NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ελληνική ασφαλιστική αγορά: Τρεις νέες τάσεις από τους 5 μεγάλους παίκτες

Ελληνική ασφαλιστική αγορά: Τρεις νέες τάσεις από τους 5 μεγάλους παίκτες

Τρεις τάσεις κυριάρχησαν το 2022 στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Συγκεκριμένα:

  • η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του κλάδου, λόγω εξαγορών και συγχωνεύσεων, τάση που είχε ξεκινήσει από το 2021,
  • η αύξηση του μεριδίου των ασφαλιστικών προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις στο σύνολο των ασφαλίσεων ζωής και
  • η προσπάθεια διαχείρισης των επιπτώσεων από την απότομη άνοδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την έξοδο από το παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων των προηγούμενων ετών.

Η εγχώρια ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και στις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών, καθώς οι 5 μεγαλύτερες εξ αυτών κατέχουν το 80% της σχετικής αγοράς, σε όρους τεχνικών προβλέψεων, ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 51% της σχετικής αγοράς.

Στις 30.9.2022 δραστηριοποιούνταν στην ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατηγοριοποιούνται βάσει της άδειας λειτουργίας και των ασφαλιστικών τους εργασιών ως εξής: 2 επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής,19 επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών και 16 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Από τις ως άνω 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 35 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία “Φερεγγυότητα II” (Solvency II).

35 ασφαλιστικές επιχειρήσεις έγραψαν 2,5 δισεκ. ασφάλιστρα

Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2022 ανήλθε σε 1,8 δισεκ. ευρώ, μειωμένη κατά 1% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Από το ανωτέρω ποσό, 0,76 δισεκ. ευρώ συνδέονται με επενδύσεις, ήτοι 44% των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 40% την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 6%.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 2% και μείωση των άλλων ασφαλίσεων ζωής κατάm 28%.

Τα ασφάλιστρα των δραστηριοτήτων ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 1,6 δισεκ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Από το ποσό αυτό, σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (33%), οι ασφαλίσεις πυρός (20%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (17%), με αντίστοιχες μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του πρώτου εννεαμήνου του 2021 κατά +1%, +5% και +8%.

Μειώθηκαν οι υποχρεώσεις

Το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 18,5 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2022, μειωμένο κατά 10% συγκριτικά με τις 30.9.2021. Οι συνολικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 14,7 δισεκ. ευρώ (έναντι 16,5 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2021), με το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων να διαμορφώνεται σε 13,4 δισεκ. ευρώ στις 30.9.2022

Τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκαν στις 30.9.2022 σε 3,8 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με τις 30.9.2021. Η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας ανήλθε σε 1,9 δισεκ. όπως έγραψε το epixeiro.gr σε πρόσφατο δημοσίευμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr