NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Ελληνικός Τουρισμός 2023: Στην τελική ευθεία η μεγάλη έξοδος

Ελληνικός Τουρισμός 2023: Στην τελική ευθεία η μεγάλη έξοδος

Τα συμπεράσματα για τον ελληνικό τουρισμό και τις διεθνείς εξελίξεις από την ΙΤΒ Berlin 2023, από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Μελετών της Alpha Bank και από την μελέτη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την GBR Consulting και την Ένωση Ξενοδόχων, Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού συγκλίνουν. Οι προοπτικές του τουρισμού, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και την αβεβαιότητα λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου είναι ευοίωνες.

Αεροδρόμιο Αθηνών και Fraport σηματοδοτούν τις εξελίξεις

Οι αρχικές ενδείξεις από τα ελληνικά αεροδρόμια που σηματοδοτούν την κίνηση είναι θετικές, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν κατά 4,3% περισσότερες από τις αντίστοιχες του 2019, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport για τον Ιανουάριο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας ήταν κατά 0,8% περισσότερες σε σύγκριση με αυτές του Ιανουαρίου του 2019. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ITB Berlin, την TUI και την Γερμανική Ένωση για τα Ταξίδια (DRV) σημαντικό ποσοστό των κλινών και των αεροπορικών θέσεων που διαχειρίζονται έχουν ήδη προκρατηθεί.

Alpha Bank: Η διαφοροποίηση θα συμβάλλει στην επιμήκυνση, αρωγός το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Bank από τις αρχές του έτους μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, οι προκρατήσεις ξενοδοχείων στη χώρα μας ξεπερνούν τις αντίστοιχες του 2019 , ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, οι προκρατήσεις τον Ιανουάριο υπερέβησαν κατά 20% τις αντίστοιχες του Ιανουαρίου του 2019.

Σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην κατανομή των τουριστικών ροών σε περισσότερες περιφέρειες της χώρας, στο μέτρο του εφικτού, καθώς τα λεχθέντα των τουριστικών πρακτόρων που συμμετέχουν στην ITB οριοθετούν την τουριστική περίοδο μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, είναι η υλοποίηση νέων έργων υποδομών στον τουρισμό, μέσα από τον συνδυασμό πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδιωτικών κεφαλαίων.

ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, Mk Greece, Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης

Τον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου με ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος ανά Περιφέρεια επιχειρούν, θα πρέπει να τονιστεί να υλοποιήσουν οι: ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, Marketing Greece, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ενωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος με την πρόσφατη από απόκτηση hub Οίνου.

European Travel Commission-ETC, οι τουριστικές αφίξεις από ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται σε 34,9 εκατ. το 2025

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων και των εγκαταστάσεων ορεινού και χειμερινού προορισμού είναι μερικά από τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να αναδείξουν νέους προορισμούς. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων ανάπτυξης της εξωτερικής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ότι, σύμφωνα με προβλέψεις της European Travel Commission-ETC (European Tourism: Key Figures), οι τουριστικές αφίξεις από ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να ανέλθουν σε 34,9 εκατ. το 2025, από 27,9 εκατ. το 2019.

Ο κίνδυνος της αλλοίωσης του ιστού των πόλεων και έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη των υποδομών δεν θα πρέπει σκιάσει και να αλλοιώσει το τοπικό περιβάλλον και τις παραδόσεις, ασκώντας πιέσεις στον ιστό κάθε πόλης, όπως χτες αναφέρθηκε στην από κοινού μελέτη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την GBR και την ΕΞΑΑΑ. Η ανισοβαρής ανάπτυξη μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει πιέσεις στην αγορά κατοικιών, στην αναζήτηση ανθρωπίνου δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Η Απασχόληση στα Ξενοδοχεία, 2022), το 2022 καταγράφηκαν 60,2 χιλιάδες ελλείψεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 23% των θέσεων εργασίας που προβλέπονται από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων. Το αντίστοιχο ποσό για το 2021 ήταν 53,2 χιλιάδες ή 22% των θέσεων εργασίας.

Ο ελληνικός τουρισμός το 2022, η Γερμανία -μεγαλύτερη αγορά

Υπενθυμίζεται, ο ελληνικός τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά το προηγούμενο έτος,. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις και οι εισπράξεις , συμπεριλαμβανομένου της κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 27,8 εκατ. και ευρώ 17,6 δισ., αντίστοιχα, το 2022 και υπολείπονται κατά μόλις 11,2% και 3% έναντι των αντίστοιχων μεγεθών του 2019. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 619 ευρώ , αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2019.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων συνέβαλε στην άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές υπηρεσιών να συνεισφέρουν θετικά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ (5,9% το 2022). Η αύξηση των εσόδων και των αφίξεων προέρχεται από την μεγαλύτερη για την Ελλάδα αγορά την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr