NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

METRO ΑΕΒΕ: Σχεδιάζει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ - αυξάνονται κέρδη και τζίρος

METRO ΑΕΒΕ: Σχεδιάζει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ - αυξάνονται κέρδη και τζίρος

Ισχυρή αύξηση κερδών και κερδοφορίας κατέγραψε η METRO ΑΕΒΕ, παρά τις απαιτητικές συνθήκες που επικράτησαν και το 2022.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά σε συνέντευξη τύπου τα οικονομικά μεγέθη, τους στόχους και τις νέες πρωτοβουλίες της εταιρείας ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, CEO της εταιρείας υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - πως μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις να φέρνουν ανατιμήσεις, όμως στον αντίποδα δημιουργούν δυσκολίες με μείωση όγκου πωλήσεων και μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Κατά τα άλλα, οι ανατιμήσεις πλέον φαίνονται πιο ήπιες (περί τα 5%), ενώ και το 2023 θα πρέπει να αναμένεται θετικό πρόσημο για τον Όμιλο, έχοντας ως στόχο τα κέρδη προ φόρων να ξεπεράσουν τα 30 εκατ ευρώ. Ως στόχος επίσης είναι η δημιουργία 25 καινούργιων καταστημάτων, κυρίως My Market Local, τα οποία γνωρίζουν επιτυχία.

Κατά την άποψη άλλωστε της διοίκησης, η ενίσχυση των υπερμάρκετ (πολύ μεγάλα καταστήματα) που έλαβε χώρα ιδιαίτερα μετά την πανδημία είναι μια τάση που σταδικά θα ατονίσει, με τον κόσμο να επιστρέφει σε μεσαίου μεγέθους καταστήματα κλπ.

Σύμφωνα με την διοίκηση, στόχος ως το 2025 είναι η δημιουργία 80 νέων καταστημάτων.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός πως η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ την τριετία 2023-26, με τα 50 εκατ. ευρώ να αφορούν το 2023. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση και στο γεγονός πως αναζητά ακίνητα στον Ασπρόπυργο.

Στα οικονομικά αποτελέσματα

Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα €1.501 δισ., αυξημένες κατά 9,5%.

Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε €60,5 εκατ. έναντι €53,4 εκατ. το 2021 (αύξηση 13,3%).

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €28,4 εκατ. έναντι €22,4 εκατ. το προηγούμενο έτος, (αύξηση 26,8%).

Όπως εξήγησε αναλυτικότερα η διοίκηση, τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάζονται από τις αυξημένες πληθωριστικές τάσεις της χρονιάς που πέρασε (το 2022 ο πληθωρισμός τροφίμων έκλεισε στο 11,4%) και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Μόνο για την ενέργεια, το πρόσθετο κόστος έφτασε τα €8,9 εκατ. συγκριτικά με το 2021, ενώ το πρόσθετο κόστος του 2021 ήταν επιπλέον €8,3 εκατ., παρά τις επιδοτήσεις και τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται επί σειρά ετών από τη METRO και την καθιστούν την πιο «πράσινη» εταιρεία του κλάδου.

TRIPLE-LOGO-METRO.JPG?mtime=20230509174820#asset:414062


Η εικόνα My market και METRO Cash & Carry

Τα My market κινήθηκαν θετικά, επηρεασμένα από τις πληθωριστικές πιέσεις με μικρή μείωση πωλήσεων σε όγκο, ακολουθώντας την εικόνα του κλάδου των σούπερ μάρκετ.

Στον τομέα της χονδρικής, τα METRO Cash & Carry παρουσίασαν σημαντική αύξηση των πωλήσεων λόγω της ανόδου του τουρισμού και της μεγάλης διείσδυσης της αλυσίδας στον κλάδο της Ho.Re.Ca.

Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος και η αύξηση του κόστους λειτουργίας επηρέασαν τα οικονομικά της αποτελέσματα, η METRO αποτιμά θετικά άλλη μία χρονιά.

Σε μία γενικότερη συνθήκη πίεσης των περιθωρίων κέρδους σε όλο τον κλάδο, η εταιρεία πέτυχε αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με το 2021, γεγονός που απορρέει από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδυτικές κινήσεις που ακολούθησαν την εξαγορά της Βερόπουλος προ ετών, που τώρα σταδιακά αποδίδουν.

Ετοιμάζεται δεύτερο κατάστημα στην Κύπρο

Στα 3 χρόνια λειτουργίας, η επένδυση της METRO στην Κύπρο έχει ωριμάσει και αποδίδει σταδιακά, θετικά αποτελέσματα. Οι πωλήσεις της MCC BEST VALUE αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με το 2021 καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες μαθαίνουν και αξιοποιούν το μοντέλο των Cash and Carry που η METRO παρουσίασε στη χώρα. Ακολουθώντας τον αρχικό σχεδιασμό, η εταιρεία αγόρασε στη Λευκωσία ένα οικόπεδο 6.500 τ.μ. για να χτίσει το 2ο κατάστημα της BEST VALUE ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, μεγέθους 3.000 τ.μ.

Πρατήρια Καυσίμων

Η METRO, με 14 πρατήρια υγρών καυσίμων, καθίσταται το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο στην Ελλάδα που δεν είναι ιδιολειτουργούμενα από οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρεία. Η άριστη ποιότητα των καυσίμων εξασφαλίζεται από τις μακροχρόνιες συνεργασίες με την AVIN oil και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

Στα πλάνα του 2023: Έμφαση σε βιωσιμότητα και επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Ο κύκλος εργασιών για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα €1.580 εκατ., ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας.

Το δίκτυο των My market θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια κυρίως μέσω της ανάπτυξης των My market Local, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 80 καταστήματα.

Στο σχεδιασμό ανάπτυξης των METRO Cash & Carry έχει προβλεφθεί 1 dark store και 3 hubs, ενώ η συνεχής άνοδος του τουρισμού στη χώρα, εκτιμάται να έχει περαιτέρω θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της αλυσίδας.

Η εφοδιαστική αλυσίδα ενισχύθηκε σημαντικά με την ανακαίνιση και επέκταση του Κέντρου Διανομής Βορείου Ελλάδος. Η νέα εγκατάσταση είναι υπερσύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης. Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν εφαρμοστεί καινοτόμες λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν εγκατασταθεί 97 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW, που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της εταιρείας.

Η επένδυση συνολικού ύψους €18 εκατ., δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr