NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το σταυροδρόμι της συνάντησης ΕΑΕΕ με την κυβέρνηση, προσδοκίες 2023

Το σταυροδρόμι της συνάντησης ΕΑΕΕ με την κυβέρνηση, προσδοκίες 2023

Κλιματική αλλαγή - φυσικές καταστροφές και η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης, συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου, ασφαλιστικές επιχειρήσεις και 2ος πυλώνας επαγγελματικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης είναι τα τρία ανοικτά βασικά αιτήματα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) προς την Πολιτεία. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές καλούνται να συμμορφωθούν στην νομοθεσία.

Την περυσινή χρονιά σημάδεψε ο ημιτελής νόμος για την κλιματική αλλαγή που υποχρέωνε την ασφάλιση των νεόδμητων κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές από το 2025 για να ηλεκτροδοτηθούν. Το σχέδιο αυτό εκ διαμέτρου αντίθετο με τις αρχές της ασφαλιστικής επιστήμης θα εκτόξευε το κόστος της ασφάλισης καθώς οι ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν βεβαιωμένο κίνδυνο. Και αν ασφαλίσουν τον κίνδυνο αυτό, το ασφάλιστρο που θα διαμορφωθεί θα είναι πολύ ψηλό και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές. Το νομοσχέδιο απεσύρθη πέρυσι στην διάρκεια του 22ου Hydra Insurance & Reinsurance Meeting με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να αποκαταστήσει τα λάθος. Ένα χρόνο μετά, το λάθος δεν έχει αποκατασταθεί και πιθανά το θέμα να ξανασυζητηθεί στο 23ο Hydra Insurance & Reinsurance Meeting, που ξεκινά σήμερα 31 Μαίου – 2 Ιουνίου 2023.

Σχέδια και πυροτεχνήματα

Η καθολική ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών απασχολεί στην ασφαλιστική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με αντασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποίησε την εξέταση γεωγραφικών περιοχών για να οριστικοποιηθούν οι χάρτες ζώνης που παρουσιάζουν επικινδυνότητα για κινδύνους πλημμύρας, δασικής πυρκαγιάς και την επανάληψη της άσκησης τιμολόγησης των ζωνών για τον κίνδυνο της πλημμύρας για την εύρεση του τεχνικού ασφαλίστρου. Σήμερα το σχέδιο παραμένει προς συζήτηση με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για φορολογικές παροχές και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε κατόχους κτιρίων που θα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του epixeiro.gr που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο της ασφάλισης και αντασφάλισης κινδύνων, το σχέδιο αυτό και πάλι είναι χωρίς μελέτη και ανεφάρμοστο.

Ένα μέτρο δύο σταθμά με τα ΤΕΑ

Ένα άλλο θέμα μείζονος σημασίας είναι τα ΤΕΑ και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα. Παρ ότι ΤΕΑ και ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα επιτελούν την ίδια λειτουργία στον τομέα των επαγγελματικών συντάξεων δεν απολαμβάνουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με αποτέλεσμα σημαντικές διαφοροποιήσεις κυρίως στις εφάπαξ παροχές, οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Αποτέλεσμα αυτών να δημιουργούνται κίνητρα υπέρ των ΤΕΑ και αντιστοίχως αντικίνητρα σε βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΕΕ ζητά την φορολογική εναρμόνιση τους.

Το κυνήγι των μαγισσών

Στις καλένδες έχει μείνει και ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Η ΕΑΕΕ έχει υποβάλλει προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία δύο βασικά αιτήματα: Να δοθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τα στοιχεία των αδειών κυκλοφορίας τω οχημάτων ώστε οι ασφαλιστικές να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός πλαισίου, η ιδιοκτησία κ.α. Να επιτραπεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων που περιλαμβάνει η ψηφιακή πλατφόρμα myAuto. Η σχετική πλατφόρμα πληροφορίες για την εκτίμηση του κινδύνου και την σύναψη ασφάλισης οχήματος, πληροφορίες όπως είναι η θέση του οχήματος εν καιρώ ακινησίας, η πραγματοποίηση τεχνικού ελέγχου, ή ένταξη του στα κλεμμένα οχήματα, η καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κ.ά.

Οι μεγάλες ανατροπές στην αγορά με τους δείκτες βιωσιμότητας

Στο πλαίσιο τώρα των εσωτερικών ζητημάτων είναι τα θέματα εποπτείας, τα Solvency –η αναθεώρηση των δεικτών σε θέματα βιωσιμότητας –θέμα που αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγων των μεγάλων ανατροπών που έχουν γίνει με τις μαζικές αποχωρήσεις των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών από την Συμμαχία NZIA του ΟΗΕ (Sompo, QBE, Allianz, AXA, Scor, Swiss Re, Hannover Re, Zurich Insurance, Munich Re. To δικαίωμα των ασφαλιστικών στην Λήθη στον κλάδο υγείας και ειδικότερα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καθώς και η αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr