NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Η νικήτρια Dataphoria και η στήριξη Lidl Ελλάς - Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη στην καινοτομία & βιωσιμότητα

Η νικήτρια Dataphoria και η στήριξη Lidl Ελλάς - Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη στην καινοτομία & βιωσιμότητα

Καινοτόμες ιδέες, έρευνα και ανάπτυξη, έμπειροι μέντορες και ελπιδοφόρα μηνύματα ότι υπάρχει διάθεση για στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία - αποτύπωμα που είχε ο τελικός του 2ου μαραθωνίου καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών για τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την επιχειρηματικότητα (Sustainability Hackathon), μια διοργάνωση που υλοποιήθηκε μέσω της εταιρείας ψηφιακής τεχνολογίας Crowpolicy.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, μιας πρωτοβουλίας που ανήκει στην Lidl Ελλάς και στο Κοινωφελές Ίδρύμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, οι οποίοι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της καινοτομίας και συνδράμουν στην διασφάλιση της βιωσιμότητας.

«Τρέχουμε μαζί στον στίβο των ιδεών και της καινοτομίας και της βιώσιμης αντίληψης για το σήμερα, αλλά και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ενώνουμε οράματα, εμπνεύσεις, γνώση, πόρους και δυναμικό σε ένα κοινό στόχο: να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις ανάγκες της γενιάς μας, χωρίς να διακυβεύουμε το δικαίωμα των επόμενων γενιών σε επάρκεια πόρων, αγαθών και κυρίως ποιότητα ζωής», επεσήμανε η κα Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας, Lidl Ελλάς

«Όταν ξεκινήσαμε το Sustainability Hackathon είχαμε πολλές προσδοκίες. Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης είδαμε μεγάλη ικανοποίηση και τώρα διευρύναμε τους θεματικούς μας ορίζοντες με άξονες ενδιαφέροντος που είχαν μεγαλύτερη ευελιξία. Αγγίξαμε διαφορετικές πτυχές μέσω της επιχειρηματικότητας, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση. Απλώσαμε τις δημιουργικές μας κεραίες τόσο στο φυσικό όσο και στο ψηφιακό κόσμο. Στο κάλεσμα αυτό καινοτομίας και προόδου ανταποκρίθηκαν 375 διαγωνιζόμενοι, 35 ομάδες και 35 μέντορες. Τουλάχιστον 30 ομάδες παρουσιάσαν τις ιδεές τους και 5 εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης», συμπλήρωσε καταλήγοντας πως «η καινοτόμος τεχνολογία είναι μια δημοκρατική τεχνολογία, που μέσα από το άτομο ενδυναμώνει και το σύνολο. Είμαστε υπερήφανοι που ευαισθητοποιούμε και κινητροδοτούμε και γινόμαστε καταλύτες βιώσιμης προοπτικής».


IMG_20221214_182143.jpg?mtime=20221215021023#asset:388967


Οι προκλήσεις απαιτούν ιδέες και εργαλεία

Στο ίδιο πνεύμα η κα Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη υπογράμμισε πως για να αντιμετωπίσουμε της σημερινές προκλήσεις απαιτούνται ιδέες, εργαλεία και δοκιμές - στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Sustainability Hackathon.

«Ίσως να μην ξέρουμε όλοι τι σημαίνει ο όρος βιωσιμότητα, ούτε ίσως να εννοούμε το ίδιο πράγμα. Αυτό που ξέρω πολύ καλά είναι ότι η βιωσιμότητα μπορεί να είναι η αναζήτηση μιας ισσοροπίας ανάμεσα στην εξέλιξη και την προστασία της φύσης και των πόρων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δοθεί βήμα στους νέους και τις καινοτόμες ιδέες. Για το Ίδρυμα η προστασία του περιβάλλοντος και βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα, έχοντας συνεργάτες με κοινό κώδικα αξιών», τόνισε.


IMG_20221214_182635.jpg?mtime=20221215020945#asset:388966


and the winner is...

5 φιναλιστ, 5 καινοτόμες ιδέες που προωθούν πράγματι την βιωσιμότητα: Έξυπνο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, project που μειώνει το πρόβλημα της αλόγιστης σπατάλης τροφίμων, crowdsourcing πλατφόρμα που συνδέει πολίτες - δήμους και κοινωνία για τη δημιουργία πάρκων τσέπης, αισθητήρες για οικονομία και συνετή κατανάλωση νερού και...εξειδικευμένη πλατφόρμα που υποστηρίζει επιχειρήσεις και δήμους στην καταγραφή, παρακολούθηση και ανάδειξη των δεικτών ESG, με έμφαση στο περιβάλλον.

Η τελευταία ιδεά ανήκει στην Dataphoria η οποία ήταν και η νικήτρια του διαγωνισμού.

Ο συνιδρυτές Αναστάσης Σταμάτης και Φένια Σούρλα ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια ομάδα ενεργών νέων με εξειδίκευση στα δεδομένα, τη βιώσιμη ανάπτυξη με διεθνείς επιτυχίες και έναν κοινό σκοπό: Να εισάγουν την αειφορία στο DNA κάθε επιχείρησης, κάθε πόλης, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Πρόκειται για μια ταχέως ανερχόμενη ανάγκη που έχει προκύψει από τις νέες ρυθμιστικές διατάξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών.

Η βασική καινοτομία της της Dataphoria είναι η αξιοποίηση του Analytics as a Service framework για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αντί για software, με συγκεκριμένη είσοδο στοιχείων και απεικόνιση συγκεκριμένων metrics, χτίζουν διαδικασίες επεξεργασίας, ανάλυσης και οπτικοποίησης δεδομένων για την αειφορία.

Αυτό δίνει ευελιξία τόσο στον τρόπο και το είδος των δεδομένων που συλλέγονται όσο και στην απεικόνιση ξεχωριστών δεικτών για κάθε πελάτη.

Σήμερα, η Dataphoria έχει ήδη αναπτύξει συνεργασίες με πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Elevate Greece, Deloitte, ESG analytics για ΜμΕ, συνεργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο).


IMG_20221214_203900.jpg?mtime=20221215020844#asset:388965








... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr