NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Τι συμβαίνει με την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, 30 χρόνια από την ίδρυσή της;

Τι συμβαίνει με την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, 30 χρόνια από την ίδρυσή της;

Hub Οίνου απέκτησαν οι Βορειελλαδίτες Οινοποιοί και η Θεσσαλονίκη νέο τουριστικό προϊόν

Με οδηγό το κοινό όραμα όλων των μελών της Ένωσης Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση, ονομαστή για την σύμπνοια και την ομοφωνία των μελών της απέκτησε το δικό της Κέντρο (hub). Ήταν η στιγμή που τα μέλη της Ένωσης και οι καλεσμένοι σε επίσημο δείπνο εργασίας χτες στο εστιατόριο Aleria περίμεναν από τον Στέλιο Μπουτάρη να ανακοινώσει την υλοποίηση των σχεδίων.

Ήταν η στιγμή αυτή του χρόνου που σηματοδότησε την διαφοροποίηση της Ένωσης Οινοποιείων, ταυτόχρονα και η στιγμή που πρόσθεσε στο τουριστικό πακέτο της Θεσσαλονίκης ακόμα ένα ανταγωνιστικό προϊόν που δίνει άλλον αέρα εκκίνησης για την νέα τουριστική σαιζόν στην Θεσσαλονίκη, ακόμα και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι επιτυχίες αντικατοπτρίζουν τον τρόπο σκέψης

Αντικατοπτρίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, η ρήση των λέξεων του Στέλιου Μπουτάρη, ότι εμείς στην Βόρεια Ελλάδα πάμε μπροστά γιατί συμφωνούμε, δεν ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον, και δουλεύουμε όχι, μόνο προς το κοινό όφελος της οικονομίας των οινοποιείων αλλά, και για το σύνολο της ευημερίας και, εδώ η λειτουργία του νέου hub συνολικά ενισχύει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος καθώς η Θεσσαλονίκη θα γίνει σημείο αναφοράς και θα δώσει μεταξύ άλλων την δυνατότητα προσθήκης νέων διαδρομών κρασιού.

Έτσι, μετά τις Γευσιγνωσίες Οίνου, τα Σεμινάρια Οίνου, τους Δρόμους του Κρασιού, τα Βοροινά, η Ενωση Οινοποιείων Βορείου Ελλάδος στην επέτειο των 30 ετών από την ίδρυση της αποκτά και 5η δραστηριότητα, το “The Wine Hub”.

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος ανέβασαν την αξία τους

Η σύμπνοια και η συσπείρωση των δυνάμεων οδήγησε στο να ανεβάσει ρυθμούς ο κλάδος της αμπελουργείας και της Οινοποιοίας στην Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Νότιο Ελλάδα. Οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδας τόνισε ο Στέλιος Μπουτάρης πουλάνε ακριβότερα σε σχέση με την Νότιο Ελλάδα ενώ διατίθενται όλο το απόθεμα.

Στόχος της Ένωσης μεταξύ άλλων είναι η προώθηση επώνυμου Ελληνικού ποιοτικού κρασιού, βασιζόμενη σε γηγενείς αλλά και διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες Επιπλέον, ευθυγραμμιζόμενη την νέα νομοθεσία η Ένωση θα εκπονήσει δράσεις για την προστασία της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη),

Η συζήτηση στο δείπνο εργασίας ανέδειξε μεταξύ άλλων τρία κρίσιμα ζητήματα: τις νέες τάσεις που ορίζονται από τους κανόνες αειφορίας και την κλιματική αλλαγή αλλά και τα σημεία προσοχής θα πρέπει να δώσει ο κλάδος σε ό,τι αφορά τα 1.600 ΑΦΜ. Προσεχώς βάσει νομοθεσίας οι γυάλινες μποτίλιες αλλάζουν τα γυαλί γίνεται λεπτότερο και η περιεκτικότητα της μποτίλιας θα οριστεί στα 650ml ενώ η κλιματική αλλαγή οι θερμότεροι χειμώνες και η ξηρασία, μετά από ερώτηση του epixeiro.gr, θα οδηγήσουν το αμπέλι προς τα ορεινά και σε αλλαγή ποικιλιών. Σε ό,τι αφορά τέλος τα ΑΦΜ από τα 1.600 που είναι καταγεγραμμένα στην αγορά, τα 700 περίπου είναι ενεργά ενώ μόνο 150 είναι περίπου τα μεγάλα ΑΦΜ.

IMG_20230306_203551.jpg?mtime=20230307172426#asset:402341

Το οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα

Σημειώνεται σήμερα, τα μέλη της Ένωσης προτείνουν 33 επισκέψιμα οινοποιεία σε 8 διαδρομές που διασχίζουν στην Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας στάσεις στους σημαντικούς αμπελοτόπους της βόρειας Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Πινακίδες δείχνουν τον δρόμο για αμπελώνες και οινοποιεία. Το οδοιπορικό συμπληρώνεται με επισκέψεις σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και άλλες δραστηριότητες στην Βόρεια Ελλάδα.

Εκπρόσωποι κτημάτων

Στο φετινό δείπνο εργασίας χτες στην Αθήνα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Κωνσταντίνος Καρυπίδης, (KITRVS), Άγγελος Ιατρίδης (Alpha Estate), Βασιλική Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου – Μουσείο Οίνου, Κτήμα Βιβλία Χώρα), Στέλιος Κεχρής (ΚΕΧΡΗΣ), Μαρία Δήμου (ΚATOGI Averoff), Στέλιος Διαμαντάκος (Κτήμα Διαμαντάκος), Θ. Καμκούτης (WINEYARD KAMKOYTIS), Γεράσιμος Λαζαρίδης (Κτήμα Λαζαρίδη), Sergei Smirnov, (Κτήμα Πόρτο Καράς), Γιάννης Βογιατζής (Κτήμα Βογιατζή).

Φέτος με τη συμπλήρωση των 30 ετών από την ίδρυση της ένωσης "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος" (ΕΝΟΑΒΕ) αναμένεται να γίνουν κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια της χρονιάς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr