NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Chevalier: Γαλαζοαίματοι, μαφιόζοι, παλάτια και vans

Chevalier: Γαλαζοαίματοι, μαφιόζοι, παλάτια και vans

Περισσότερο γνωστό σε εμάς ως chevalier και λιγότερο ως pinky ring, το συγκεκριμένο είδος δαχτυλιδιού που φοριέται στο μικρό δάχτυλο έχει επιβιώσει για αιώνες μαζί με τους έντονους συμβολισμούς του.

Στο πέρασμα των αιώνων έχει φορεθεί από βασιλιάδες, γαλαζοαίματους, μαφιόζους, pop καλλιτέχνες αλλά και τριαντάρηδες ιδιοκτήτες εστιατορίων συνδυασμένο με πολύχρωμα φούτερ και vans, ακόμη και στη χώρα μας.

Από τη βέρα στο δεξί, τα μονόπετρα και τα δαχτυλίδια της γιαγιάς ως… το Lord of the Rings, τα δαχτυλίδια μοιάζουν με μικρές πύλες που κρύβουν μεγάλες ιστορίες άλλες “φανταστικές” και άλλες πέρα για πέρα αληθινές.

Ποιά είναι όμως η ιστορία του chevalier;

chevalier-1.jpg?mtime=20230214215330#asset:398472

Μιλώντας για ένα κόσμημα που φέρει τους δικούς του συμβολισμούς μέσα στους αιώνες, μπορούμε να το φανταστούμε σε μια χρονική σειρά αμέτρητων αλλαγών τόσο στο ντύσιμο των ανδρών όσο και στις συνθήκες και τις αντιλήψεις.

Επιβιώνει ως μια εκλεπτυσμένη, λαμπερή αλλά και αμφιλεγόμενη στυλιστική επιλογή και αυτό έχει να κάνει με την μακραίωνη ιστορία του.

Η εμφάνισή του χρονολογείται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτώριας όταν οι ευγενείς και οι γαλαζοαίματοι υιοθέτησαν το pinky ring. Ο λόγος όμως για τον οποίον το φορούσαν στην πραγματικότητα ήταν το να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποτυπώσουν τη σφραγίδα τους.

chevalier-6.jpg?mtime=20230214215708#asset:398473


Ελλείψει ψηφιακής σφραγίδας ή έστω ΚΕΠ... το καλούπι του θυρεού, ή του συμβόλου της βασιλείας, της εκάστοτε δυναστείας ή οικογένειας ήταν χαραγμένο πάνω στο δαχτυλίδι φέροντας την ιστορία και το κύρος μιας κληρονομιάς.

Και το "κύρος" αυτό μπορούσε να σφραγίσει μια επιστολή ή ένα επίσημο έγγραφο αφού το δαχτυλίδι βυθιζόταν σε καυτό κερί ή μαλακό πηλό πιστοποιώντας το γνήσιο της υπογραφής.

Με την πάροδο του χρονου ωστόσο το chevalier σφραγίζει ή έστω προσπαθεί να συμβολίσει την όποια εξέχουσα κοινωνική θέση του κατόχου του. Από την μουσική ή γενικότερα καλλιτεχνική ελίτ ως τους εξέχοντες “social climbers” και την απλή επίδειξη πλούτου, το chevalier φοριέται σε όποιο χέρι κανείς προτιμά.

Από τον Frank Sinatra ως τον Michael Corleone και τον Jay Z

Frank Sinatra, Elvis Presley, Bruno Mars, James Brown, τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Brad Pitt, Johnny Depp αλλά Jay Z και Sean “Diddy” Combs.

Από την καλλιτεχνική ελίτ έως τους διάσημους ηθοποιούς και από τους βασιλείς ως τους απανταχού social climbers, το pinky ring έχει την τιμητική του ακόμα και σήμερα τιμώντας και εκείνο πρώτα από όλα τους... διαφορετικούς του συμβολισμούς.

chevalier-7.jpg?mtime=20230214215740#asset:398474


Και θυμηθείτε μεταξύ άλλων τον Νονό, τους Πειρατές της Καραϊβικής και τους Peaky Blinders. O κινηματογράφος βρίθει από pinky rings, ιδίως στα χέρια των χαρακτήρων με βλέμμα βλοσυρό που παίζουν τα κρυμμένα μυστικά στο μικρό τους δαχτυλάκι.

Οι κινηματογραφικοί άνθρωποι του υποκόσμου όπως ο Michael Corleone από τον Νονό με το χαρακτηριστικό του ύφος αλλά και οι αληθινές προσωπικότητες που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, όπως ο Al Capone ή ο Joe Bonanno, φορούσαν το δαχτυλίδι ως μια δήλωση.

chevalier-3.jpg?mtime=20230214215805#asset:398475


Την δήλωση ότι βρίσκονταν ψηλά στην πυραμίδα του “κλάδου” και αυτό τους επέτρεπε να μην λερώνουν τα χέρια τους με αίμα να έχουν τα χέρια τους καθαρά… και στολισμένα.

Από την ιστορική κληρονομιά μιας οικογένειας, την επίδειξη πλούτου, ελιτισμού αλλά και κοινωνικής ανέλιξης ή καλλιτεχνικής αύρας και από τα παλάτια, την jazz και την rap μουσική σκηνή, τις κινηματογραφικές αίθουσες έως τα σημερινά αγόρια που φορούν τις κάλτσες ψηλά μαζί με φούτερ και vans, τα συγκεκριμένα δαχτυλίδια τραβούν τα βλέμματα δημιουργώντας μια μικρή σύγχυση ως προς τους συμβολισμούς και την εποχή μας και ένα πολύπλευρα αμφιλεγόμενο γόητρο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr