NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Coffee Island: Τα μεγέθη και η επένδυση στην κυκλική οικονομία, ποια είναι η Coffe-Eco

Coffee Island: Τα μεγέθη και η επένδυση στην κυκλική οικονομία, ποια είναι η Coffe-Eco

Έμπρακτη στήριξη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας αποτελεί η επένδυση της Coffee Island στην Coffe-Eco.

Πρόκειται για μια επένδυση με pre seed χαρακτηριστικά, με την οποία δημιουργείται η πρώτη βιομηχανική μονάδα στη Ν. Ευρώπη για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων καφέ espresso, με σκοπό την παρασκευή νέων προϊόντων.

Το παραπάνω ενδιαφέρον project αποτελεί μια πτυχή από τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της αλυσίδας Coffee Island η οποία θέλει να γεφυρώσει «το κενό ανάμεσα στις χώρες που παράγουν καφέ και αυτές που τον καταναλώνουν», στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Κάναμε πράγματα για την βιώσιμη ανάπτυξη, μη μετρήσιμα και χωρίς πλάνο», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στρατηγικά πλάνα της εταιρείας από μια νέα βάση.

Το εγχείρημα είναι φυσικά ιδιαίτερα φιλόδοξο για αυτό απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και αποτελεσματικότητα, αν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα 10 εταιρείες στον κόσμο διαχειρίζονται το 35% της παγκόσμιας αγοράς καφέ!

Υπό αυτό το πρίσμα, θεμέλιος λίθος μιας βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν οι άνθρωποι, ο πλανήτης και το προϊόν.

Ο ρόλος της Coffe-Eco

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe-Eco αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε εννέα (9) τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η συνεργασία των δύο εταιριών θα εφαρμόσει το μοντέλο κυκλικής οικονομίας στη πράξη. Μέχρι σήμερα η οικονομική αξία του καρπού καφέ μεταφραζόταν σε ροφήματα, με συγκεκριμένη αλυσίδα παραγωγής αξίας. Μέσω της νέας επιχειρηματικής συνεργασίας επεκτείνεται η αλυσίδα παραγωγής αξίας του καφέ, δημιουργώντας νέα προϊόντα, τα οποία προσδίδουν αξία στον καταναλωτή και πολλαπλασιάζουν τα οικονομικά οφέλη του καρπού.

Οι δύο εταιρίες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe-Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Για την ιστορία, η Coffe-Eco ξεκίνησε το 2016 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη σχολή χημικών μηχανικών, από τον Αλέξη Πάντζιαρο και τον Μάριο Βλαχογιάννη που γνωρίστηκαν σε ένα διαγωνισμό καινοτομίας.

Η εταιρία σήμερα μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με το εργαστήριο φαινομένων μεταφοράς και φυσικής υδροδυναμικής της σχολής Χημικών Μηχανικών κάνει πωλήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ και οραματίζεται να κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, προκαλώντας βιώσιμη αλλαγή στην αλυσίδα τροφίμων και για αυτό ξεκινά από το upcycling υπολειμμάτων καφέ, ενός από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως.

Μέσα στα επόμενα της βήματα είναι να μπει στην αγορά τελικών προϊόντων καλλυντικών με όραμά της την επανατοποθέτηση των δραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τροφίμων στο μικροβίομα του δέρματος.

IMG_20230607_154625.jpg?mtime=20230607200655#asset:419205


Η εικόνα της Coffee Island σήμερα

Το 2022 ήταν μια νευρική χρονιά, με μέτρο πρώτο 4μηνο, ωστόσο εν τέλει ο τζίρος έκλεισε στα επίπεδα του 2021, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Το 2022 η εταιρεία απορρόφησε εξ' ολοκλήρου τις πληθωριστικές πιέσεις και τις όποιες ανατιμήσεις προμηθευτών (3427 φορές, όπως υπογράμμισε ο ίδιος), ενώ το πρώτο 4μηνο του 2023 κινήθηκε ικανοποιητικά.

Σήμερα, 432 μικρές επιχειρήσεις (+55 καταστήματα στο εξωτερικό) βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των Coffee Island. Ειδικότερα, 42 καταστήματα υπάρχουν στην Κύπρο, 3 καταστήματα στην Αίγυπτο, 2 στο Λονδίνο. Η γνωστή αλυσίδα έχει επεκταθεί επίσης σε Καναδά, Ελβετία, Ρουμανία, Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α

Ο συστημικός κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 155 εκατ. ευρώ το 2022. Για την περίοδο 2021-24 οι επενδύσεις διαμορφώνονται στα 11 εκατ. ευρώ

Πιο αναλυτικά, ο ομιλος δραστηριοποιείται σε 52 νομούς και 102 πόλεις στην Ελλάδα και έχει αναπτύξει συνεργασία με 25 φάρμες που προμηθεύουν το 87% της συνολικής παραγωγής, η οποία βρίσκεται σε Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική, Ινδία, Βιετνάμ, Βόρεια Αυστραλία και Ινδονησία.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε επίσης και τις έντονες προκλήσεις που υπάρχουν στην αγορά και τα αντιαναπτυξιακά μέτρα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τον κλάδο, όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το 3% με 5% τους τζίρου της εταιρείας θα επενδυθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και πως ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κλείσει γύρω στο 36 εκατ ευρώ κατά το τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, περίπου το 7% του συνολικού τζίρου της εταιρείας εκτιμάται πως αφορά τον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Coffee Island ανακοίνωσε πως έλαβε την πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα.



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr