NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Eρευνα ΙΟΒΕ: Οι 4 στους 5 ακούνε μουσική και πληρώνουν για τη μουσική αυτή μόνο οι μισοί (4 στους 10)

Eρευνα ΙΟΒΕ: Οι 4 στους 5 ακούνε μουσική και πληρώνουν για τη μουσική αυτή μόνο οι μισοί (4 στους 10)

Η απλήρωτη μουσική αποτελεί μάστιγα για τους καλλιτέχνες - Το οικοσύστημα της μουσικής συνεισφέρει στο εγχώριο ΑΕΠ περισσότερα από 200 εκατ. σε ετήσια βάση, στηρίζοντας περίπου 5,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ εκτιμάται το αποτύπωμα του μουσικού οικοσυστήματος σε όρους ΑΕΠ, εσόδων από εργασία, δημοσιονομικών εσόδων και απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη την κλαδική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης αποτυπώνονται βασικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις συνήθειες και την καταναλωτική συμπεριφορά των ακροατών μουσικής στην Ελλάδα και αντιλήψεις για τη χρήση, τη δημιουργία και την αναπαραγωγή μουσικής από επαγγελματίες του χώρου (δημιουργούς, μουσικούς και χρήστες μουσικής). Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, 4 στους 5 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ακούν μουσική καθημερινά. Παρά τη σπουδαιότητα της μουσικής στην καθημερινότητα των χρηστών, το 39,7% των ακροατών δεν πληρώνει για μουσική, ενώ το 41,1% πληρώνει λιγότερο από €100 ετησίως για αγορά μουσικής, παρακολούθηση συναυλιών και συνδρομών.

Καθοριστική η λειτουργία της σε εστίαση και ψυχαγωγία αλλά πληρώνονται ελάχιστα δικαιώματα

Η μουσική είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης – ψυχαγωγίας, καθώς, με βάση την εμπειρία τους από τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι η απουσία της μουσικής είχε αρνητική επίδραση στον αριθμό των πελατών, τη μέση διάρκεια παραμονής και τη μέση δαπάνη στο κατάστημα. Το 62,2% πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα για χρήση μουσικής, με την πλειονότητα των επαγγελματιών να δηλώνει πως δίνει λιγότερα από 500€ ετησίως. Το οικοσύστημα της μουσικής συνεισφέρει στο εγχώριο ΑΕΠ περισσότερα από €200 εκατ. σε ετήσια βάση, στηρίζοντας περίπου 5,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Αντιμετώπιση της μη πληρωμής δικαιωμάτων

Ο περιορισμός της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης μουσικής, που συνεπάγεται τη βελτίωση της δραστηριότητας του οικοσυστήματος, μπορεί να αυξήσει - υπό προϋποθέσεις - την οικονομική επίδραση σε €300 εκατ. στο ΑΕΠ και σε 7,9 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr