NEWSFLASH...
Fit for Green
ανάγνωση

Και τα κτίρια έχουν μέλλον

Και τα κτίρια έχουν μέλλον

​Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας το ζούμε μέσα σε κτίρια, όπως είναι ο χώρος εργασίας αλλά και το σπίτι που κατοικούμε. Τα κτίρια σηματοδοτούν την αισθητική μιας πόλης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποί της αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο κατασκευαστικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με ποσοστό που φτάνει 40%, ενώ το 36 % του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ προέρχεται από κτίρια. Τα τρία τέταρτα της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κτίρια σε όλη την ΕΕ προορίζονται για θέρμανση και ψύξη. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της ηλικίας τους, πολλά κτίρια είναι ακατάλληλα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες ή οι καύσωνες.

Κτίρια φιλικότερα προς το κλίμα

Για να γίνουν τα κτίρια φιλικότερα προς το κλίμα πρέπει να βελτιωθεί ο τρόπος κατασκευής τους, αλλά και να ανακαινιστούν τα υπάρχοντα δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για πολλές ακόμη δεκαετίες. Στόχος της ΕΕ είναι να διπλασιαστούν τα ποσοστά ανακαίνισης σε παλαιά κτίρια έως το 2030 και να εξασφαλιστεί η καλύτερη ενεργειακή απόδοσή τους. Αν το δούμε σε αριθμούς, έως το 2030 θα πρέπει να ανακαινιστούν 35 εκατομμύρια κτίρια, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία 160.000 νέων πράσινων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Από το 2028 όλα τα νέα ιδιωτικά κτίρια θα πρέπει κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε φορείς του δημοσίου είναι το 2026, αναφέρει η Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, Αντιπρόεδρος Renovate Europe Campaign 2022 & 2023. «Για να είναι αυτό εφικτό τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που θα προβούν σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.»

Οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αυτές είναι οι προθέσεις της Ευρώπης καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόσφατα τη θέση του αναφορικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD). Βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η μείωση των λογαριασμών ενέργειας, η μείωση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και η αντιμετώπιση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τα κτίρια.

«Τα υφιστάμενα κτίρια δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα από τις προτεινόμενες αλλαγές που παρουσιάζονται στην αναθεώρηση της Οδηγίας, μας λέει η κα Αλίς Κοροβέση, καθώς στην κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το G, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους, τουλάχιστον, στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στην D έως το 2033. Η κατηγορία G αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων με τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις στις χώρες Κράτη Μέλη. Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα.»

TIPS για καλύτερες κτιριακές αποδόσεις

1. Μόνωση

Αντικαθιστούμε τα μονά τζάμια με διπλά. Τα διπλά τζάμια εξοικονομούν θερμότητα ή ψύξη από 50-70%.

Εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται και με την καλύτερη στεγανοποίηση στα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες.

2. Συσκευές Α+++

Στην ΕΕ, πολλά καθημερινά ηλεκτρικά προϊόντα φέρουν ενεργειακή ετικέτα για να βοηθούν στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικότερων μοντέλων. Η βαθμολογία κυμαίνεται από A+++ (πιο αποδοτική) έως G (λιγότερο αποδοτική). Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό A+++ καταναλώνει μόλις τη μισή ενέργεια σε σχέση με ένα αντίστοιχο με βαθμολογία D.

3. Ρεύμα

Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή αλογόνου με ενεργειακά αποδοτικότερους. Ένας λαμπτήρας LED θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 100 ευρώ σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής του, δηλαδή για περίπου 20 χρόνια.

Απενεργοποιούμε τις συσκευές. Οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως οι εκτυπωτές και οι κονσόλες παιχνιδιών του 2016 ή παλαιότερες, μπορούν να χρησιμοποιούν έως και 80 watt ηλεκτρικής ενέργειας σε κατάσταση αναμονής. Χρησιμοποιώντας ένα μόνο τα απενεργοποιούμε όλα εύκολα.

Ρωτούμε τον προμηθευτή ενέργειας σχετικά με την εγκατάσταση ενός έξυπνου μετρητή. Τα έξυπνα συστήματα μέτρησης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 3% της κατανάλωσης. Εάν το κτίριο που στεγάζεται η επιχείρησή μας έχει τη δική του στέγη, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να τοποθετήσουμε ηλιακούς συλλέκτες για να παράγουμε μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε στην επιχείρησή μας.

Σχεδιασμός σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο

Από εδώ και μπρος όσα κτίρια κατασκευάζουμε θα πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό και με έμφαση στη βιωσιμότητα, τόσο των ίδιων, όσο και των πόλεων όπου αυτά εντάσσονται. Ειδικά στην Ελλάδα των αυθαιρέτων, ο σχεδιασμός θα πρέπει πλέον να αποτελέσει βασικό παρονομαστή σε ότι κατασκευάζεται. Σε μια χώρα που έχει γεννήσει αριστουργήματα αρχιτεκτονικής και σπουδαίους εκπροσώπους στο χώρο της αρχιτεκτονικής και των κατασκευών, θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να δίνεται έμφαση στις πόλεις, στην ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους πολίτες τους και στην αισθητική αρμονία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr