NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

MeliCERA: Από την κυψέλη στο τραπέζι μας

MeliCERA: Από την κυψέλη στο τραπέζι μας

Μία φέτα ψωμί με μέλι. Ένα πρωινό που μπορούμε να απολαύσουμε μαζί, στο τραπέζι, στον χρόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι σε εκείνον που πρέπει.

Ένα απλό, χειροποίητο κερί φτιαγμένο με παραδοσιακές τεχνικές που θέλουν… τον δικό τους χρόνο, ανάβει για να επιβραδύνει τον δικό μας χρόνο, να μας δώσει ήρεμες ανάσες, να υπενθυμίσει ότι, κάπου εκεί, βρίσκεται όλη η ουσία.

Και ένα kit γευσιγνωσίας μελιού που έρχεται μαζί ένα μπουκέτο πολύχρωμων, ανακυκλωμένων χάρτινων λουλουδιών και ένα φακελάκι με σπόρους θυμαριού για να τους φυτέψουμε στο δικό μας αυτοσχέδιο μποστανάκι συμβάλλοντας με τον πιο φυσικό τρόπο ενάντια στην απειλή εξαφάνισης της μέλισσας.

Με το motto “from hive to table” η Γιώτα Νιζάμη δίνει σήμερα το δικό της “φως” στην οικογενειακή επιχείρηση meliCERA που δημιούργησε ο πατέρας της, συνδέοντας την ελληνική λέξη μέλι με την λατινική cera που σημαίνει κερί, διαμορφώνοντας αντίστοιχα προϊόντα.

Διατηρώντας την απλότητα και την ποιότητα που συνδέεται με το βασικό υλικό όλων της των προϊόντων, το αγνό μελισσοκέρι, ενώνει τις κλωστές που συνδέουν τις παραδοσιακές τεχνικές και την ελληνική γη με έναν τρόπο απόλυτα σημερινό. Τη νομαδική μελισσοκομία με έναν σύγχρονο τρόπο ζωής που βρίσκει όλη τη “γλύκα” στον άνθρωπο και τη φύση.

Ερχόμενη το 2018, από τον κλάδο των βιοϊατρικών επιστημών αλλά και την Ελβετία, όπου εργάστηκε για επτά χρόνια, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση τελειώνοντας παράλληλα το μεταπτυχιακό της στη Βιο -επιχειρηματικότητα που συνδυάζει τις επιχειρηματικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στους τομείς των φαρμάκων και της υγείας, των τροφίμων και της διατροφής, του περιβάλλοντος και της βιοχημικής και με τη διαχείριση των διαδικασιών οργάνωσης και διοίκησης επιχειρηματικών μονάδων.

Η ιδέα της αναδιαμόρφωσης της οικογενειακής επιχείρησης αφορούσε στο πάντρεμα μιας σύγχρονης αισθητικής και φιλοσοφίας με την ποιότητα που “συμβιώνει” με τις παραδοσιακές τεχνικές, για τη δημιουργία προϊόντων που μπορεί κανείς να χαρεί σε καθημερινή βάση. Αυτό που θα ονομάζαμε με έναν κλισέ, αλλά απόλυτα κατανοητό τρόπο, “μικρές χαρές της ζωής”.

Σύμφωνα με την Γιώτα “το μελισσοκέρι είναι η πιο τέλεια ατελής μορφή κεριού γιατί ακριβώς είναι φυσικό. Λατρεύουμε την φυσικότητα του, την απλότητα και όλες τις ατέλειες που το συνοδεύουν γιατί μας θυμίζουν πως τίποτα στη φύση δεν είναι ¨στημένο¨ και αυτό ακριβώς είναι που μας ενθουσιάζει και μας εμπνέει”.

Ενώ “η νομαδική μελισσοκομία είναι κάτι παραπάνω από απαιτητική. Οι δυσκολίες είναι αρκετές και ποικίλουν, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο καθότι εξαρτάται από τη φύση. Πέρα τα αυξημένα έξοδα, την κούραση και τη μοναξιά μακριά από οικογένεια και φίλους, τον ύπνο μακριά από το σπίτι για μέρες, την αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν και πολλοί άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που πολλές φορές δεν μπορείς να προβλέψεις. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε στην νομαδική μελισσοκομία γιατί πιστεύουμε πως είναι η πιο πλούσια μορφή μελισσοκομίας. Και αυτό γιατί δυναμώνει, βοηθάει το μελίσσι, ενώ παράλληλα δίνει σε εμάς, τον άνθρωπο, διαφορετικές ποικιλίες μελιού”.

Η συνέχιση της παραγωγής ποιοτικού ελληνικού μελιού και η παρασκευή φυσικών κεριών με βάση το μελισσοκέρι, καταφέρνει, αντί να παρεμβαίνει στην αγνότητα της φύσης να ενισχύει τους δικούς της τρόπους.

Στη meliCERA ακολουθούν τους ρυθμούς και τους κύκλους της φύσης. Η παραγωγή και η συλλογή του μελιού, της γύρης και του βασιλικού πολτού γίνονται με μεθόδους που σέβονται τη φύση, τη μέλισσα και τον άνθρωπο. Τα κεριά είναι χειροποίητα, φτιαγμένα 100% από μελισσοκέρι που προέρχεται από τις δικές τους κυψέλες, φυσικά υλικά και αρωματικά έλαια, φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς παραφίνη ή χημικά πρόσθετα.

Επίσης το μέλι της Melicera αποτελεί προϊόν νομαδικής μελισσοκομίας που σημαίνει ότι τα μελίσσια μετακινούνται ανάλογα με την εποχή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κάτι που για παράδειγμα αποτυπώνεται και στο κιτ γευσιγνωσίας μελιού όπου περιέχει μια πλήρη περιγραφή των πέντε κύριων ποικιλιών μελιού της meliCERA.

Η meliCERA σήμερα βρίσκεται στα Τρίκαλα, στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και διαθέτει πιστοποιημένο εργαστήριο τυποποίησης μελιού και παρασκευής κεριών, ένα κατάστημα λιανικής στην πόλη των Τρικάλων, ένα online shop που εξυπηρετεί πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών στη Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Κύπρο, Ολλανδία και Taiwan, μεταξύ άλλων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr