NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η περίπτωση της Deutsche Bank και ο πανικός των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η περίπτωση της Deutsche Bank και ο πανικός των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η Deutsche Bank (ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός) αποτελούσε για χρόνια ένα «γίγαντα με γυάλινα πόδια». Τα «τραπεζικά κουσούρια» που άφησε η κρίση των subprimes loans το 2008 συνδυάστηκαν και με τα ελληνικά προβλήματα (ήταν κάτοχος μεγάλου ελληνικού χρέους), τα γερμανικά ακίνητα και εσχάτως με τα χαμηλά επιτόκια.

Επίσης ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την γερμανική βιομηχανία και οποιαδήποτε οικονομική κρίση μπορεί να κλονίσει την ευστάθεια της γερμανικής τράπεζας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος. Ας μην γελιόμαστε. Όλες οι τράπεζες είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους εδώ και 50 χρόνια. Όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τα κράτη. Η Deutsche Bank ήταν βασικός ανάδοχος και διαπραγματευτής ελληνικών ομόλογων με τεράστιο μερίδιο. Εάν κλονιστεί θα υπάρξουν προβλήματα και με τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές τράπεζες. Σε ότι αφορά το Eλληνο-γερμανικό εμπόριο, αυτό έχει έκθεση με την Deutsche Bank σε μεγάλο βαθμό και σε επίπεδο δανείων και εταιρικών ομολόγων και καταθέσεων και εγγυητικών επιστολών. Οι επιπτώσεις σε περίπτωση κατάρρευσης του Γερμανού γίγαντα θα είναι τεράστιες τόσο σε επιχειρηματικό (μικροοικονομικό) όσο και μακροοικονομικό επίπεδο.

Η ευκαιρία για σορτάρισμα των Αμερικανών και ο «φαύλος κύκλος»

Οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων βρήκαν την περίπτωση της Deutsche Bank ως μία εξαιρετική ευκαιρία να «βγάλουν τα σπασμένα» από την SVB. Γνώριζαν ότι μετά την Credit Suisse θα υπήρχαν και ο φήμες για την Deutshe Bank, είχαν «οπλιστεί» και άρχισαν «πυρά». Βεβαίως ο χρηματιστηριακός κλάδος κινείται πολλές φορές αγελαία μετά και το 2008. Έτσι μόλις οι Ευρωπαίοι και οι Ιάπωνες είδαν ότι οι Αμερικανοί πουλούσαν συνεχώς, βγήκαν και αυτοί πωλητές. Έτσι η αρνητική εικόνα για την Deutsche Bank έγινε αρνητική εικόνα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες με αποτέλεσμα να δούμε την μεγάλη υποχώρηση της Παρασκευής. Η άνοδος της Δευτέρας είναι μεν ελπιδοφόρα αλλά δεν διασφαλίζει ότι τα τραπεζικά προβλήματα τέλειωσαν. Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι ανοδικά αντέδρασαν οι χρηματιστηριακές αγορές προ δύο εβδομάδες αλλά ακολούθησε η Credit Suisse και, εσχάτως, η Deutsche Bank.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr