NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

El Bulli: To εστιατόριο που ανοίγει ξανά τις πόρτες του ως μουσείο

El Bulli: To εστιατόριο που ανοίγει ξανά τις πόρτες του ως μουσείο

Το εστιατόριο που γίνεται μουσείο δίπλα στη θάλασσα. Τα NFTs που σκιαγραφούν την κουλτούρα του και οι κατάλογοι με τα menus κάθε έτους που πωλούνται σαν σουβενίρ μιας παρελθούσας, εξέχουσας γαστρονομικής εμπειρίας.

Και η “Bullipedia” με τους τόμους που θέλουν να πάνε την δυτική γαστρονομία παρακάτω, επανεξετάζοντας κάθε πτυχή της ιστορίας της. Μα τι ακριβώς συμβαίνει τέλος πάντων με το El Bulli, σήμερα;

Aν η υπάρχει η θεωρία της γαστρονομικής εξέλιξης... κάποιοι φαίνονται διατεθειμένοι να την ανανεώσουν, να την καταγράψουν, να την επαναγράψουν σε μια γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια με σύγχρονους όρους και εργαλεία.

Όταν ο Ισπανός σεφ Ferran Adrià, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο κίνημα της μοριακής γαστρονομίας έκλεισε το 2011 το avant-garde El Bulli, ένα από τα αναμφίβολα διασημότερα εστιατόρια στον κόσμο, βρισκόταν στο απόγειο των δυνάμεών του. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είχε προκαλέσει κάτι σαν σοκ στη “βιομηχανία” της γαστρονομίας.

Σήμερα, και ενώ έχει περάσει ήδη μία δεκαετία από τότε, το Εl Buli Foundation έχει αντικαταστήσει το ισπανικό εστιατόριο που πριν από καιρό θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του, αυτή τη φορά, ως μουσείο.

Παράλληλα το Εl Bulli Foundation όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται να προσπαθεί να ανιχνεύσει όλα όσα μπορεί να είναι ένα εστιατόριο στη σύγχρονη εποχή.

Από την “Bulipedia” που έχει ήδη εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία με εγκυκλοπαιδικές έρευνες και αναλύσεις φτιαγμένες από ομάδες ειδικών για πολλές πτυχές της γαστρονομίας - όπως για παράδειγμα οι 8 λεμπτομερέστατοι τόμοι που αφορούν στο κρασί-. Έως την ψηφιακή εκδοχή του ίδιου του σεφ να περπατά υπό τον ήχο των κυμάτων και στις επιταγές των δικών μας clicks για να μας βοηθήσει να αγοράσουμε (ή στην περίπτωση μας να χαζέψουμε) τα NFTs που σχετίζονται με όλα όσα πρεσβεύει το Εl Bulli.

Στο μουσείο που πλέον καταλαμβάνει τον άλλοτε φυσικό χώρο του εστιατορίου δεν θα μπορεί κανείς να φάει. Αντιθέτως αυτό που σίγουρα θα του προσφέρεται “ στο πιάτο”, πέρα από την όμορφη θέα στη θάλασσα, θα είναι η ίδια η κληρονομιά που άφησε πίσω του το εστιατόριο El Bulli.

Για το το νέο μουσείο “El Bulli 1846”, τα εισιτήρια είναι ήδη διαθέσιμα για προαγορά στο επίσημο website αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Στην ουσία, το μουσείο θα αποτελεί έναν χώρο που θα στοχεύει να διατηρήσει την κληρονομιά που άφησε το εστιατόριο εισάγοντας διάφορες καινοτομίες και τεχνικές αλλά και να συνεισφέρει επιπλέον στους υπόλοιπους πυλώνες που δομούν το El Bulli Foundation.

Στη λειτουργία ενός πειραματικού εργαστηρίου που θα βασίζεται στη φιλοσοφία του εστιατορίου και θα διερευνά τα όρια και τις προεκτάσεις της γαστρονομίας, της καινοτομίας και της ενσωμάτωσης πολυποίκιλων σύγχρονων τ(ρ)όπων καθώς και τους όρους ενός πρωτοποριακού management που μπορεί να εφαρμοστεί στα σημερινά αλλά … και στα εστιατόρια του μέλλοντος.

«Είναι ένα μουσείο στο οποίο εξηγούμε τι έκανε το El Bulli για να έχει την επιτυχία που είχε. Ένα εστιατόριο που έδωσε το παράδειγμα σηματοδοτώντας μια αλλαγή για τη δυτική γαστρονομία», δήλωσε σχετικά ο Adrià στην ισπανική εφημερίδα El País. «Το El Bulli θα είναι όπως ήταν. Ο κόσμος που το γνώριζε θα συγκινηθεί. Δεν θα υπάρχει κάτι βρώσιμο. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κληρονομιά αυτού που συνέβη».

el-bulli-2.jpg?mtime=20230510202940#asset:414378


Μεταξύ άλλων, ο νέος χώρος του Εl Bulli 1846 θα φιλοξενήσει ερευνητικά και διεπιστημονικά συνέδρια που θα βασίζονται στη γνώση της Bullipedia «της νέας εγκυκλοπαίδειας της δυτικής γαστρονομίας» καθώς και στην εφαρμογή της μεθοδολογίας “Sapiens” που στοχεύει να συνδέσει τη γνώση γύρω από τη γαστρονομία με ένα ολιστικό όραμα.

Το αν το αποτέλεσμα θα αξίζει την αναμονή που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, μένει να φανεί. Για την ώρα όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να τα χαζέψετε εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr