NEWSFLASH...
Startup | Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

VentureGarden: Η 10ετής επιτυχία και ο επόμενος κύκλος μαθημάτων

VentureGarden: Η 10ετής επιτυχία και ο επόμενος κύκλος μαθημάτων

Οι καινοτόμες ιδέες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και το ευρύτερο οικοσύστημα των start ups σήμερα, εν έτει 2023, αποτελούν αναντίρρητα κινητήριες δυνάμεις -και- στη χώρα μας όταν μιλάμε για επιχειρηματικές προσπάθειες και δράσεις, με φόντο την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Πως όμως μπορεί κανείς να ξεκινήσει το δικό του «επιχειρηματικό ταξίδι»; Άραγε κάθε ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε ένα απτό αποτέλεσμα; Τι γνώσεις, εργαλεία και καθοδήγηση θα χρειάζονταν κανείς για να κάνει το επόμενο βήμα;

Αυτά τα ερωτήματα, και όχι μόνο, απαντά από το μακρινό πλέον 2014 το VentureGarden, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα: παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να συμμετέχουν σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό δίκτυο και να λάβουν πρακτική γνώση.

Το VentureGarden θέτει τις αρχικές -στέρεες- βάσεις παρέχοντας γνώση και εργαλεία σε ανθρώπους με όραμα και αφοσίωση, οι οποίοι φιλοδοξούν να ξεκινήσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι ή να εξελίξουν την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή τους.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Αθήνα από το AHEAD - Alba Hub for Entrepreneurship and Development, του Alba Graduate Business School, The American College of Greece διανύει τον 10ο χρόνο υλοποίησης και σε λίγες μέρες ξεκινά ο 19ος κύκλος του προγράμματος 8 μαθημάτων: παρέχεται εντατική εκπαίδευση διάρκειας 5 εβδομάδων κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης γίνεται επιλογή των συμμετεχόντων που θα συνεχίσουν με mentoring διάρκειας 3 μηνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα ελληνικά και θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στους χώρους του Alba Graduate Business School.

Με αφορμή κάνουμε ένα μίνι απολογισμό της 10ετούς πορείας του προγράμματος, συνοψίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά και τα οφέλη που παρέχει στους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε καινοτόμες ιδέες που μετά την αρχική βοήθεια του VentureGarden, αναμφίβολα σήμερα αποτελούν παράδειγμα επιτυχία, έχοντας περάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Βλέποντας ένα κενό στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, το VentureGarden Αθήνα ξεκίνησε το 2014 από το Alba Graduate Business School. Στόχος να δοθεί πρακτική γνώση και ενδυνάμωση σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε ο κάθε συμμετέχοντας να καταφέρει να πάρει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα.

To ΑΗΕΑD, το κέντρο επιχειρηματικότητας του Alba, καλύπτει όλες τις δράσεις για υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας. Είτε μέσα από την εκπαίδευση επιχειρηματιών που αναζητούν τρόπους για να εξελιχθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι επιχειρήσεις τους, είτε μέσα από άλλες υποστηρικτικές δράσεις μέσα στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Μέσα από την τακτική επικοινωνία των ανθρώπων του VentureGarden με τους απόφοιτους του προγράμματος των τελευταίων 10 ετών σε Αθήνα και Ηράκλειο, έχει δημιουργηθεί πλέον μία πολύ ενεργή κοινότητα. Συνολικά, καταγράφηκαν 314 νέες θέσεις εργασίας και χρηματοδότηση ύψους 5.038.000 ευρώ από το 2014!

Οι αρχικές δυσκολίες, τα εργαλεία… και η ευρεία αποδοχή

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Κομσέλης μιλά για τα πρώτα βήματα, τις δυσκολίες και την αρχική ανταπόκριση τα πρώτα χρόνια, αλλά και τις σημερινές – ευνοϊκότερες συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο οικονομικού κλίματος και κουλτούρας.

«Όταν ξεκίνησε το VentureGarden το 2014 ο επαναπροσδιορισμός του οικοσυστήματος καινοτομίας ήταν ακόμα στην αρχή. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως ένας μηχανισμός υποστήριξης ανθρώπων που είχαν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Σήμερα έχει εξελιχθεί το οικοσύστημα, αλλά και η οικονομία. Μιλάμε πιο εύκολα για την επιχειρηματικότητα, ενώ η καινοτομία είναι ζητούμενο για όλες τις μελλοντικές και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Στο ξεκίνημα ήταν δύσκολο να παρακινήσουμε πιθανούς ενδιαφερόμενους να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα. Μετά ήρθε ο COVID. Σήμερα όμως είναι πιο εύκολο. Η συζήτηση γύρω από τις νέες επιχειρήσεις έχει φουντώσει και οι υποστηρικτικοί οργανισμοί πολλαπλασιάζονται, συμπληρώνοντας ο ένας την δουλειά του άλλου», τονίζει χαρακτηριστικά.

ALEXIS-KOMSELIS-300.jpg?mtime=20230210153212#asset:397822

Ο Αλέξης Κομσέλης είναι διευθυντής του κέντρου επιχειρηματικότητας Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) του Alba Graduate Business School, The American College of Greece


Παράλληλα, περιγράφοντας πιο αναλυτικά το πρόγραμμα, ο ίδιος σημειώνει πως το VentureGarden υποστηρίζει τους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματα υλοποίησης μιας νέας ιδέας, δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες, ώστε να κατανοήσουν ή να αλλάξουν την ιδέα τους, ακόμα και να την απορρίψουν.

«Αυτό μέσα από μία εκπαιδευτική περίοδο 5 εβδομάδων, όπου το πρόγραμμα εστιάζει στην έρευνα αγοράς και την κατανόηση των αναγκών που έχουν δυνητικοί ή/και υφιστάμενοι πελάτες και χρήστες. Απώτερος στόχος, ο προσδιορισμός της πρότασης αξίας (value proposition) που φέρνει η ιδέα στην αγορά», όπως επισημαίνει.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες συνεχίζουν με mentoring διάρκειας 3 μηνών. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος που θέλουν άμεσα να υλοποιήσουν την ιδέα τους μπορούν με βάση την προετοιμασία που έχουν κάνει στο VentureGarden να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδες, να αναζητήσουν χρηματοδότηση ή να αναζητήσουν υποστήριξη από άλλους φορείς του οικοσυστήματος.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά το πλάνο – στο επίκεντρο ο άνθρωπος

Ιδιαίτερη σημασία κατά τον κ. Κομσέλη έχει ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από μια ιδέα, ενώ κομβικής σημασίας για την επιτυχία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου πλάνου.

«Η πραγματικότητα είναι πως οι ανάγκες που συναντούμε είναι κοινές. Σημασία έχει ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την ιδέα. Αυτό που πολλές φορές δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι συμμετέχοντες, είναι η θυσία που χρειάζεται από τον κάθε συμμετέχοντα όσον αφορά την προσωπική του ζωή, αλλά και την αφοσίωση που χρειάζεται», σημειώνει.

«Επίσης ότι όσο και αν έχει οραματιστεί κάποιος την ιδέα του έχει μεγάλη σημασία να ακούει την αγορά και να δημιουργεί πάνω σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίοδος μέσα στον Covid, όπου επιχειρήσεις που έδρασαν γρήγορα είχαν πολύ σύντομα αποτελέσματα.

Τέλος, αυτό που συνειδητοποιούν οι συμμετέχοντες τις περισσότερες φορές, είναι πως ενώ ακούμε για funds και χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων, η αρχή μπορεί να γίνει και με πολύ λιγότερα χρήματα αρκεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο», καταλήγει.

BibeCoffee: Η start up που εγγυάται τον καλύτερο καφέ!

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Πάνος Βρεττός, και ο Κωνσταντίνος Σιγάλας, ξεκίνησαν την BibeCoffee το 2019. Η BibeCoffee έχει αναπτύξει μία ΙοΤ λύση παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ ή μύλο άλεσης καφέ στο cloud. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει τις αλυσίδες καφέ και τους προμηθευτές καφέ να ελέγχουν και να διασφαλίζουν ότι πάντα προσφέρεται ο καλύτερος καφές, χωρίς περιορισμούς. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και έτους παραγωγής και συγκεντρώνει δεδομένα όπως για την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται, για τις βλάβες, αλλά και την πρόληψη των δυσλειτουργιών στις μηχανές

Οι ιδρυτές της BibeCoffe μιλώντας για τα οφέλη που είχαν από το VentureGarden υπογραμμίζουν πως η καθοδήγηση και το mentoring από καταξιωμένους επαγγελματίες συνετέλεσε αποτελεσματικά στο να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς στην οποία απευθύνεται η λύση που προσφέρουν, το κοινό στον οποίο στοχεύουν και με αυτό τον τρόπο να διαμορφώσουν αντίστοιχα το Go-to-Market πλάνο και την συνολική μας στρατηγική.


Bibe-Coffee.jpg?mtime=20230210153423#asset:397823Βασίλης Αποστολόπουλος, Πάνος Βρεττός, Κωνσταντίνος Σιγάλας της BibeCoffee



«Μέσω της επικοινωνίας και της συναναστροφής με άλλα άτομα του ελληνικού επιχειρείν και της ανταλλαγής ιδεών και best practices, συνειδητοποιήσαμε ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι ιδέα θα βρω για να υλοποιήσω αλλά ποιο είναι το dream team για να κάνω κάτι φανταστικό!», σχολιάζουν.

Χρηματοδότηση άνω των 3,5 εκατ. ευρώ και συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες καφέ

Η BibeCoffee, μέχρι σήμερα έχει σηκώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 23 άτομα. Οι μεγαλύτεροι Κατασκευαστές Μηχανών Καφέ έχουν εμπιστευτεί την λύση της BibeCoffee καθιστώντας την μια «plug and play» τεχνολογία για το 75% των μηχανών καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία παρέχει ήδη υπηρεσίες σε μεγάλες αλυσίδες καφέ ακολουθώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης να επεκτείνει τον στόλο της σε εκατομμύρια εγκατεστημένες μηχανές καφέ κατά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας, ο στόχος είναι συναισθηματικά και ουσιαστικά η BibeCoffee να δημιουργήσει ένα standard ποιότητας ώστε να βοηθήσει τον τελικό καταναλωτή να απολαμβάνει την απόλυτη ποιότητα καφέ σε κάθε ρόφημα που κρατάει στα χέρια του.

Η Ploos Design «εξάγει» ελληνικό πολιτισμό… ως την Αυστραλία

Το 2013 η Αγγέλικα Νιάρχου και η Γεωργία Οικονομοπούλου ίδρυσαν την Ploos Design με σκοπό να δημιουργήσουν νέα αναμνηστικά χρηστικά προϊόντα, τα οποία θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, μέσω νέου και μοντέρνου σχεδιασμού.

Όπως περιγράφουν, «το 2014, που ήταν και η πρώτη εμπορική μας χρονιά είχαμε την χαρά να συμμετάσχουμε στον πρώτο κύκλο του VentureGarden. Έχοντας ήδη ιδρύσει τότε την εταιρεία μας, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς καθώς μας βοήθησε να θέσουμε στόχους από πολύ νωρίς και να σκεφτούμε τα βήματα για τους επόμενους μήνες. Έχοντας ένα πλάνο, είχαμε μια γερή βάση και πολύ καλή υποστήριξη, ώστε να μπορέσουμε να επιτεύξουμε τους στόχους μας και να μοιραστούμε την εμπειρία μας με ανθρώπους στην ίδια κατάσταση. Μας έδωσε μια όμορφη οικογένεια το VentureGarden, στην οποία ακόμη και μετά από τόσα χρόνια αισθανόμαστε και είμαστε ενεργά μέλη. Κι αυτό είναι που το κάνει μια πολύ όμορφη και συνεχόμενη εμπειρία για εμάς».


PLOOS.jpg?mtime=20230210124457#asset:397715Αγγέλικα Νιάρχου και Γεωργία Οικονομοπούλου της Ploos Design


Πλέον η Ploos Design έχει εδραιωθεί στον κλάδο των μοντέρνων χρηστικών αναμνηστικών και εταιρικών δώρων αλλά και στην παροχή σχεδιαστικών υπηρεσιών προς τρίτους. Με συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και εξαγωγές σε Ευρώπη, Αυστραλία και Η.Π.Α.

Zeginis Winery: Η 3η γενιά συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση

Την δική της εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισε από το πρόγραμμα VentureGarden προς όφελος του οικογενειακού της οινοποιείο Zeginis Winery περιγράφει η Χρυσάνθη Ζεγγίνη.

«Στο VentureGarden, συμμετείχα με το project Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στο Zeginis Winery, που βρίσκεται στον Μαραθώνα. Μετά τις σπουδές μου Οινολογίας στο Bordeaux, εργάστηκα σε chateaux που είχαν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον οινοτουρισμό και τις εκδηλώσεις. Έτσι γυρνώντας στο οινοποιείο της οικογένειας μου, το 2019, και βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρχε από τους τουρίστες, που βρισκόντουσαν για διακοπές στον Μαραθώνα αλλά και την Αθήνα και ήθελαν να ανακαλύψουν την οινική μας κουλτούρα, βρήκα ένα μεγάλο ενδιαφέρον και δυναμικό στη διοργάνωση ξεναγήσεων και γευσιγνωσιών, μοιράζοντας με τους επισκέπτες τις γνώσεις και την εμπειρία μου.

Το VentureGarden, με βοήθησε να αναλύσω, να οργανώσω και να κατανοήσω καλύτερα το business plan μου, το προϊόν και το κοινό μου. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε, να ακούσουμε ανθρώπους που έχουν περάσει την ίδια διαδικασία και έχουν καταφέρει την ιδέα τους και ανθρώπους που θέλουν να αναπτύξουν την ιδέα τους».

Η ίδια επισημαίνει επίσης πως τον πρώτο χρόνο μετά το VentureGarden, ήταν το πρώτο καλοκαίρι που ο Οινοτουρισμός λειτούργησε οργανωμένα στο Zeginis Winery, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης μέσω της πλατφόρμας TripAdvisor και Airbnb, αλλά και με συνεννόηση με τους concierges των τοπικών ξενοδοχείων

Παράλληλα, πέτυχε τον πρώτο οικονομικό στόχο που είχε θέσει στο οικονομικό πλάνο των επόμενων τριών ετών.

«Για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τον οινοτουρισμό στο οινοποιείο μας, να βελτιωνόμαστε και να θέτουμε μεγαλύτερους στόχους», επισημαίνει.


DSCF2570.png?mtime=20230210124703#asset:397720Η Χρυσάνθη Ζεγγίνη της Zeginis Winery στους οικογενειακούς αμπελώνες στον Μαραθώνα


Λίγες μέρες ακόμη για τις αιτήσεις

Στον σύγχρονο και ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο κόσμο του επιχειρείν, η γνώση και η κατάλληλη καθοδήγηση αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για την αντιμετώπιση απλών και πιο σύνθετων προκλήσεων που αναπόφευκτα θα συναντήσει κανείς.

Το VentureGarden δίνει έμφαση στον άνθρωπο και όχι στην ιδέα, καθώς τόσο η ιδέα όσο και το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταλλάσσονται συνεχώς. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να μάθουν να αξιοποιούν εργαλεία τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε ιδέα εμπνευστούν.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον νέο κύκλο του VentureGarden Αθήνα καλούνται να συμπληρώσουν την αίτησή τους στο www.venturegarden.gr έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, όπου και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα ακολουθήσει διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή των υποψηφίων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr