NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Πρώτος διάλογος ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο και την εργασία - Στο επίκεντρο η καταναγκαστική εργασία

Πρώτος διάλογος ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο και την εργασία - Στο επίκεντρο η καταναγκαστική εργασία

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο στο πλαίσιο του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για το εμπόριο και την εργασία (TALD), με την καταναγκαστική εργασία και το ψηφιακό εμπόριο να αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις ευκαιρίες για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές να καταπολεμήσουν από κοινού την καταναγκαστική εργασία και να προωθήσουν το ανθεκτικό και βιώσιμο εμπόριο που βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα και πρότυπα. Οι κοινωνικοί εταίροι, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, περιέγραψαν τις ιδέες τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη συνεργασία τους για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας στην παγκόσμια οικονομία.

Αντάλλαξαν επίσης εμπειρίες και ορθές πρακτικές σχετικά με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον μετριασμό του κινδύνου καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από την αγορά της ΕΕ.

Για τα επόμενα βήματα, και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον διάλογο για θέματα που έχουν σημασία για τους κοινωνικούς εταίρους, όπως το ψηφιακό εμπόριο και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που παρουσίασαν κοινωνικοί εταίροι.

Ιστορικό

Ο TALD αποτελεί μέρος του ευρύτερου θετικού θεματολογίου της ΕΕ για τις παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC). Αποτελεί επίσης μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση εργασιακών ζητημάτων, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση για την αξιοπρεπή εργασία παγκοσμίως.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ εγκαθίδρυσαν τον TALD κατά το δεύτερο TTC, στις 16 Μαΐου 2022, για να διευκολύνουν τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με διατλαντικά εμπορικά και εργασιακά ζητήματα, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μπορούν να επιτύχουν την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο και να επιτύχουν ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς ευημερία.

Η πρώτη τεχνική σύνοδος του TALD πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Συζητήθηκαν θέματα που προτάθηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του ψηφιακού εμπορίου στο διατλαντικό εργατικό δυναμικό, των μέτρων που ελήφθησαν για την άμβλυνση των σημερινών υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και του τρόπου με τον οποίο διασφαλίζεται ότι τα μέτρα αυτά προωθούν το διατλαντικό εμπόριο.

Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

«Δεν υπάρχει εμπόριο χωρίς εργαζομένους, και είναι ζωτικής σημασίας η εμπορική πολιτική να λειτουργεί για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρώτος αυτός διάλογος, σε υπουργικό επίπεδο με τους εργαζομένους, τους εργοδότες και τις αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει στο πλαίσιο του TTC, είναι τόσο σημαντικός. Με τη σημερινή συνάντηση καταδείξαμε εκ νέου την κοινή μας αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της καταναγκαστικής εργασίας και θέσαμε τον διμερή μας διάλογο για το εμπόριο και την εργασία σε μια πολλά υποσχόμενη και γόνιμη πορεία» δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για το εμπόριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr