NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα κτίρια που ξαναζωντανεύουν στο κέντρο της Αθήνας

Τα κτίρια που ξαναζωντανεύουν στο κέντρο της Αθήνας
09_01_2023 11_01_2023
epixeiro icon Culture Hub, TourismLab

Η Αθήνα είναι αναμφισβήτητα μια πόλη με πλούσια ιστορία. Και για να την ανακαλύψει κανείς δεν έχει παρά να μελετήσει τις προσόψεις των εμβληματικών κτιρίων του ιστορικού της κέντρου. Ανάμεσά τους θα βρει παλιά αρχοντικά, επιβλητικά νεοκλασικά και κομψά μοντερνιστικά κτίρια που διατηρούν την αίγλη τους, ακόμη κι αν έχουν παραδοθεί στην φθορά.

Πράγματι, δεν είναι λίγα τα ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας που μοιάζουν ερειπωμένα, με εμφανή πάνω τους τα σημάδια του χρόνου, ή καθηλωμένα στο παρελθόν, αφού παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις! Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κτίρια-κοσμήματα στο κέντρο της Αθήνας ξαναζωντανεύουν και αποκτούν ολοκαίνουργιες, συχνά απροσδόκητες χρήσεις που τα καθιστούν και πάλι κομμάτι, όχι μόνο της αισθητικής της πόλης, αλλά και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε κάποια από αυτά.

Τα νεοκλασικά του Κολωνακίου

Η περίπτωση του Κολωνακίου είναι γνωστή σε κατοίκους της Αθήνας και μη: μια γειτονιά με μακρά ιστορία, πασίγνωστη για την υψηλή αισθητική και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των κτιρίων της. Μια σύντομη βόλτα στο Κολωνάκι αρκεί για να θαυμάσει κανείς επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν πλέον εμπορικά καταστήματα, ατελιέ, μπαρ, εστιατόρια ή ακόμη και γυμναστήρια, όπως αυτό που φιλοξενεί σήμερα το Alterlife. Τα κτίσματα αυτά, με τις χαρακτηριστικές ρομαντικές προσόψεις τους, σύμβολα της αθηναϊκής κομψότητας, κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια οι εργασίες αναπαλαίωσης στην περιοχή έχουν εντατικοποιηθεί, χαρίζοντας στο αθηναϊκό κοινό μια θαυμάσια συλλογή νεοκλασικών κτιρίων που φέρνουν στο σήμερα την φινέτσα και την αύρα μιας άλλης εποχής.


Τα διατηρητέα της Ερμού

Λίγα βήματα μακριά από την αριστοκρατική συνοικία του Κολωνακίου, εκεί που χτυπά η καρδιά του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, μπορεί κανείς να ανακαλύψει ακόμη περισσότερα «διαμάντια» του περασμένου αιώνα. Η οδός Ερμού, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, επιφυλάσσει στον προσεκτικό διαβάτη πολλές ευχάριστες αρχιτεκτονικές «εκπλήξεις». Κι αυτό γιατί η Ερμού υπήρξε ανέκαθεν μια βασική εμπορική αρτηρία της πόλης που έσφυζε από ζωή και διατηρεί μέχρι και σήμερα σε όλο το μήκος της πλήθος από νεοκλασικές κατοικίες. Σε κάποιες από αυτές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια πασίγνωστες αλυσίδες ρούχων κερδίζοντας μια προνομιακή θέση στον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας. Η αξιοποίησή τους αυτή για εμπορική χρήση, πάντως, ωφελεί συνολικά και την εικόνα της ίδιας της πόλης, αναδεικνύοντας την ομορφιά των διατηρητέων που γεμίζουν ξανά ζωή.

Τα αθηναϊκά μουσεία

Δεν είναι μόνο οι εμπορικές δραστηριότητες που μπορούν να χαρίσουν νέα πνοή ζωής στα κτίρια του ένδοξου παρελθόντος μιας πόλης. Τα κτίρια που φιλοξενούν σήμερα πολλά από τα μουσεία της Αθήνας κουβαλούν βαριά ιστορία. Άλλα ανήκουν στο βαθύτερο και άλλα στο πιο πρόσφατο παρελθόν της, εκπροσωπούν διαφορετικά αρχιτεκτονικά ρεύματα και αισθητικές, όλα μαζί όμως κοσμούν με τον χαρακτήρα τους αυτό το μοναδικό μωσαϊκό που ονομάζεται «Αθήνα». Τα παραδείγματα είναι πολλά: από το νεοκλασικό «Μέγαρο Σταθάτου», την εντυπωσιακή κατοικία που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του όψιμου νεοκλασικισμού, μέχρι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, παράδειγμα «αυστηρού» μοντερνισμού με βιομηχανική αισθητική, τα κοσμήματα του παρελθόντος σφύζουν ξανά από ζωή, υποδεχόμενα ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες στις εκθέσεις τους.


Τα μοντερνιστικά κτίσματα του Μεταξουργείου

Μια από τις τάσεις που αναμφισβήτητα έχουν σημαδέψει την σύγχρονη όψη της Αθήνας είναι ο αρχιτεκτονικός μοντερνισμός. Πρόκειται για το ρεύμα εκείνο που αναδύθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου και παρήγαγε πολλά από τα κτίσματα που κοσμούν σήμερα τις γειτονιές της Αθήνας. Χαρακτηριστικά του είναι η συμμετρία, η αρμονία και η «αρχοντική» λιτότητα, σήμα κατατεθέν του Αθηναϊκού τοπίου. Στην περιοχή του Μεταξουργείου μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα πολλά και αξιόλογα δείγματα του αρχιτεκτονικού ρεύματος του μοντερνισμού που με τη χάρη τους μας ταξιδεύουν σε ένα νοσταλγικό παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια τα κτίρια αυτά ξαναζωντανεύουν και αναδεικνύονται μέσα από εργασίες που τα διαμορφώνουν σε ξενώνες και ξενοδοχεία, ενώ άλλα υποδέχονται το κοινό στις αυλές τους αφού μετατραπούν σε καφέ και εστιατόρια με ρετρό αισθητική.

Την επόμενη φορά που θα τύχει να κάνετε τα ψώνια σας, να περιφέρεστε ή να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες στο κέντρο, θυμηθείτε να χαζέψετε τις προσόψεις των κτιρίων γύρω σας για ένα μικρό μάθημα στη μεγάλη αθηναϊκή ιστορία!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr