NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Πώς διατηρώ την ψυχική μου υγεία στον εργασιακό χώρο;

Πώς διατηρώ την ψυχική μου υγεία στον εργασιακό χώρο;

​Η διατήρηση της ψυχικής ευεξίας διευκολύνει την επαγγελματική μας εξέλιξη και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, μέσα και έξω.

Ως Career Coach, ένα από τα πράγματα τα οποία καλούμαι πολύ συχνά να κάνω, είναι να παρέχω υποστήριξη σε στελέχη και επιχειρηματίες προκειμένου να μπορούν να βιώνουν μια εργασιακή εμπειρία που τους επιτρέπει να είναι δημιουργικοί και αποδοτικοί και παράλληλα να νιώθουν ισορροπημένοι και πλήρεις. Αυτό επιφέρει μεγάλο όφελος καταρχάς για τους εργαζόμενους αλλά και την επιχείρηση συνολικά.

Παρακάτω προτείνω μερικές ιδέες για να βελτιώσουμε την δική μας ψυχική υγεία αλλά και των γύρω μας.

Η Σημασία της αυτοφροντίδας

Αλήθεια, τι σημαίνει για εσένα να φροντίζεις τον εαυτό σου; Μέσα από ποιες ενέργειες το πετυχαίνεις αυτό; Κάποιες από τις συμβουλές με σίγουρα αποτελέσματα είναι τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου, που περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του σώματος μέσα από ήπιες ασκήσεις. H σωστή διατροφή επίσης βοηθάει στην ενίσχυση της ενέργειας και της ευεξίας, ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος το προηγούμενο βράδυ καθώς και άλλα πολλά. Ενημερώσου για τους τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις για να δώσεις προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και να την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.

Τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πιέσεις που σχετίζονται με την εργασία. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του άγχους που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις αυτές. Μερικές πρακτικές συμβουλές είναι η διαχείριση χρόνου, ο καθορισμός ορίων, οι σωστές αναπνοές και η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας. Όλα αυτά εξαρτώνται βέβαια και από την ένταση του άγχους που βιώνει ο καθένας καθώς και τα συμπτώματα που αρκετά συχνά χρήζουν την παρέμβαση ειδικού.

Εξισορρόπηση εργασίας και ψυχικής υγείας

Η επαγγελματική επιτυχία χωρίς ισορροπία και στους υπόλοιπους τομείς, δεν φέρνει την αληθινή ικανοποίηση. Εξερευνήστε τις προκλήσεις της διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και επιδιώξτε την αρμονία ανάμεσα στους διάφορους ρόλους σας. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να θέσετε υγιή όρια στην εργασία σας, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το φόρτο εργασίας και βεβαιωθείτε πως δεν είστε συγκεντρωτικοί με αποτέλεσμα να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια κάνοντας την εργασία των άλλων.

Αναγνώριση της επαγγελματικής εξουθένωσης

Ρίξτε φως στα σημάδια και τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστής με τον όρο burn out και στον αντίκτυπό της στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας και κυρίως της υγείας σας, ψυχικής και σωματικής. Μπορούμε να προλάβουμε την εξουθένωση προωθώντας την αυτογνωσία, τη σύνδεση με τον εαυτό μας και ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, θέτοντας υγιή όρια και αναζητώντας υποστήριξη έγκαιρα όταν χρειάζεται.

Καλλιέργεια Θετικού Εργασιακού Περιβάλλοντος

Συζητήστε τον ρόλο ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος στην προαγωγή της ψυχικής ευεξίας. Προσφέρετε προτάσεις για τη δημιουργία μιας υποστηρικτικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας, την προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας και την αναγνώριση και εκτίμηση των προσπαθειών των συνεργατών. Εάν είστε εσείς ο εργοδότης είναι πιο εύκολο να υλοποιήσετε τις ενέργειες αυτές. Εάν είστε ο εργαζόμενος, αξιολογήστε αντικειμενικά τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος και δείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να τις βελτιώσετε.

Αντιμετώπιση προκλήσεων στο χώρο εργασίας

Στο χώρο εργασίας υπάρχουν κοινές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε ανεξάρτητα με το ιεραρχικό επίπεδο που βρισκόμαστε. Προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία, όπως π.χ. να βρίσκεται κάποιος μέσα σε τοξικό περιβάλλον εργασίας, να έχει διαρκείς συγκρούσεις ή και σε περιόδους μεταβάσεων σταδιοδρομίας (αλλαγή καριέρας ή με τον αγγλικό όρο career change). Αναζητήστε πρακτικές συμβουλές για την πλοήγηση σε αυτές τις προκλήσεις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία.

Χτίζοντας ανθεκτικότητα

Η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας (resilience κατά τον αγγλικό όρο) θα σας βοηθήσει να μπορείτε να αντιμετωπίζετε πιο εύκολα τα εμπόδια και τις προκλήσεις στην επαγγελματική σας ζωή. Εφαρμόστε στρατηγικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, όπως η καλλιέργεια νοοτροπίας και τρόπου σκέψης που ευνοεί την εξέλιξή σας και δεν τη μπλοκάρει και που επίσης σας κάνει ευέλικτο στις αλλαγές. Η αναζήτηση δικτύων υποστήριξης μέσα από το coaching, ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (γνωστός με τον όρο NLP) και το mentoring αποτελούν επίσης πολύτιμους συμμάχους. Μην ξεχνάτε να παίρνετε τα «μαθήματα» μέσα από τις δυσκολίες και τις αποτυχίες και μέσα από τα μαθήματα αυτά, να κάνετε αλλαγές προκειμένου να είστε πιο δυνατοί και σίγουροι την επόμενη φορά που θα συναντήσετε προκλήσεις.

Αλλαγή καριέρας και ψυχική υγεία

Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μετάβαση στη σταδιοδρομία μας, υπάρχει πάντα και ένας συναισθηματικός αντίκτυπος. Οι αλλαγές εργασίας, οι προαγωγές ή αλλαγές σταδιοδρομίας ενδέχεται να μας κλονίσουν. Αναζητήστε καθοδήγηση για τη διαχείριση του άγχους και της αβεβαιότητας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, διατηρώντας παράλληλα την ηρεμία και την αισιοδοξία σας. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά σας και μπορείτε να τους απολαύσετε με τον πιο εποικοδομητικό για εσάς τρόπο.

Αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν χρειάζεται, προκειμένου να ανακτήσετε την ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας. Αναζητήστε διαθέσιμους πόρους, όπως προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων που διατίθενται σε κάποιους οργανισμούς ή επιλέξτε σωστά και εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία.

Ενσυνειδητότητα και Παραγωγικότητα

Εξερευνήστε τα οφέλη των πρακτικών ενσυνειδητότητας (mindfulness σύμφωνα με τον αγγλικό όρο) για τη βελτίωση της εστίασής σας, της παραγωγικότητας και της συνολικής ψυχικής ευεξίας. Μάθετε ασκήσεις ενσυνειδητότητας από επαγγελματίες ώστε να τις ενσωματώσετε στη ρουτίνα εργασίας σας για αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένο άγχος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr