NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Δ. Παπαμιχαήλ, Goldair Handling: Τριάντα χρόνια Goldair, οι οιωνοί για το 2023

Δ. Παπαμιχαήλ, Goldair Handling: Τριάντα χρόνια Goldair, οι οιωνοί για το 2023

Προσηλωμένος με εξαιρετικό επαγγελματισμό και αφοσίωση στην στρατηγική και τους στόχους της Goldair Handling, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, γερά πλέον εδραιωμένης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Frapor Greece, καθώς και σε μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού μιλά σήμερα στο epixeiro.gr με αφορμή τον εορτασμό των 30 ετών από την ίδρυση της εταιρείας. Εξιστορεί την πορεία της Goldair Handling τα τελευταία χρόνια, στην διάρκεια της πανδημίας και λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας απαριθμώντας συγχρόνως και τις επιτυχίες της εταιρείας.

Απαριθμεί μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες της επίγειας εξυπηρέτησης σε ένα αεροδρόμιο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ανανέωση της συνεργασίας της Goldair με την Aegean Airlines/Olympic Air για τα επόμενα 5 χρόνια αλλά και για την απόκτηση της πρώην τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Aegean, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί νέα εποχή για την πολιτική αεροπορία.

Άρρηκτα συνδεδεμένη η ανάπτυξη της Goldair με την πορεία του τουρισμού, τις διακυμάνσεις των επιτοκίων, τις τιμές των καυσίμων καταλήγει, ολοκληρώνοντας της συνέντευξη του στο epixeiro.gr ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Η Goldair Handling είναι γερά εδραιωμένη στην αγορά. Την στιγμή, ωστόσο που ήταν να κάνετε νέα βήματα, τα μέτρα για την πανδημία ανέκοψαν την δυναμική ανάπτυξης των περισσοτέρων επιχειρήσεων. Εσάς, πως σας επηρέασαν τα δύο αυτά χρόνια και πώς έκλεισε το 2022 για εσάς;

Το 2022 γιορτάσαμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και μπορώ να σας πω ότι στο ταξίδι αυτό των 30 ετών υπήρχαν καλές, αλλά και δύσκολες περίοδοι. Σίγουρα ωστόσο, η πανδημία και οι αρχικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν παγκοσμίως, μας πήγαν αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα την καλύτερη χρονιά που είχαμε ποτέ (2019) να τη διαδεχθεί η χειρότερη (2020), όχι βέβαια μόνο δική μας, αλλά και για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες. Το 2020 απωλέσαμε το 70% των εσόδων μας, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε την ανθρωποδύναμή μας και σταδιακά, τη διετία 2021-2022, ανακτήσαμε το μεγαλύτερο ποσοστό των πτήσεων, σε σχέση με το 2019. Το 2022, χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή τουριστική ανάπτυξη του δεύτερου εξαμήνου και ως εκ τούτου, τόσο στην Αθήνα, όσο και στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, φτάσαμε (και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπεράσαμε) ακόμα και την καλή επίδοση του 2019.

Ας ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, για να θυμηθούμε ποιες ήταν οι σημαντικότερες επιτυχίες σας. Απαριθμήστε μας 5 στόχους που επιτύχατε, ως Goldair Handling στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, το διεθνές περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωριστικές πιέσεις) δεν είναι σύμμαχός μας, η εταιρεία μας αναζητά ευκαιρίες περαιτέρω διεύρυνσης στο εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά, ιδρύσαμε πρόσφατα τη θυγατρική μας εταιρεία Goldair India (πέμπτη χώρα δραστηριοποίησής μας μετά τις Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ελβετία) στη δυναμική αγορά της Ινδίας και μαζί με τον τοπικό μας συνεργάτη, ξεκινήσαμε ήδη να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε 2 αεροδρόμια στην Ινδία και είμαστε εν αναμονή της εξέλιξης 2 ακόμα διαγωνισμών που συμμετέχουμε.

Παράλληλα, διανύουμε τον 4ο χρόνο της παρουσίας μας στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης παρέχοντας (αποκλειστικά) υπηρεσίες σε επιβάτες ΑμεΑ και αν κρίνουμε από την ικανοποίηση του επιπέδου υπηρεσιών των εν λόγω επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών, αλλά και του αεροδρομίου της Ζυρίχης, είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Στην εγχώρια αγορά, ανανεώσαμε τις άδειες λειτουργείας μας, κατόπιν των αντίστοιχων διαγωνισμών που προηγήθηκαν, τόσο στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όσο και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, για τα επόμενα 7 έτη, ενώ επιπρόσθετα, ανανεώσαμε πρόσφατα τη στρατηγική μας συνεργασία με την Aegean Airlines/Olympic Air για τα επόμενα 5 χρόνια.

Συγχρόνως, συνεχίζουμε σταθερά τις προσπάθειές μας για το περιβάλλον με την εκπόνηση του πρόσφατου επενδυτικού μας πλάνου ανανέωσης επίγειου εξοπλισμού με ηλεκτρικά ή υβριδικά εφόδια, και βέβαια, τη συνεχή στήριξη των εργαζομένων μας στην κατεύθυνση της προσέλκυσης, διακράτησης, καθώς επίσης εκπαίδευσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Οι επιτυχίες αυτές τι σημαίνουν για το αεροπορικό έργο, και την οικονομία;

Κάθε συμφωνία, όπως ανέφερα παραπάνω, σηματοδοτεί το δικό της αποτύπωμα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων, όσο και γενικότερα στην οικονομία. Όπως για παράδειγμα, οι επιπλέον θέσεις εργασίες που δημιουργούνται κατόπιν μιας νέας συμφωνίας, οι επενδύσεις που ακολουθούν σε επίγειο εξοπλισμό, αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών ή των τιμών, λόγω του ανταγωνισμού.

Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει, όμως το έργο σας, μιλήστε μας για το τι κάνετε και πόσο σημαντικό έργο είναι αυτό του handler, δεν είναι μόνο η μεταφορά αποσκευών. Είναι και πολλά άλλα για να κατέβει το αεροπλάνο και να σηκωθεί, και αυτό όχι μόνο χρειάζονται εξοπλισμό αλλά και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο κλάδος της επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling) περιλαμβάνει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους, όπως εξυπηρέτησης επιβατών, εξυπηρέτησης αεροσκαφών στην πίστα και διαχείριση εμπορευμάτων & ταχυδρομείου. Σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, υπάρχουν αρκετές υποκατηγορίες (π.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, αίθουσες διακεκριμένων επιβατών, φόρτωση/εκφόρτωση και διαχείριση απολεσθέντων αποσκευών, αποπαγοποίηση αεροσκαφών, μεταφορά επιβατών στην πίστα, καθαρισμός αεροσκαφών, εξυπηρέτηση επιβατών ΑμεΑ, κ.ά.) όπου όλες οι υπηρεσίες μαζί είναι απαραίτητες για την εκτέλεση μιας οποιαδήποτε πτήσης. Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και εξειδικευμένα εφόδια (π.χ. σκάλες, λεωφορεία, τρακτεράκια, ανυψωτικά μηχανήματα, γεννήτριες, ιμάντες φόρτωσης, κλπ.).

Όπως αντιλαμβάνεσθε, τόσο το προσωπικό μας, όσο και ο εξοπλισμός, οφείλει να είναι σύμφωνος με την κείμενη (εγχώρια & διεθνή) νομοθεσία και να τηρεί υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Πρόσφατα ήσασταν στην εκδήλωση της Aegean στον ΑΙΑ για την απόκτηση της τεχνικής βάσης της Ολυμπιακής. Πώς θα κρίνατε από την πλευρά σας το εγχείρημα αυτό; Αλλάζει κάτι για την Goldair;

Για τη Goldair Handling δεν αλλάζει κάτι η σημαντική κατά τα άλλα επένδυση της Aegean Airlines/Olympic Air. Ωστόσο, το εν λόγω εγχείρημα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πολιτική αεροπορία στην Ελλάδα. Εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης νέων χειριστών, αλλά και της συντήρησης αεροσκαφών, βάζει την Ελλάδα για τα καλά, στον παγκόσμιο χάρτη των AMOs (Aircraft Maintenance and Operations) και μόνο οφέλη μπορούμε να αναμένουμε σε βάθος χρόνου, τόσο σε νέες θέσεις εργασίας, όσο και εσόδων για την εταιρεία, αλλά και το ελληνικό δημόσιο.

Με τι οιωνούς μπαίνει για εσάς το 2023, ποιοι είναι οι επόμενοι αγορές – στόχοι σας, υπάρχουν κάποιες συμφωνίες που είναι κοντά να οριστικοποιηθούν;

To 2023 ξεκίνησε με τα ίδια θέματα που μας άφησε το 2022. Επικρατεί μία παγκόσμια ανησυχία στον τομέα του ενεργειακού κόστους, διατηρείται μία αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η αγορά εργασίας εξακολουθεί και είναι μερικώς απορυθμισμένη, κατόπιν της πανδημίας, η οποία, όπως παρακολουθούμε, είναι ακόμα εδώ. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις επενδυτικές μας ανησυχίες και να λαμβάνουμε με συνετό τρόπο, το ρίσκο που μας αναλογεί. Η πρόσφατη διείσδυσή μας στην Ινδία είναι κάτι που μας παίρνει αρκετή ενέργεια, ενώ παράλληλα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προετοιμαστούμε για τη νέα θερινή σεζόν, με σκοπό να συμβάλλουμε θετικά (για ακόμα μια χρονιά) στη σωστή λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων. Είναι προφανές ότι η χώρα μας προηγείται (σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) στην ανάκτηση πτήσεων και είναι σημαντικό να δουλέψουμε μαζί με τους πελάτες μας (αεροπορικές εταιρείες) και τα αεροδρόμια, στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης, ανανεώσαμε και συνεχίζουμε να ανανεώνουμε τις συμφωνίες με τους πελάτες μας, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης που δημιουργήσαμε τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σας βοηθούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ανάπτυξη σας;

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη λειτουργία της εταιρείας μας. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες αυξήσεις του κατώτατου μισθού επηρεάζουν προφανώς άμεσα το κόστος των υπηρεσιών μας. Αντίστοιχα, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων επηρεάζουν τις επενδύσεις κ.ο.κ. η αύξηση των ενοικίων και των καυσίμων επηρεάζουν επίσης το κόστος λειτουργίας μας.

Παράλληλα, η ανάπτυξή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του ελληνικού τουρισμού και της ανάπτυξης των αεροδρομίων. Ως εκ τούτου, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr