NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Νέοι Επιχειρηματίες - Κοινωνικές και Πράσινες Επιχειρήσεις

Νέοι Επιχειρηματίες - Κοινωνικές και Πράσινες Επιχειρήσεις

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και η πράσινη επιχειρηματικότητα διευρύνουν την έννοια τους σύγχρονου «Επιχειρείν». Πώς όμως, αυτές επηρεάζουν τους νέους επιχειρηματίες και πως βοηθάνε στην ανάπτυξή της ελληνικής οικονομίας σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στοχεύει στην επίτευξη κοινωνικών σκοπών μέσω της δημιουργίας κοινωνικής αξίας. Επιδιώκει την επίλυση προβλημάτων όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών υγείας και η ενέργεια, μέσα από καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την εργασιακή ένταξη ατόμων που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή υπηρεσιών στο ευρύ κοινό (κοινωνικές, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης), και το ηθικό εμπόριο.

ROKANI91.PNG?mtime=20230109161311#asset:391790

*H AFI είναι στο πλευρό της Ροκάνι, μια κοινωνικής επιχείρησης, που δίνει ζωή σε χρησιμοποιημένα υλικά και φθαρμένα προϊόντα, δημιουργώντας νέα, με καινούρια ιδιότητα, με εργαλεία το μεράκι, την φαντασία και την συλλογική δουλειά.

Ο Δημήτρης ιδρυτής του Ροκάνι, μιας κοινωνικής επιχείρησης που έχει χρηματοδοτηθεί από την AFI, μας εξηγεί ότι:

«Μέσα από τις δημιουργίες και τις κατασκευές, προωθούμε τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας και του upcycling. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών με παρόμοιες αξίες και συμμετέχουμε σε προγράμματα και δράσεις ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και υποστηρίζουμε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Στόχος είναι η ενίσχυση περιβαλλοντικών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων μας».

Από την άλλη, η Πράσινη Επιχειρηματικότητα ασκείται με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον σε όλα τα στάδια των διαδικασιών της, από την παραγωγή έως την τελική διάθεση του προϊόντος. Τα σημαντικότερα οφέλη από τις πράσινες επιχειρήσεις είναι η διεύρυνση του καταναλωτικού κοινού, η δημιουργία ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και η προσέλκυση εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.

PHEE.PNG?mtime=20230109161723#asset:391791

*Η AFI στήριξε τον Σταύρο στα πρώτα βήματα της PHEE, μιας πράσινης επιχείρησης που κατασκευάζει από φύκια θήκες για κινητά, ρακέτες θαλάσσης και αποθηκευτικά κουτιά, τα οποία διατίθενται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Σταύρος ιδρυτής της πράσινης επιχείρησης PHEE, χρηματοδοτήθηκε από την AFI, και υπογραμμίζει ότι:

«Η φυσική υπόσταση του προϊόντος μας, συμβάλει στην ενημέρωση για τα νέα υλικά, βιολογικής βάσης, δίνοντας δεύτερη ζωή σε υπολείμματα που θεωρούνται απόβλητα. Έτσι, κατασκευάζουμε κάτι ''χειροπιαστό'' που έχει χρηστικότητα και είναι ο πιο άμεσος τρόπος να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας. Παράλληλα μετρώντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των προϊόντων μας, που ακολουθούν τα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να μελετήσουμε το περιβαλλοντικό όφελος, σε μονάδες χρήματος, ώστε να μετρηθεί το αποτύπωμα της Ελληνικής πράσινης επιχειρηματικότητας.»

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και οι προκλήσεις παραμένουν για όσους υφίστανται διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου και αναπηρίας. Με την πανδημία η κατάσταση επιδεινώθηκε, οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν και ειδικά οι γυναίκες δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Ακόμη, και σε μέρη όπου η ανεργία των νέων είναι χαμηλή, αυτό συχνά υποκρύπτει κακή ποιότητα εργασίας και χαμηλές αποδοχές. Παράλληλα, η απειλή της κλιματικής αλλαγής, γεννά νέες προκλήσεις που απαιτούν νέα εργαλεία στην φαρέτρα του κάθε επιχειρηματία.

Ο Σταύρος από την PHEE, επισημαίνει ότι:

«Ο περιορισμένος αριθμός εγχειρημάτων στη χώρα και η μικρής κλίμακας εκπαίδευση από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς είναι οι δύο κύριοι λόγοι που συντελούν στην σημερινή κατάσταση. Η έλλειψη νομοθεσίας για τα προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από την πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν τροχοπέδη τόσο για την κατανόηση της σημασίας της από το κοινωνικό σύνολο όσο και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Τέλος η απουσία εκπαιδευτικών προγραμμάτων γύρω από ζητήματα πράσινης επιχειρηματικότητας στην χώρα μας επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός ενημέρωσης και ανάπτυξης του κλάδου, δυστυχώς θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα χαμηλός.»

Μια νέα γενιά επιχειρηματιών καταφέρνει να προσαρμοστεί αποτελεσματικά σε αυτές τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, φέρνοντας καινοτόμες ιδέες στην αγορά, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι νέοι πλέον δημιουργούν επιχειρήσεις που δεν στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος, αλλά έχουν και ως κύριο σκοπό τους την δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου.

Ο Δημήτρης από το Ροκάνη, τονίζει ότι:

«Βασικός στόχος μας είναι η μεταστροφή των προτιμήσεων των πελατών σε οικολογικές λύσεις και στην προώθηση και παραγωγή προϊόντων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οργανώνουμε μία γραμμή παραγωγής αποκλειστικά με upcycled προϊόντα, με σκοπό τόσο την ενημέρωση των δυνητικών καταναλωτών και τη ενίσχυση των χρηματικών εισροών. Έτσι ενισχύουμε τη βιωσιμότητα της επιχείρησής και διασφαλίζουμε την κερδοφορία της.»

AFI είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την γαλλική οργάνωση ADIE, που παρέχει μικρά δάνεια έως 12.500 ευρώ σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, σε μακροχρόνια ανέργους και μικροεπιχειρηματίες χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματοδότηση επιδιώκοντας να προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr