NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

H τριπλή απειλή για τις επιχειρήσεις: Τα σχέδια και οι αντιδράσεις

H τριπλή απειλή για τις επιχειρήσεις: Τα σχέδια και οι αντιδράσεις

​​Οι CEOs προετοιμάζονται για την τέλεια καταιγίδα καθώς αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια, αναφέρει η EY στην τελευταία έκδοση CEO Outlook Pulse, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα επακόλουθα της πανδημίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο πληθωρισμός περιπλέκουν τις προοπτικές - τι βλέπουν άνθρωποι με γνώση της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας

  • περισσότεροι από τέσσερις στους 10 (43%) CEOs, αντιμετωπίζουν τη συνέχιση ή την επιστροφή των διαταραχών που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων νέων lockdowns και πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις δραστηριότητές τους. Ο κίνδυνος αυτός αξιολογείται ως μεγαλύτερος στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (48%), σε σχέση με την Αμερικανική Ήπειρο (43%) ή την Ευρώπη (41%).
  • Επαυξάνοντας την τέλεια καταιγίδα για την οποία προετοιμάζονται οι CEOs, το 35% των ερωτηθέντων επισημαίνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις και το 34% τον πληθωρισμό ως κρίσιμους κινδύνους για την ανάπτυξη, με την πλειοψηφία (69%) να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και την ανάπτυξη της εταιρείας τους.
  • Μια σημαντική μειοψηφία (16%) αναγνώρισε τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή για τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας τους.

Πάνε πίσω προγραμματισμένες επενδύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν όλοι οι επικεφαλής επαναπροσδιορίζουν τα επενδυτικά τους σχέδια ελέω γεωπολιτικών αναταραχών, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πολλοί από τους επικεφαλής δήλωσαν πως αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της εταιρείας τους (40%) και μεταφέρουν λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία (39%), ενώ το ένα τρίτο διακόπτει τις δραστηριότητες σε ορισμένες αγορές (30%) ή σταματά εντελώς τις προγραμματισμένες επενδύσεις (29%).

Στρατηγικές επενδύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων με περισσότερους από τους μισούς CEOs να σχεδιάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης ως βασικής πτυχής όλων των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με στόχο την προσέλκυση πελατών (39%) και τη χρήση τεχνολογίας για την ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών (34%), ως τις βασικές ενέργειες που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το προσεχές δύσκολο εξάμηνο.

Ταυτόχρονα, μια σημαντική πλειοψηφία (64%) σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις κεφαλαίου, έναντι μόλις 14% που σχεδιάζει να τις μειώσει. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εξαγορά το επόμενο έτος, ενώ σχεδόν οι μισοί (40%) από τους ερωτηθέντες σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν σε όλα τα μέτωπα, αναζητώντας να αποκτήσουν, να εκχωρήσουν και να συνάψουν νέες κοινοπραξίες ή στρατηγικές συμμαχίες.

Αναφερόμενοι στην επόμενη συναλλαγή τους, το 21% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αυτή θα οφείλεται στην ανάγκη να επενδύσουν σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ώστε να ενισχύσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιό τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα ταλέντα, ενώ το 15% ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν μια επιχείρηση σε έναν παραπλήσιο κλάδο, προκειμένου να ανοίξουν νέους δρόμους ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της ΕΥ.

Τι βλέπουν άνθρωποι της ελληνικής αγοράς για το 2023

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις ανθρώπων με γνώση για τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά στο πρόσφατο Fortune Greece CEO Initiative.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας σημειώσει πως η χώρα μας διαθέτει «δεξαμενές» που θα της επιτρέψουν να διατηρήσει τη θετική δυναμική που έχει αναπτύξει.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για το δυσμενές σενάριο όπου το ευρωπαϊκό περιβάλλον θα εκτροχιαστεί, εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Κατά τον κ. Βέττα, τα βήματα της Ελλάδας θα πρέπει να επικεντρωθούν την εξωστρέφεια και καινοτομία, μιλώντας και για τη μεγάλη ρευστότητα που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο πνεύμα και ο CEO του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία θα συνεχίσει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια όλης της προσπάθειας παρόλο που είναι μια εκλογική χρονιά, κάτι πολύ σημαντικό και για τους επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thorton κ. Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρή αύξηση επιτοκίων, δεδομένου ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πρόβλημα κόστους και προσφοράς. Αναφέρθηκε στα μικρά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χώρα μας σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και έκανε λόγο για την τόλμη από μέρους των επιχειρήσεων να αναζητήσουν κεφάλαια να επενδύσουν στις ίδιες τους τις επιχειρήσεις και να μην βασίζονται μόνον στο κράτος.

Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις θεωρεί το 2023 ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, σημειώνοντας ωστόσο πως τα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια ιστορική ευκαιρία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr