NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Χάσαμε περιουσίες 270 δισεκατομμυρίων το 2022, πώς προκλήθηκαν οι ζημιές

Χάσαμε περιουσίες 270 δισεκατομμυρίων το 2022, πώς προκλήθηκαν οι ζημιές

Απώλειες από φυσικές καταστροφές συνολικού ύψους περίπου 268 - 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ βίωσε το 2022 ο πλανήτης Γη, με τον Ίαν να είναι ο δεύτερος πιο δαπανηρός τυφώνας στην ιστορία μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Από τα 268-270 δισεκατομμύρια τα 120 με 150 δισεκατομμύρια ήταν αντασφαλισμένα πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρωθούν από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τα υπόλοιπα και μέχρι εκεί που αντέχει ο προϋπολογισμός από κρατικές δαπάνες. Κάποιες ανασφάλιστες περιουσίες δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν λόγω αδυναμίες επαναχρηματοδότησης από μεμονωμένους ιδιώτες.

Οι εκτιμήσεις Munich Re, Swiss Re

Σύμφωνα με την Munich Re οι οικονομικές απώλειες προερχόμενες από φυσικές καταστροφές το 2022 φτάνουν τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 120 δισεκατομμύρια ή το 44% ήταν ασφαλισμένες . Ελαφρά χαμηλότερα εκτιμά το ποσό των ασφαλισμένων ζημιών η Swiss Re, στα 115 δισεκατομμύρια το 2022 (2021:130, -7%), καθώς και τις συνολικές καταστροφές, στα 268 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα 303 δισεκατομμύρια το 2011 (-12%).

Πρώτος σε κόστος ο Ίαν το 2022, δεύτερος μετά την Κατρίνα από το 2005

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών ζημιών και περίπου το ήμισυ των ασφαλισμένων ζημιών, προήλθαν από τον τυφώνα Ian. Ο Ίαν προκάλεσε ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων τα 60 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένες ζημιές. ΣΕ επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών ο Ίαν, κατά την Munich Re καταχωρείται ως δεύτερος πιο δαπανηρός τυφώνας μετά την Κατρίνα που είχε σαρώσει τις Δυτικές ακτές το 2005. Το ίδιο κατά την Swiss Re, ο Ίαν ήταν ο δαπανηρότερος τυφώνας για τους αντασφαλιστές με εκτιμώμενες ζημιές 50-65 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Swiss Re υπολογίζει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τις δευτερεύουσες ασφαλισμένες φυσικές ζημιές.

Το 45% των οικονομικών ζημιών το πληρώνουν οι αντασφαλιστές

Όπως το 2021, έτσι και το 2022 οι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές ζημιές ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας μία ακόμα φορά την τάση της αύξηση των ζημιών στην δεκαετία κατά 5% με 7% σε μέσο όρο. Οι αντασφαλιστικές καλύπτουν το 45% των οικονομικών ζημιών, ποσοστό που μαρτυρά το τεράστιο κενό που υπάρχει στο κόσμο μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών.

Την πρωτοκαθεδρία στις απώλειες στον κόσμο την έχει η Βόρεια Αμερική με απώλειες 150 δισεκατομμυρίων εκ των τα 90 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα. Εκ του συνολικού αριθμού των καταστροφών οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών ζημιών και το 98% των ασφαλισμένων ζημιών.

Ζημιές που ξεπερνούν το ΑΕΠ του Πακιστάν

Μετά τον Ίαν, η δεύτερη πιο δαπανηρή και μεγαλύτερη καταστροφή του 2022 ήταν οι σοβαρές πλημμύρες από τους μουσώνες στο Πακιστάν ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ. Απώλεσαν την ζωή τους 1.700 με τις άμεσες πλημμύρες να εκτιμώνται σε 15 δισεκατομμύρια, ποσό που είναι εκ διαμέτρου δυσανάλογο με τον ΑΕΠ της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της η χώρα ήταν ανασφάλιστη που σημαίνει πως ότι υπήρχε χάθηκε

Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημίες, το δεύτερο πιο δαπανηρό συμβάν φυσικών καταστροφών το 2022, ήταν πλημμύρες στη νοτιοανατολική Αυστραλία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Οι συνολικές απώλειες από τα συμβάντα των σοβαρών βροχοπτώσεων διαμορφώνονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια με λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια δολάρια να είναι ασφαλισμένα. Συνολικά, οι πλημμύρες στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του 2022 προκάλεσαν οικονομικές ζημίες ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Αλλαγή σκηνικού στην Ευρώπη, ξηρασία και καταιγίδες

Στην Ευρώπη, υπήρξε τρομερή ξηρασία το καλοκαίρι που ακολουθήθηκαν από ισχυρές καταιγίδες με ισχυρό χαλάζι. Στη Γαλλία, οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημίες 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια καλύφθηκαν από αντασφάλιση. Την Ευρώπη σάρωσαν εξωτροπικοί κυκλώνες το 2022, με μια σειρά από καταιγίδες στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη τον Φεβρουάριο να προκαλεί ζημίες 5,6 δισεκατομμυρίων εκ των οποίων τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν ασφαλισμένα.

Ασία, Ειρηνικός, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική

Στην Ασία-Ειρηνικό, οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2022 αυξήθηκαν σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καθώς και οι ασφαλισμένες ζημίες αυξήθηκαν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Μία σεισμική δόνηση μεγάλης έντασης στην Ιαπωνία κόστισε 2,8 δισεκατομμύρια με τις συνολικές ζημίες να αγγίζουν τα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, δύο σοβαρές πλημμύρες ήταν οι χειρότερες φυσικές καταστροφές του 2022. Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Νιγηρία οδήγησαν σε πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 100.000 κτίρια και καλλιέργειες σε πάνω από 500.000 εκτάρια γεωργικής γης.

Τέλος η Νότια Αμερική γνώρισε σοβαρή ξηρασία το 2022 και στη νότια Βραζιλία, οι αποτυχίες των καλλιεργειών προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων.

Κατά τη Swiss Re το 2022 ήταν το έτος των δευτερογενών καταστροφών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr