NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αυξημένα θα είναι τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων τον Δεκέμβριο 2022

Αυξημένα θα είναι τα επιτόκια των νέων επιχειρηματικών δανείων τον Δεκέμβριο 2022

Δάνεια ή ομολογιακός δανεισμός για τις επιχειρήσεις; Το μέγεθος της επιχείρησης και τα επιτόκια καθορίζουν την επιλογή.

To «άνοιγμα» ξανά των επιχειρηματικών δανείων μετά την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι προς το παρόν κινείται ελεγχόμενα και αποδοτικά ο εταιρικός δανεισμός, παρά το γεγονός ότι λόγω της ανόδου του Euribor έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον Νοέμβριο 2022 στα νέα Δάνεια. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,89%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,02%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,97%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, τον Νοέμβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 4,30%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,68%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την τραπεζική αγορά, τα επιτόκια Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθούν προς το τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου 2023 είναι αυξημένα κατά 25-50 μονάδες βάσης. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το α’ τρίμηνο σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι κίνδυνοι για τις μικρές επιχειρήσεις

Επί της ουσίας, το μέσο αυτό επιτόκιο διαμορφώνεται σε επίπεδα του 6,5%-7% για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και περίπου στο 5% για τις μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εάν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση δανειστεί με το ελάχιστο 6,5% θα χρειαστεί να καταγράψει για μεγάλη χρονική διάρκεια αυξήσεις πωλήσεων άνω του 20% σε ετησιοποιημένη βάση εάν θέλει να καλύψει τους τόκους, τα λειτουργικά κόστη και να βγάλει ένα μικρό κέρδος. Αυτό πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο σε περιόδους με μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών με αποτέλεσμα στο τέλος ή θα δημιουργούνται μεγάλα τοκοχρεωλύσια και νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή η επιχείρηση θα δουλευει χωρίς κέρδος. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές νέες μικρές επιχειρήσεις μόλις μπαίνουν σε επιχειρηματικό δανεισμό κλείνουν μετά από 1-2 χρόνια.

«Ζωντανεύει» η αγορά των ομολογιακών δανείων για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία των τεσσάρων ομολογιακών δανείων των συστημικών τραπεζών και βέβαια η πολύ υψηλή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο (τα 22 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν αποτελούσαν ρεκόρ για ελληνικό ομόλογο τα τελευταία 10 χρόνια) δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε εσωτερικό και εξωτερικό για ελληνικά assets. Οι αποδόσεις των ομολογιακών δανείων των τραπεζών κυμάνθηκαν από 7,2% μέχρι 10,2% ενώ υπολογίζεται ότι εάν βγει προς ομολογιακό δανεισμό μία μικρομεσαία (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) επιχείρηση, το επιτόκιο θα αγγίξει το 15%. Προς το παρόν ο ομολογιακός δανεισμός για τις ΜΜΕ είναι σχεδόν απαγορευτικός, αν και υπάρχει κατάλληλη αγορά και γι’ αυτές (hedge funds, distress funds)

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν 3 εισηγμένες στο Χ.Α επιχειρήσεις που σκέφτονται να βγουν μέχρι τον Απρίλιο σε ομολογιακό δανεισμό και από εκεί και πέρα ανάλογα με την έκβαση των εγχώριων (εκλογές και οικονομία) ή ευρωπαϊκών (οικονομία και πόλεμος) εξελίξεων η ζήτηση για ομολογιακό δανεισμό θα αυξηθεί ή θα μειωθεί στα αρνητικά σενάρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr