, αρμόδια να αποφασίσει την παράταση ή μη του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr