NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Astérisque: Όταν το gluten free σταμάτησε να γράφεται με ψιλά γράμματα

Astérisque: Όταν το gluten free σταμάτησε να γράφεται με ψιλά γράμματα

Το να ανεβαίνεις την Αναπαύσεως ένα πρωί καθημερινής, βιώνεται ως μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από το να κάνεις ακριβώς το ίδιο, τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα. Και αν η συγκεκριμένη στήλη σας, το Choices Weekend, σας προτρέπει συνήθως για το τι να κάνετε τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, στο Astérisque, θα σας προτείνουμε να πάτε το πρωί μιας καθημερινής.

Μερικά από τα μαγαζιά για φαγητό και ποτό δεν θα έχουν ανοίξει ακόμα. Την διάχυτη ηρεμία του δρόμου θα την σπάνε μερικά διερχόμενα αμάξια, οι κατά τόπους ομιλίες από τους τουρίστες που μιλούν στο τηλέφωνο καθώς φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα σε ένα διαθέσιμο φορτιστή του δρόμου, αλλά και εκείνων που συνηθίζουν να πίνουν τον πρωινό τους καφέ τους στη γειτονιά.

Την προσοχή θα κλέψει σίγουρα και η μυρωδιά των μαγειρευτών του παραδοσιακού μαγειρείου Ολύμπιον που πραγματικά το πρωί, σπάει μύτες.

Με ανοιγμένη την όρεξη θα στρίψετε αριστερά για να βρείτε το ήσυχο πεζοδρομάκι με το όνομα Χαρβούρη, αν έως τότε η Αστέρω έχει προλάβει να ξανατοποθετήσει την πινακίδα στον εξωτερικό τοίχο του ολοκαίνουργιου της φούρνου, του Astérisque.

Λαμβάνοντας στα σοβαρά, τα προϊόντα με αστερίσκο

Η Αστέρω εργαζόταν για πολλά χρόνια σε μία τράπεζα και ύστερα στο μάρκετινγκ της Harley Davidson και κάπου ανάμεσα σε αυτά, ανακάλυψε ύστερα από μια σειρά εξετάσεων και αφού έτρωγε με όρεξη αλλά έχανε συνεχώς κιλά, ότι πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, την κοιλιοκάκη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο οργανισμός της να αδυνατεί να απορροφήσει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που υπό φυσιολογικές συνθήκες λαμβάνουμε με την τροφή.

Και κάπως έτσι η ζωή της άλλαξε. Για εκείνη οι συσκευασίες των προϊόντων άρχισαν να συνδέονται με μια εξονυχιστική ανάγνωση των αστερίσκων και των ψιλών γραμμάτων ώστε να αποφύγει την γλουτένη, κάτι που όπως μου εξήγησε είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Η γλουτένη και τα ίχνη της υπάρχουν σχεδόν παντού. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά τη βρίσκει συνεχώς ακόμα και εκεί που δεν την περιμένει όπως για παράδειγμα μέσα στα βαζάκια με μαγιονέζα. Ενώ η ερώτηση της για το αν περιέχουν γλουτένη διάφορα προϊόντα ή πιάτα εστιατορίων, συνήθως αντιμετωπίζεται ως κάποιο είδος καπρίτσιου.

Η γλουτένη μέσα σε μια επαγγελματική κουζίνα, μου εξηγεί, μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και σε ένα πιάτο που στην πραγματικότητα δεν την περιέχει. μέσω του αέρα: “Αν κάποιος ήθελε μια μέρα να μας καταστρέψει, θα αρκούσε να μπει μέσα στο Astérisque και να σκορπίσει κριθάρι”.

O νέος αθηναϊκός third wave, gluten free φούρνος

Η “μαγιά” του Astérisque προϋπήρχε εδώ και επτά χρόνια στο μυαλό της. Η Αστέρω ήθελε να δημιουργήσει όλα εκείνα τα προϊόντα που αγαπά όπως το ποιοτικό ψωμί και τα γλυκά και δεν μπορούσε να έχει, όχι αποκλειστικά για εκείνη αλλά και μια συλλογικότητα που μοιράζεται το ίδιο πρόβλημα μαζί της.

Το πρώτο της επιχειρηματικό ξεκίνημα τη βρίσκει στο εσωτερικό του Astérisque να εξυπηρετεί και να λέει τις πρώτες καλημέρες στους κατοίκους και τους περαστικούς της περιοχής, αλλά και στα ήσυχα παγκάκια ακριβώς έξω από την είσοδό του, να εξηγεί με ζήλο την ουσία του εγχειρήματος της σε όσους της ζητούν “κανονικό” ψωμί.

Και κάπως έτσι αντιλαμβανόμενοι ότι, καλώς, στον τομέα της αρτοποιίας αυτής της πόλης, έχουμε φτάσει στο σημείο να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα… καταλαβαίνουμε ότι πως “ξεκλειδώσαμε” ένα νέο επίπεδο στο παιχνίδι εύρεσης ποιοτικού ψωμιού στους αθηναϊκούς φούρνους.

Καλό πρωινό!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr