NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

“Etiquette” is in the air: 8 βασικά tips καλής συμπεριφοράς στο αεροπλάνο

“Etiquette” is in the air: 8 βασικά tips καλής συμπεριφοράς στο αεροπλάνο

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι, φέτος, ο Αύγουστος στα Κυκλαδονήσια θα αποτελέσει για πολλούς μια όμορφη, μακρινή ανάμνηση που θα αναπολούν…

Το να καταφέρει να βρει κανείς πλέον κατάλυμα στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, χωρίς να δει το ποσό στον τραπεζικό του λογαριασμό να μειώνεται σημαντικά, μοιάζει με μια μικρή Οδύσσεια.

Έτσι, αν μπορούσαμε να προβλέψουμε κάτι, αυτό θα ήταν ότι τα εισιτήρια των φετινών καλοκαιρινών διακοπών δεν θα αγοραστούν αυθόρμητα και τελευταία στιγμή. Ότι οι καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς Έλληνες πιθανώς να συνδεθούν με ταξίδια πιο μακρινά ή πιο καλοπρογραμματισμένα, τα οποία πιθανότατα αντί για την κόρνα του πλοίου να ξεκινήσουν με τον κοφτό ήχο για το δέσιμο της ζώνης… του αεροπλάνου.

Και για να ξεκινήσουν καλά, υπάρχουν μερικοί “άγραφοι” αλλά επί της ουσίας σημαντικοί κανόνες για να συνυπάρχουμε αρμονικά σε ένα χώρο που είμαστε “δεμένοι” ανάμεσα σε παράθυρα και έναν μακρόστενο διάδρομο. Εμείς όμως τους γράφουμε… εδώ, προς αποφυγή παντός είδος παρεξηγήσεων που θα χαλάσουν την πτήση και το ξεκίνημα των διακοπών μας.

Επιβιβαζόμαστε

Χαμογελαστοι ταξιδιώτες με χειραποσκευές, ήσυχη ατμόσφαιρα, χαλαρή μουσική στα ακουστικά και διάβασμα ενός καλού βιβλίου… Ναι, μια πτήση μπορεί να είναι ευχάριστη και ναι υπάρχουν μικρά, απλά μυστικά για να την “πετύχουμε”.

Ξαπλώνουμε, με τρόπο

Φυσικά και θα κλείσουμε τα μάτια μας. Φυσικά και το πιθανότερο είναι να αποκοιμηθούμε στο αεροπλάνο, κάνοντας σμίκρυνση στην αναμονή της άφιξής στον προορισμό μας. Σκεφτόμαστε όμως πρώτα τι δεν θα θέλαμε να μας κάνουν οι γύρω μας: Δεν χτυπάμε δυνατά το κάθισμα προς τα πίσω όσο πιο μακριά μπορούμε. Πίσω μας πιθανότατα να υπάρχει κάποιο ανοιχτό λάπτοπ, ένα ποτήρι με αναψυκτικό ή καφέ ή απλά κάποιος που θα τσαντιστεί με την απότομη κίνηση μας.

Κοιτάμε διακριτικά πίσω μας και ενημερώνουμε για τις κινήσεις μας.

Δεν παίζουμε Tetris στα ντουλάπια

Ναι λογικά έχουμε μαζί μας κάποια χειραποσκευή και λογικά θέλουμε να την τοποθετήσουμε στο ντουλάπι ακριβώς πάνω από την θέση μας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η δυνατότητα αυτή θα είναι πάντα εφικτή.

Στις αεροσυνοδούς μπορεί να μην αρέσει να παίζουν Tetris με τις βαλίτσες μας. Ας το σεβαστούμε και ας είμαστε λιγάκι ευέλικτοι.


Στιγμιότυπο-2023-06-01-6.52.31-μμ.png?mtime=20230601185305#asset:418375


Ωραίο το φαγητό, αλλά όχι στο διάδρομο

Όσο μπορεί κανείς να θεωρεί τα παιδάκια αξιαγάπητα αλλά τόσο μπορεί να μισεί το πεταμένο φαγητό στα καθίσματα και τον διάδρομο. Εκτός από την δική μας συμπεριφορά, βεβαιωνόμαστε ότι και τα παιδάκια μας δεν θα δημιουργήσουν ένα μικρό χάος τρώγοντας ή ότι θα έχουμε τα μέσα να “καθαρίσουμε” στην περίπτωση που αυτό συμβεί.

Σύμμαχος μας τα υγρά μαντηλάκια.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τη συνομιλία μας στο FaceTime

Πρώτα από όλα το να περιμένουμε να μας ευχηθούν “καλό ταξίδι” ή να μιλήσουμε με τον ομιλικότατο μας συναδελφο, ακριβώς την στιγμή που επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο, δεν είναι ακριβώς η ιδανική στιγμή. Ας συγκεντρωθούμε σε έναν στόχο: στο να βρούμε τη θέση μας και να τοποθετήσουμε την χειραποσκευή και την τσάντα μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Και ύστερα για ταινίες, tik tok, μουσική, για το Θεό… ας βάλουμε ακουστικά. Κανόνας απαράβατος.

aeroplane-1.jpg?mtime=20230601184802#asset:418374


Το μεσαίο κάθισμα διαθέτει δύο “στηρίγματα”

Στους ριγμένους της κάθε πτήσης, εκείνους που κάθονται στο μεσαίο κάθισμα και στριμώχνονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, ας αφήσουμε τουλάχιστον τη δυνατότητα να μπορούν να ακουμπήσουν κάπου και τους δύο τους αγκώνες.

Τα παιδάκια έχουν γονείς για να δεχθούν τις παρατηρήσεις μας

Όλοι ξέρουμε ότι το αεροπλάνο και τα μικρά παιδάκια μπορεί να είναι ένας καταστροφικός για τη διάθεσή και το ταξίδι μας συνδυασμός. Σε καμία περίπτωση όμως δεν απευθυνόμαστε απευθείας στα ίδια τα παιδάκια για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Πολύ απλά δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.

Η πραγματική πέτρα του σκανδάλου είναι οι γονείς τους και εκείνοι που πρέπει να έρθουν προ των ευθυνών τους.

Σε κάθε περίπτωση ας προσπαθήσουμε να παραπονεθούμε ναι μεν, με χαμόγελο δε.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε θέση αν σας το ζητήσει κάποιος

Υπάρχει η ευγένεια στο αεροπλάνο αλλά υπάρχουν και όρια. Εάν έχετε πληρώσει επιπλέον για τη θέση σας ή ακόμα και αν απλώς την προτιμάτε, αρνηθείτε ευγενικά.

Έχετε κάθε δικαίωμα.


Καλό ταξίδι!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr