NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Σε τροχιά βελτίωσης το οικονομικό κλίμα για 4 συνεχόμενο μήνα

Σε τροχιά βελτίωσης το οικονομικό κλίμα για 4 συνεχόμενο μήνα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνεχίζει την ανοδική του πορεία για τέταρτο στη σειρά μήνα, καθώς ενισχύθηκε και τον Φεβρουάριο και πλέον βρίσκεται στις 107,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Ιανουάριο.

Η άνοδος προέρχεται από βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Οι κύριες παράμετροι του διεθνούς περιβάλλοντος φαίνεται να παγιώνονται, και οι έως τώρα επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στις αγορές ενέργειας και τον πληθωρισμό έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες, για αυτό και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι αυτόν τον μήνα. Εγχωρίως, η ανοδική τάση συγκλίνει με τα ιστορικά δεδομένα στις περισσότερες προεκλογικές περιόδους, όταν και καταγράφεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι αρχικοί φόβοι για γενικευμένη ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα δεν επαληθεύτηκαν ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου. Αν και οι βασικές συνθήκες και περιορισμοί της οικονομίας δεν μεταβάλλονται βραχυπρόθεσμα, οι μετεκλογικές εξελίξεις και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης σε εύλογο χρόνο θα αποσαφηνίσουν τα χαρακτηριστικά της επόμενης περιόδου.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται έντονα.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση

Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος μετά την ανάκαμψη των τελευταίων τριών μηνών, διατηρήθηκε αμετάβλητος τον Φεβρουάριο στις 97,8 μονάδες στην ΕΕ και διαμορφώθηκε στις 99,7 μονάδες στην Ευρωζώνη από 99,8 τον προηγούμενο μήνα. Η διατήρηση του δείκτη, στην ΕΕ, στα ίδια επίπεδα οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες η οποία αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στο Λιανικό εμπόριο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς οι προσδοκίες στις Κατασκευές διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Στη Βιομηχανία ο δείκτης υποχώρησε, μετά από 2 μήνες ανάκαμψης, παρουσιάζοντας εξασθένιση των προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς 3 μήνες, με τα αποθέματα και τις εκτιμήσεις του επιπέδου παραγγελιών να διατηρούνται αμετάβλητα. Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω, για 5ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ως προς την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς μήνες, αλλά και την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι προβλέψεις τους για την γενικότερη κατάσταση. Στο Λιανικό εμπόριο καταγράφεται αισιοδοξία στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και την μελλοντική κατάσταση των επιχειρήσεων. Στις Υπηρεσίες οι απαισιόδοξες προσδοκίες ήταν αποτέλεσμα εξασθένισης της τρέχουσας κατάστασης και των προβλέψεων για την ζήτηση. Στις Κατασκευές, ο αντίστοιχος δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών για την απασχόληση η οποία αντισταθμίστηκε από την εξασθένιση του επιπέδου παραγγελιών. Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε στην Ισπανία (-2,0) και στην Γαλλία (-1,5), ενισχύθηκε στην Ολλανδία (+2,9), παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Γερμανία (+0,1) και την Ιταλία (+0,0), ενώ υποχώρησε οριακά στην Πολωνία (-0,2). Αναλυτικότερα:

• Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ υποχώρησε στις -0,6 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις +0,5 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες εξασθένισαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που διατηρήθηκαν αμετάβλητες στην ΕΕ και υποχώρησαν ήπια στην Ευρωζώνη, καθώς τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και στις δύο.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +7,3 μονάδες στην ΕΕ και στις +9,5 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχώρησαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκαν οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν ήπια και στις δυο ζώνες.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -0,9 μονάδες στην ΕΕ και στις -0,1 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται αισθητά σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ενισχύονται ηπιότερα, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται.

• Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -1,5 μονάδες στην ΕΕ και στις +1,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται περαιτέρω σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών ενισχύονται ελαφρά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr