NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Έλενα Μητσιμπόνα: «Κλειδί» για την ευτυχία το Positive Mindset

Έλενα Μητσιμπόνα: «Κλειδί» για την ευτυχία το Positive Mindset
11_01_2023
epixeiro icon Coaching & Training

Το ξέσπασμα της πανδημίας αποτέλεσε αναντίρρητα για πολλούς ένα εφαλτήριο επαναπροσδιορισμού στόχων, μια αφετηρία αλλαγών. Μια καλή αφορμή ίσως για να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά έχει ουσία, τι εν τέλει μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Πέραν τούτου όμως, είναι γεγονός πως οι προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή έχουν μετατρέψει την κατάθλιψη σε επιδημία: Κατά τους ειδικούς, αποτελεί την κορυφαία απειλή στην ψυχολογική ευημερία και την κυρίαρχη αιτία αναπηρίας στον 21ο αιώνα. Άραγε πως η Θετική Ψυχολογία και η εκπαίδευση στο Positive Mindset αποτελεί «απάντηση» στο κορυφαίο αυτό πρόβλημα; Μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα - θετική - στάση ζωής;

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη η κα Έλενα Μητσιμπόνα, PCC ICF, Managing Director της Secret Key εξηγεί τα οφέλη της Θετικής Ψυχολογίας, υπογραμμίζοντας τις κρίσιμες παραμέτρους που μας οδηγούν στην αυτοβελτίωση, με στόχο να απολαύσουμε με χαρά όλες τις εκφάνσεις της ζωής - Μη χάσετε το POSITIVE MINDSET Training που διοργανώνεται στις 24 & 31 Ιανουαρίου.

Ποιο είναι τελικά το κλειδί της ΕΥΤΥΧΙΑΣ;

Το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι ένα αλλά τρία, όπως υποστηρίζει η επιστήμη στη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας. Ξέρετε τι έχει ενδιαφέρον; Πως κανένα απ' αυτά τα 3 μυστικά δε σχετίζεται με τα χρήματα ή την εξουσία. Όσο και αν μεγαλώσει ο μισθός μας, όσο ακριβό αυτοκίνητο και αν έχουμε, όσο πιο σύγχρονα αξεσουάρ, ρούχα ή άλλα υλικά αποκτήσουμε, δε θα γίνουμε σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις περισσότερο ευτυχισμένοι. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που θα μας φέρει περισσότερη ευτυχία;

1ο μυστικό για την ευτυχία: Οι καλές σχέσεις

Έχουμε τη βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να είμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους. Μέσα από υποστηρικτικές φιλίες, αρμονικές συνεργασίες, δυνατές συντροφικές σχέσεις, σχέσεις αγάπης με τα μέλη της οικογένειας , αυξάνουμε το επίπεδο της προσωπικής μας ευτυχίας

2ο μυστικό για την ευτυχία: Η Θετική Σκέψη

Η αισιοδοξία & η αυτό-εκτίμηση αποτελούν προγνωστικά για μια ευτυχισμένη ζωή. Έχει αποδειχθεί πως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ξεχωρίζουν για τη θετική θεώρηση της ζωής, νιώθουν ενδυναμωμένοι και έχουν αίσθηση ελέγχου της ζωής τους απέναντι στις εξελίξεις

3ο μυστικό για την ευτυχία: Η ροή (Flow)

Όταν βρισκόμαστε σε «ροή», όταν δηλαδή το ενδιαφέρον μας για ένα θέμα γιγαντώνεται και εστιάζουμε απόλυτα σε αυτό. Είναι τέτοια η απόλαυσή μας από την ενασχόληση με αυτό που καταπιανόμαστε ώστε ξεχνάμε οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην λίστα to-do μας .Αυτή η κατάσταση «ροής» είναι μεγάλος οδηγός ευτυχίας. Και πως τη βρίσκουμε; Ο ρυθμός της «ροής» υπάρχει κάπου ανάμεσα στις δεξιότητές μας και σε ότι αποτελεί πρόκληση για εμάς παράλληλα.

elena-mitsibona.jpg?mtime=20230111161319#asset:392234

Έλενα Μητσιμπόνα, PCC ICF, Managing Director Secret Key


Αντίστοιχα για τον Doctor of Happiness, Martin Selligman τα 3 μονοπάτια για την ευτυχίας είναι τα ακόλουθα:

  1. Να ζεις την παρούσα στιγμή με ευχαρίστηση και να απολαμβάνεις το παρόν, ανεξαρτήτως συνθηκών με θετικά συναισθήματα & θετική ενέργεια (the feel good factor)
  2. Η ουσιαστική αφοσίωση (engagement)με οτιδήποτε καταπιάνεσαι, το βάθος με το οποίο αντιμετωπίζεις τη ζωή στην εργασία, στις σχέσεις σου, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα..
  3. Να βρεις έναν σκοπό στη ζωή σου (purpose) και να ζεις με βάση αυτόν . Να εντοπίζεις ό,τι σου δίνει νόημα και σε συνδέει με τον απώτερο σκοπό σου.

Πώς βοηθά η Θετική Ψυχολογία & η εκπαίδευση στο Positive Mindset τους ανθρώπους που υποφέρουν ή φοβούνται ότι κινδυνεύουν από κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη ψυχολογική διαταραχή. Συχνά αναφέρονται σε αυτή ως το «κρυολόγημα» της ψυχικής υγείας, παρόλο που είναι πολύ πιο βασανιστική από ένα βαρύ κρυολόγημα…Ζούμε σε μια εποχή όπου η κατάθλιψη έχει επιδημικό χαρακτήρα, αποτελεί την Νο1 απειλή στην ψυχολογική ευημερία και την κυρίαρχη αιτία αναπηρίας στον 21ο αιώνα. H Miriam Akhtar υποστηρίζει πως ένας στους δυο ενήλικες στον αναπτυγμένο κόσμο θα βιώσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης στη ζωή του και αυτό με τη σειρά του ως γεγονός αυξάνει το ρίσκο μελλοντικών επεισοδίων. Ο μέσος όρος της ηλικίας που οι άνθρωποι πλέον βιώνουν την έφοδο της κατάθλιψης έχει πέσει από τη μέση ηλικία στην πρώιμη εφηβεία. Δε θα ήταν εκπληκτικό να βρούμε κάτι που θα λειτουργεί ως εμβόλιο ενάντια στην κατάθλιψη; Κάτι σαν ένα χοντρό πουλόβερ που μπορεί να μας προστατέψει απέναντι στην παγωνιά; Αυτό υπάρχει και είναι η Θετική Ψυχολογία. Αυτή μπορεί να μας προστατεύσει από την κατάθλιψη, χτίζοντας την ανθεκτικότητα και την ευζωία μας.

Η Θετική Ψυχολογία είναι νέος κλάδος της Ψυχολογίας και μας βοηθά να νιώθουμε καλά, να λειτουργούμε καλά και να «ανθίζουμε» στη ζωή. Από το τέλος του 1990 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα οι τεχνικές της Θετικής Ψυχολογίας έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες και έχει αποδειχθεί πως λειτουργούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Αξίζει να αναφερθεί ως ιδιαίτερη ομορφιά της Θετικής Ψυχολογίας πως οι ίδιες στρατηγικές που χτίζουν θετικούς πόρους, έχει αποδειχθεί πως συρρικνώνουν παράλληλα τους αρνητικούς παράγοντες της ζωής του ίδιου ανθρώπου.

Παράθεση - epixeiro.gr

«σε ότι επιλέγεις να εστιάσεις, αυτό μεγαλώνει»

Ενώ άλλοι κλάδοι της Ψυχολογίας εστιάζουν να διορθώσουν ότι πάει άσχημα στη ζωή για να μειωθεί ο πόνος, εδώ η Θετική Ψυχολογία επικεντρώνεται να αναπτύξει ότι πάει καλά στη ζωή για να βελτιώσει την ευεξία των ανθρώπων. Το σύνθημα εδώ είναι «σε ότι επιλέγεις να εστιάσεις, αυτό μεγαλώνει».

H Θετική Ψυχολογία προσφέρει στρατηγικές αυτό-βοήθειας για ήπιες ή για χρόνιες μορφές δυστυχίας. Οι Θετικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιεί μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και μέσα από φυσικούς τρόπους και τεχνικές ανεβάζουν τη διάθεση και πληθαίνουν τα θετικά συναισθήματα όσων την αξιοποιούν.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η εξίσωση της ευτυχίας: H=S+C+V

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε πως στην «πίτα της ευτυχίας» ισχύει η εξίσωση H=S+C+V. Δηλαδή η ευτυχία διαρκείας είναι το άθροισμα του γονιδιακού μας παράγοντα S (set range of happiness) κατά 50%, της εθελοντικής μας, εκ-προθέσεως προσπάθειας, δηλαδή του παράγοντα V (Voluntary Control) κατά 40% & των συνθηκών της ζωής μας, του παράγοντα C (Circumstances) κατά 10%. Το συμπέρασμα είναι ότι ανεξαρτήτως από το τι μας έχει συμβεί και πού βρισκόμαστε τώρα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε το επίπεδο της ευτυχίας μας.

Συγκεκριμένα τι θα κερδίσει ένα στέλεχος παρακολουθώντας το διμερές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «POSITIVE MINDSET»με τη Miriam Akhtar;

Θα μάθει με βιωματικό και πρακτικό τρόπο πώς να χρησιμοποιεί τη Θετική Ψυχολογία στην καθημερινότητά του για να ζει πιο όμορφα και ολοκληρωμένα.

Θα κατανοήσει τη δύναμη της Θετικής Σκέψης & των Θετικών Συναισθημάτων, δημιουργώντας μια σειρά από διαφορετικούς πόρους για τον εαυτό του. Μέσα από τη Θετική Ψυχολογία ο άνθρωποι αναπτύσσουν πνευματικούς πόρους με αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση πληροφοριών και σύνθετων ιδεών. Παράλληλα δημιουργούν ψυχολογικούς πόρους και γίνονται περισσότερο δημιουργικοί και αισιόδοξοι αλλά και κοινωνικούς πόρους καταφέρνοντας να αποτελούν ευχάριστη παρέα για τους άλλους & διευρύνοντας το κοινωνικό τους δίκτυο. Η καλύτερη παρέα για όλους είναι άνθρωποι με θετική οπτική, οι οποίοι λειτουργούν ως μαγνήτης σύνδεσης στην καθημερινότητα. Μέσα σε όλα αυτά να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στους φυσικούς πόρους που χτίζουν τα θετικά συναισθήματα με ευεργετικό αποτέλεσμα στην υγεία μας.

Πόσο εύκολο είναι να επιλέγουμε τα θετικά συναισθήματα;

Επειδή τα αρνητικά συναισθήματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι ωφέλιμο στο σημείο αυτό να μοιραστούμε την αναλογία της Θετικότητας 3:1. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως χρειάζονται τουλάχιστον 3 θετικές εμπειρίες για να αντισταθμίσουν 1 αρνητική εμπειρία. Και τα Θετικά Συναισθήματα προκύπτουν τόσο ως αποτέλεσμα των πράξεων και των επιλογών μας αλλά και ως αποτέλεσμα του τρόπου που ερμηνεύουμε τα γεγονότα στη ζωή μας.

Μέσα από την εκπαίδευση μαθαίνουμε να επαναφέρουμε τον εαυτό μας κάνοντας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση εύστοχες ερωτήσεις προς τη θετική κατεύθυνση. Και στη συνέχεια μαθαίνουμε πώς να «γευόμαστε» τη θετικότητα και πώς να της επιτρέπουμε να μεγαλώσει απέναντι στον ανταγωνισμό που θέτουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Xρειάζονται τουλάχιστον 3 θετικές εμπειρίες για να αντισταθμίσουν 1 αρνητική...

Σας ακούω να επιμένετε στα Θετικά Συναισθήματα. Δηλαδή τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι χρήσιμα;

Σαφώς και είναι εξίσου χρήσιμα τα αρνητικά συναισθήματα και αποτελούν απόλυτα φυσικές αντιδράσεις , τις οποίες δεν επιθυμούμε να ξεριζώσουμε. Τα αρνητικά συναισθήματα εξυπηρετούν επίσης πολλές λειτουργίες και μας παρέχουν το πλαίσιο της αντίθεσης ώστε να εκτιμήσουμε τα θετικά όταν συμβούν. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τις ισορροπίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την αναλογία 3:1 της Θετικότητας που αναφέραμε πριν.

Ποια άλλα οφέλη θα απολαύσουν οι συμμετέχοντες στο “POSITIVE MINDSET” Training;

Θα μάθoυν τρόπους για να αναδιαμορφώνουν την εργασία τους με τέτοιο τρόπο που να νιώθουν ότι παρακινούνται και να βρίσκουν νόημα σ’ αυτήν.

Θα μάθουν με εναλλακτικές τεχνικές να δημιουργούν και να πολλαπλασιάζουν την αισιοδοξία στον εργασιακό χώρο μέσα από ιδιαίτερα practices αλλά και να χτίζουν ανθεκτικότητα. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι με απαισιόδοξη οπτική απέναντι στη ζωή είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη και εκπέμπουν την αίσθηση της ανημποριάς. Από την άλλη η αισιοδοξία είναι τρόπος σκέψης που απαλύνει τον αρνητισμό που γεννά η απαισιοδοξία. Οι αισιόδοξοι προσδοκούν πως τα θέματα θα εξελιχθούν θετικά και βάσει αυτής της πεποίθησης νιώθουν παρακινημένοι να καταβάλλουν παραπάνω προσπάθεια για να διασφαλίσουν πως η επιτυχία θα έρθει. Οι ειδικοί εισηγούνται πως οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, αναρρώνουν γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Προτιμούν να εστιάζουν στην εξεύρεση λύσεων και γι’ αυτό προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά στην αντιξοότητα. Με λίγα λόγια η εκπαίδευση στη χρήση τεχνικών παραγωγής αισιοδοξίας συνεισφέρει:

  • στην ευτυχία των ομάδων
  • στη θετική διάθεση στη εργασία
  • στο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή
  • στην καλή υγεία
  • στην υψηλή απόδοση
  • στην επιτυχία

Θα μας πείτε λίγα λόγια και για την εισηγήτρια του POSITIVE MINDSET Training που διοργανώνεται στις 24 & 31 Ιανουαρίου (10:00 – 13:30) μέσα από το Digital School της Secret Key;

Miriam-Points-West-4.jpg?mtime=20230111161511#asset:392235

Miriam Akhtar, Expert στη Θετική Ψυχολογία & συγγραφέας 6 βιβλίων


Η Miriam Akhtar είναι Expert στη Θετική Ψυχολογία και μια εκ των 100 παγκόσμιων συντελεστών στο World Book of Happiness, το οποίο στάλθηκε σε 200 παγκόσμιους ηγέτες. Η Miriam είναι συγγραφέας 6 βιβλίων, μεταξύ των οποίων είναι The Little Book of Happiness (Το Μικρό Βιβλίο της Ευτυχίας), Positive Psychology for Overcoming Depression (Θετική Ψυχολογία για την Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης) και το What Is Post-traumatic Growth (Τι είναι η Μετα-Τραυματική Διαταραχή).

Είναι χαρισματική Trainer, Coach & Lecturer προωθώντας ενότητες ανθεκτικότητας αλλά και στρατηγικές αυτό-βοήθειας για την ευτυχία, την εσωτερική δύναμη, την επίτευξη, το νόημα και την ευζωϊα.

Το επαγγελματικό της ενδιαφέρον για τη Θετική Ψυχολογία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν δημιούργησε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την επιστήμη της ευτυχία στο BBC Radio 4.

H Miriam είχε αναλάβει ως facilitator το παγκόσμιο , κορυφαίο πρόγραμμα Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn Resilience Programme) και είναι μια από τους πιο εξειδικευμένους συνεργάτες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο περιοδικό Psychologies σχετικά με την ψυχική υγεία. Η Miriam είναι διεθνής ομιλήτρια και επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας , στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Executive Masters of Applied Positive Psychology“ (EMAPP). Εμφανίζεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλώντας για τη δύναμη της Θετικής Ψυχολογίας. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που την ακούς νιώθεις ότι επικοινωνείς με ένα από τους πιο θετικούς ανθρώπους στον πλανήτη!

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στη Secret Key (www.secretkey.gr) για να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη εκπαίδευση POSITIVE MINDSET με τη Miriam Akhtar στα τηλέφωνα 2106096921, 2106096926 και στο info@secretkey.gr.

Webinar_Miriam_1920x1080.jpg?mtime=20221216135409#asset:389434


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr