NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΚΕΠΚΑ: Τα κράτη-μέλη απέτυχαν να προστατέψουν τους καταναλωτές από την ΤΝ

ΚΕΠΚΑ: Τα κράτη-μέλη απέτυχαν να προστατέψουν τους καταναλωτές από την ΤΝ

Οι καταναλωτές κινδυνεύουν να μην έχουν τα δικαιώματα, που χρειάζονται, όταν αντιμετωπίζουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις, ή όταν αλληλοεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Όπως υπενθυμίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2022, τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν, στο Συμβούλιο, την κοινή τους θέση, για την Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, μετά από πρόταση της Τσέχικης Προεδρίας.

Αυτή η Πράξη αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας, για την τεχνητή νοημοσύνη και στόχευε να προστατέψει τους καταναλωτές, από ζημιές, που θα μπορούσε να προκαλέσει η τεχνολογία. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών άφησαν πολλά σημαντικά θέματα, χωρίς αντιμετώπιση, όπως η αναγνώριση προσώπου, από ιδιωτικές εταιρείες, σε δημόσιους χώρους και έχουν, επίσης, υποβαθμίσει σημαντικές προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες γίνεται ο χαρακτηρισμός συστημάτων, ως υψηλού κινδύνου. Μια βελτίωση, που τα κράτη-μέλη πρότειναν, είναι η απαγόρευση της αξιολόγησης, με βάση τις δραστηριότητες στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι καταναλωτές κινδυνεύουν να μην έχουν τα δικαιώματα, που χρειάζονται, όταν αντιμετωπίζουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις, ή όταν αλληλοεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι καταναλωτές ανησυχούν, για την πιθανότητα αύξησης των διακρίσεων και δεν πιστεύουν ότι οι αρχές θα ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης. Όλες οι ελπίδες, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται, στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου IMCO (Εσωτερικής αγοράς και καταναλωτών) και LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) είναι υπεύθυνες, να εισηγηθούν την τελική θέση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η ψηφοφορία αναμένεται Φεβρουάριο, ή Μάρτιο και αφού η Ολομέλεια αποφασίσει το τελικό κείμενο, θα αρχίσουν οι συνομιλίες, ανάμεσα στο Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει, όμως, να παραδεχτούμε ότι παρόλο που η απόφαση των κρατών-μελών ήταν ομόφωνη, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις. Η Ολλανδία υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται, όταν συστήματα που βασίζονται, στην τεχνητή νοημοσύνη, έχουν επιπτώσεις, σε αυτούς. ΤΟ Βέλγιο πρότεινε ο ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης να είναι ευρύτερος. Η Σλοβενία επισήμανε ότι τα κριτήρια κατάταξης των συστημάτων υψηλού κινδύνου δεν είναι ξεκάθαρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr