NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ασφαλιστική απάτη: Ποιοι τα παίρνουν διπλά από τις ασφαλιστικές

Ασφαλιστική απάτη: Ποιοι τα παίρνουν διπλά από τις ασφαλιστικές

Ποιοι είναι αυτοί που, ενίοτε παρανόμως, βάζουν στην τσέπη τους χρήματα από τις ασφαλιστικές δύο και τρεις, ή και περισσότερες φορές, για την ίδια ζημιά;

To «double dipping» είναι η κατηγορία ασφαλιστικής απάτης όπου υποβάλλεται η αξίωση σε δύο ή και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες για το ίδιο συμβάν από όλες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι εταιρείες αποζημιώνουν η κάθε μία ξεχωριστά τον ασφαλισμένο ή τους άλλους δικαιούχους για την ίδια περίπτωση ζημιάς.

Είναι αδίκημα, όταν ο σκοπός είναι το κέρδος

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι, αν κάποιος εμπλεκόμενος σε ατύχημα αυτοκινήτου υποβάλει αξιώσεις σε δύο διαφορετικές ασφαλιστικές, ήτοι: αυτή που καλύπτει προσωπικό ατύχημα στο αυτοκίνητο και αυτή που καλύπτει ασφαλιστήριο υγείας.

Σε αρκετές περιπτώσεις η διπλή αξίωση μπορεί να αποτελεί αδίκημα ιδίως, όταν σκοπός της είναι το κέρδος για τον ενάγοντα, δηλαδή η είσπραξη αμοιβής από ζημιά ή τραυματισμό. Σε μία πρώτη ματιά η απατηλή ασφαλιστική περίπτωση είναι επιβλαβής διότι πλήττει την αξιοπιστία της ασφάλισης και μειώνει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων προς αυτήν. Με μία δεύτερη ματιά σε μεσοπρόθεσμο στάδιο αυξάνει τις δαπάνες όλων των ασφαλισμένων αδιακρίτως μία και οι ασφαλιστικές οδηγούνται σε αυξήσεις ασφαλίστρων.

Μέθοδοι και κόστος ασφαλιστικής απάτης

Η ασφαλιστική απάτη διαπράττεται: ευκαιριακά ή οργανωμένα στο στάδιο της ανάληψης κινδύνου ή στο στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης και εκδηλώνεται με απόκρυψης, παραποίησης στοιχείων, υπερτιμολογηθείσας απαίτησης αποζημίωσης, εικονικής / φανταστικής απαίτησης αποζημίωσης, δόλιας πραγμάτωσης της ασφαλιστικής περίπτωσης.

Το κόστος της ασφαλιστικής απάτης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Insurance Europe φτάνει περίπου τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, άρα και το οικονομικό όφελος για τις ασφαλιστικές από τον εντοπισμό της ασφαλιστικής απάτης και την ανάκληση της απαίτησης είναι μεγάλο.

Η φάκα δεν λειτουργεί σωστά, ο διαμοιρασμός δεδομένων και η ελληνική αγορά

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό τόσο στον κλάδο αυτοκινήτου όσο και τους κλάδους ζωής και υγείας, για να εντοπίσουν την απάτη, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, καθώς ο διαμοιρασμός των δεδομένων μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι διαθέσιμος μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την KPMG, έτσι και η συγκεκριμένη κατηγορία απάτης δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού, όπου οι εταιρείες διαμοιράζονται τα δεδομένα τους για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης κατηγορίας απάτης, διαπιστώνεται ότι είναι μία συνηθισμένη περίπτωση.

Υποστηρίζεται ότι οι λύσεις προσφέρονται μέσω νέων τεχνολογιών (social media, machine learning, artificial intelligence, blockchain, IoT, κ.ά.) και των Insurtech τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στους πελάτες τους σε διάφορα σημεία της ασφαλιστικής αλυσίδας και ότι αρωγός για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η τεχνολογία η οποία μπορεί να δώσει λύση για την ασφάλεια των δεδομένων, για τη διαφύλαξη των αναγκαίων συνθηκών βάσει του κανονιστικού πλαισίου

Καμία λύση δεν είναι πανάκεια για τα διαφυγόντα κέρδη

Σύμφωνα με την KPMG, με το blockchain μπορεί να επιτευχθεί ο ασφαλής διαμοιρασμός των δεδομένων και η επιτυχής διαφύλαξή τους, ενώ με τη χρήση machine learning τεχνικών και αλγορίθμων επιτυγχάνεται ο πιο ακριβής εντοπισμός των περιπτώσεων απάτης.

Ωστόσο, καμία λύση δεν είναι πανάκεια για να εξαλείψει τα διαφυγόντα κέρδη των ασφαλιστικών και να δώσει ευκαιρίες καλύτερης τιμολόγησης, είτε με τον διαμοιρασμό είτε μέσω ιδιωτικών επενδύσεων σε λογισμικό τα οποία δεν είναι αδιάτρητα πάντα, η αξία της ασφαλιστικής απάτης είναι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr