NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Ξεκλείδωσε τα τρία μυστικά της Προσωπικής Ανάπτυξης

Ξεκλείδωσε τα τρία μυστικά της Προσωπικής Ανάπτυξης

Πολύ πιθανό διαβάζοντας τον πιο πάνω τίτλο να αναρωτιέσαι τι μπορεί να σημαίνει ο όρος «προσωπική ανάπτυξη» και σε τι μπορεί να σε ωφελήσει.

Η απάντηση είναι υποκειμενική και κρύβεται στις ενδόμυχες προσωπικές ανάγκες μας, συνεπώς για τον καθένα μας μπορεί να σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Αφορά όμως ξεκάθαρα τη συνειδητοποίηση για βελτίωση, ενδεχομένως σε ένα συγκεκριμένο τομέα ή κομμάτι της προσωπικότητας. Μπορεί κάποιος για παράδειγμα να εστιάζει στον επαγγελματικό τομέα, και να επιθυμεί να βελτιώσει τις δεξιότητες του στη διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας. Οπότε θα ακολουθήσει μια διαδικασία κατά την οποία θα καθορίσει το πού βρίσκεται, το πού θέλει να φτάσει και βεβαίως τα βήματα που θα τον οδηγήσουν εκεί.

Ξεκινά ένα ταξίδι, διαμορφώνοντας το δικό του, εξατομικευμένο πλάνο προσωπικής ανάπτυξης.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην προαναφερόμενη διαδικασία ανάπτυξης.

Νοοτροπία ανάπτυξης

Ο τρόπος σκέψης, η οπτική που αποφασίζει κανείς να βλέπει τα πράγματα καθορίζει και τον τρόπο που θα ενεργήσει. Η διαμόρφωση νοοτροπίας ανάπτυξης είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης. Είναι η στάση που επιλέγει να διατηρήσει απέναντι σε διάφορες καταστάσεις και προκλήσεις, αλλά και σε σχέση με τον εαυτό και τις προοπτικές του και βεβαίως μπορεί να ευθυγραμμιστεί με το σκοπό και τις προσπάθειες της προσωπικής ανάπτυξης.

Παραδείγματα περιοριστικού τρόπου σκέψης που άμεσα θα επηρεάσουν περαιτέρω ενέργειες και αποφάσεις είναι:

«Τα λάθη είναι αδυναμία.»

«Οι ικανότητες μου φτάνουν μέχρι σε ένα σημείο.»

Ενώ με την υιοθέτηση νοοτροπίας ανάπτυξης, το ποτήρι είναι μισογεμάτο και οι σκέψεις θα οδηγήσουν σε δράση, ανακάλυψη δυνατοτήτων και ευκαιριών, όπως:

«Τα λάθη με βοηθούν να μαθαίνω.»

«Οι προσπάθειες και η επιμονή μου, καθορίζουν τις ικανότητες μου.»

Πεποιθήσεις

Τα πιστεύω που διατηρεί ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του και γενικότερα για ό,τι συμβαίνει γύρω του, μπορούν να τον οδηγήσουν σε αδιέξοδο ή να του χαρίσουν φτερά για να πετάξει σε νέους προορισμούς. Είναι η ιστορία που φτιάχνει για τον εαυτό του, τον τρόπο που περιγράφει τις εμπειρίες του, και με αυτήν πορεύεται.

Δηλώσεις και απόψεις όπως «έτσι είμαι, και δεν μπορώ να αλλάξω», «δεν μπορώ να βγω από το αδιέξοδο που βρίσκομαι με αυτή τη θέση εργασίας», «δεν είμαι τόσο τυχερός για να πετύχω αυτό που θέλω» περιορίζουν σαφέστατα το πλαίσιο βελτίωσης και ανάπτυξης. Είναι παγιωμένες και περιοριστικές πεποιθήσεις που κτίζουν ένα μεγάλο τοίχος εμποδίζοντας τον άνθρωπο να δει ευκαιρίες, δυνατότητες, επιλογές.

Υπάρχει η δυνατότητα επαναπλαισίωσης μιας άποψης και παράδειγμα μια ενδυναμωτική ερώτηση που θα βοηθούσε σε αυτό θα ήταν: «Τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω και να διαχειριστώ αυτό που βλέπω ότι με δυσκολεύει; ». Επιπρόσθετα, με το να αναρωτηθεί κανείς με τον εαυτό του αναζητώντας την εγκυρότητα αυτών των πιστεύω, μπορεί να εντοπίσει από που προέρχονται, πώς δημιουργήθηκαν και να καταφέρει σιγά-σιγά να τις αποδυναμώσει και να τις αντικαταστήσει. Η προσοχή και η έμφαση στρέφεται απευθείας στη συμπεριφορά και σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε και να διαμορφώσουμε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να δίνουμε ταμπέλες στον εαυτό μας, τις οποίες ο εγκέφαλος μας απευθείας υιοθετεί και δρα ανάλογα για να τις πραγματοποιήσει.

Το Τρίπτυχο Δέσμευση-Συνέπεια-Επιμονή

Το τρίπτυχο Δέσμευση-Συνέπεια-Επιμονή είναι η πυξίδα και η συνταγή επιτυχίας σε κάθε προσπάθεια για επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων. Είναι τα καύσιμα που θα δίνουν την ώθηση σε αυτό το ταξίδι, χωρίς αυτά οι πιθανότητες είναι ότι, η στασιμότητα και οι περιοριστικές πεποιθήσεις θα κυριαρχήσουν.

Πρώτα δεσμεύομαι ότι θα ακολουθήσω το πλάνο ανάπτυξης, στη συνέχεια επιδεικνύω συνέπεια στην τήρησή του και τέλος συνεχίζω με υπομονή και επιμονή ακόμα και σε στιγμές που χάνω το θάρρος μου και κατακλύζομαι από συναισθήματα φόβου και απογοήτευσης.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι, η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, μια προσπάθεια που απαιτεί αφοσίωση, υπομονή και επιμονή. Η επένδυση στον εαυτό μας είναι ο θεμέλιος λίθος για την ύπαρξή μας, καθώς μας βοηθά να ανακαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr