NEWSFLASH...
The Provoker
ανάγνωση

Αν δεν την προσλάβετε εσείς, θα την προσλάβω εγώ!

Αν δεν την προσλάβετε εσείς, θα την προσλάβω εγώ!

​Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια. Είναι από τις ελάχιστες φορές που απολαμβάνω να συνομιλώ με ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο, υποψήφιο για μια θέση εργασίας, έναν νέο άνθρωπο που έχει λόγο, ξεκάθαρες απόψεις, γνωρίζει ακριβώς τι θέλει και τι όχι, και λέει τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να κρύβεται, χωρίς να θέλει να παραπλανήσει.

Αναφέρομαι σε αυτό που σχεδόν όλοι αποκαλούν job interview.

Ανοίγω μια «παρένθεση». Κατά την άποψη μου πρόκειται για έναν «παρηκμασμένο» όρο που δεν υποδηλώνει τίποτα περισσότερο από μια μονόπλευρη επικοινωνία και σε καμία περίπτωση αμφίδρομη και ισομερή διαδικασία αφού ο υποψήφιος –τις περισσότερες φορές– αισθάνεται ότι είναι σε μειονεκτική θέση, αφού βρίσκεται στη φάση εύρεσης εργασίας. Όταν οι πελάτες μας (επιχειρήσεις) ψάχνουν για άτομα και ζητούν την υποστήριξη μας στη διαδικασία των συνεντεύξεων, μου αρέσει να αστειεύομαι μαζί τους, χρησιμοποιώντας τον όρο οντισιόν που χρησιμοποιείται ευρέως στον κινηματογράφο, στο θέατρο και όχι μόνο. Κάποιοι ενοχλούνται επειδή ο όρος δεν είναι πολιτικά ορθός. Ουδόλως με απασχολεί τι λένε και επιπλέον απολαμβάνω να επιδίδομαι στη «σωκρατική ειρωνεία». Κλείνω την παρένθεση.

Η εικοσιεξάχρονη Αντιγόνη είχε ένα πολύ καλό βιογραφικό, το οποίο ταίριαζε με την αγγελία και την περιγραφή καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης. Ήταν μια μόνο σελίδα, περιεκτική, καλογραμμένη, χωρίς πλατειασμούς και πομπώδη αυτοπροδιοριστικά επίθετα, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Σε τι διέφερε από τα υπόλοιπα βιογραφικά; Υπήρχε μια μικρή παράγραφος στην οποία η Αντιγόνη περιέγραφε ποια ήταν τα αδύνατα σημεία της και ποια ήταν τα καθήκοντα και οι εργασίες που δεν της άρεσαν. Συγκεκριμένα, έγραφε ότι την δυσκόλευε η τηλεφωνική επικοινωνία ειδικά όταν δεν γνώριζε καθόλου το άτομο που συνομιλούσε.

Ένα άλλο αδύνατο σημείο ήταν ότι δεν θέλει να τη διακόπτουν όταν κάνει κάτι συγκεκριμένο. Σε απλά… ελληνικά, δεν μπορεί το multitasking. Ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πάντα εφικτό να ασχολείται πάντα με μια εργασία και ότι η πολυδιάσπαση, καλώς ή κακώς, είναι αναπόφευκτη. Επίσης, δεν ανέχεται την αγένεια από όπου και αν προέρχεται και κυρίως δεν της αρέσει να την υποτιμούν και να τη μεταχειρίζονται ως ένα πειθήνιο όργανο. Αυτό ήταν ένα σημείο που έχρηζε διερεύνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούσε.

Αυτά ως προς το βιογραφικό. Στην… οντισιόν ήταν παρούσα και η marketing manager από την εταιρία του πελάτη. Η Αντιγόνη απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις σχετικά με τα καθήκοντα της στην προηγούμενη επιχείρηση από την οποία αποχώρησε, περιέγραψε με σαφήνεια ποια ήταν η δική της συνεισφορά και δεν δίστασε να μας αναφέρει τα λάθη που έκανε σε σχέση με το αντικείμενο της αλλά και τη συμπεριφορά της. Τέλος, όταν της ζητήσαμε να μας πει πώς θα λειτουργούσε και τι θα έκανε στη νέα της θέση στην εταιρεία, αν προχωρούσαμε σε συνεργασία, ήταν αναλυτική, με συγκεκριμένες ιδέες τις οποίες δεν δίστασε να επικοινωνήσει παρά το σχετικό ρίσκο που μπορεί να υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις. Κυρίως ήταν απολύτως ειλικρινής, άνετη, ακομπλεξάριστη και έδειχνε άτομο το οποίο διέθετε αυτοπαρακίνηση και την ενδιέφερε το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν τη ρωτήσαμε να μας εξηγήσει για όσα έγραφε περί υποτίμησης και μεταχείρισης ως πειθήνιου οργάνου, μας ξεκαθάρισε ότι είναι από τα άτομα που θέλει να εκφράζει τη γνώμη της για διάφορα θέματα που σχετίζονται άμεσα με την εργασία της και ανήκουν στη σφαίρα των καθηκόντων της. Δεν τη αρέσει να έχει απλά εκτελεστικό ρόλο χωρίς o manager να της δίνει τη μεγάλη εικόνα και πώς αυτό που κάνει, συνεισφέρει στην ολοκλήρωση του εκάστοτε project. «Αν έχω να πω κάτι, αν έχω μια σκέψη, μια ιδέα, θέλω να μου δίνεται η ευκαιρία να το λέω».

Μετά το τέλος της συνάντησης μας και αφού έμεινα μόνος με τη marketing manager, μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν της άρεσε ο χαρακτήρας της, χωρίς να είναι σε θέση να μου αιτιολογήσει τις θέσεις της. «Δηλαδή, θα έχουμε και υποψήφιους που θα μας λένε τι τους αρέσει και τι όχι; Άσε που η ίδια παραδέχθηκε τα αδύνατα σημεία της…» μου είπε. Είχαμε έναν έντονο διάλογο προκειμένου να καταδείξω πόσο στερεοτυπικές απόψεις είχε και ότι όλα αυτές οι αξίες που διατυμπανίζουν περί ενθάρρυνσης για πρωτοβουλίες, αυτοεκτίμησης, καθαρότητας σκέψης, ειλικρίνειας, πάθους, επιμονής και πολλών άλλων είναι τελικά κοπανιστός αέρας αφού ούτε οι ίδιοι που τα γράφουν δεν τα ασπάζονται.

«Μαριλένα, εσύ είσαι από την πλευρά του πελάτη, εσύ αποφασίζεις. Και αν δεν την προσλάβετε εσείς, νομίζω πώς η Αντιγόνη θα είναι πολύ χαρούμενη να εργαστεί για εμάς. Και τα αδύνατα σημεία της που με θάρρος πρώτη εκείνη ανέδειξε, να είσαι βέβαιη ότι θα τα βελτιώσουμε γιατί το θέλει και η ίδια. Λοιπόν, θα μου κάνεις τη χάρη να τη διαγράψεις από τη λίστα σου;»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr