NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πέντε βήματα για την επιτυχή εύρεση εργασίας στο εξωτερικό

Πέντε βήματα για την επιτυχή εύρεση εργασίας στο εξωτερικό

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις εύκολα δουλειά στο εξωτερικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό. Μπορεί αρχικά να ακούγεται δύσκολο ή ακόμα και ακατόρθωτο, αλλά θα σας προσδώσει δεξιότητες, που θα σας κάνουν επιθυμητούς στην αγορά εργασίας


Oι εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα υποψηφίους με διεθνή εμπειρία!

1. Προσεκτική Έρευνα αγοράς

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας/πόλης που θέλετε να πάτε, καθώς και για την κουλτούρα και το τρόπο ζωής της. Εξετάστε ρεαλιστικά αν μπορείτε να ζήσετε σε αυτή τη χώρα. Για παράδειγμα, αν δεν είστε διατεθειμένοι να εργάζεστε πολλές ώρες την εβδομάδα, καλύτερα να μην μετακομίσετε στη Νέα Υόρκη˙ στη μέση Ανατολή θα δουλεύετε από Σάββατο έως Πέμπτη και η προσωπική σας ζωή θα είναι διαφορετική από ό,τι έχετε συνηθίσει.

Εκτός Ευρώπης, θα χρειαστείτε βίζα για να εργαστείτε και σε πολλές χώρες θα πρέπει να πείσετε τον μέλλοντα εργοδότη σας ότι διαθέτετε δεξιότητες που του είναι αναγκαίες και που δεν τις έχει άλλος υποψήφιος για τη θέση (κι ας διαθέτει ήδη βίζα). Σε κάποιες χώρες, η γνώση της εντόπιας γλώσσας είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο, ενώ σε άλλες η γνώση τη Αγγλικής και μόνο, αρκεί (σε συγκεκριμένες θέσεις). Για παράδειγμα, στη Γερμανία σε πολλές εταιρείες η ενδοεπικοινωνία γίνεται στα Αγγλικά, εκτός από τις θέσεις εκείνες όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή απευθείας με πελάτες, οπότε και η χρήση της Γερμανικής είναι απαραίτητη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστείτε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή και κάποια αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων. Απευθυνθείτε στους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους. Για παράδειγμα, αν είστε ψυχολόχος θα πρέπει να απευθυνθείτε στη British Psychological Society, για την περίπτωση της Αγγλίας, ή στην American Psychological Association, για την περίπτωση της Αμερικής. Στις πιο πολλές χώρες, υπάρχουν επαγγελματικοί σύλλογοι για κάθε είδους απασχόληση, οι οποίοι μπορούν να σας παράσχουν και πολλές πρακτικές πληροφορίες για την εύρεση εργασίας.

2. Χρησιμοποιήστε τις γνωριμίες σας, προσωπικές και διαδικτυακές

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συλλέξετε πληροφορίες αλλά και να βρείτε εργασία, είναι να επικοινωνήσετε με γνωστούς σας που έχουν ήδη εργαστεί στη χώρα του ενδιαφέροντός σας ή σε ανάλογη θέση με αυτή που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Μη διστάσετε να τους ζητήσετε να σας βοηθήσουν ή να σας παραπέμψουν σε άλλους επαγγελματίες.

Δημιουργείστε ένα αποτελεσματικό LinkedIn profile: Χρησιμοποιήστε το LinkedIn, για να ζητήσετε από φίλους να σας συστήσουν σε δικές τους επαφές (contacts), κοινοποιώντας το προφίλ σας μέσω της υπηρεσίας “share profile”. To LinkedIn παρέχει επίσης ορατότητα σε συνδέσεις δεύτερου και τρίτου βαθμού, οπότε ζητήστε να σας συστήσουν σε φίλους ή σε φίλους φίλων. Το τμήμα “group” είναι πολύ χρήσιμο, μιας και μπορείτε να γίνετε μέλος σε ομάδες που σας ενδιαφέρουν (πχ “μηχανικοί στον Καναδά”). Συνήθως τα group αυτά περιέχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, μπορείτε να στείλετε μήνυμα απευθείας σε μέλη του συγκεκριμένου group.

Πέντε βήματα για την επιτυχή εύρεση εργασίας στο εξωτερικό

3. Δημιουργήστε ένα “φάκελο ευρέσεως εργασίας” που να ξεχωρίζει και να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας

Δημιουργείστε μια λίστα με websites, γραφεία ευρέσεως εργασίας και εταιρείες, στις οποίες θέλετε να κάνετε αίτηση. Στη συνέχεια, φτιάξτε το CV σας και μια συνοδευτική επιστολή (ή/και ηλεκτρονική αίτηση), με τρόπο που να σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Υπάρχει ομοφωνία διεθνώς ως προς το τι αναζητούν οι εταιρείες: ικανότητα ενσωμάτωσης σε μια ομάδα, ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, ευχέρεια επικοινωνίας στον προφορικό ή τον γραπτό λόγο, οργανωτικότητα στον χειρισμό του φόρτου εργασίας, αποτελεσματικότητα στη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και την ανάλυση ποσοτικών δεδομένων, δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ικανότητα στις πωλήσεις και την άσκηση επιρροής προς του άλλους (forbes “the 10 skills employers most want in 2015 graduates”).

Ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας όσον αφορά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος. Για παράδειγμα, στην Αμερική το CV ονομάζεται Resume˙ στη Γερμανία, οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν και φωτογραφία μαζί με το CV (κάτι που στην Αγγλία δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ). Εντούτοις, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν συνήθως τις ίδιες απαιτήσεις σε όλες τις χώρες.

Κινηθείτε προσεκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε: στο Facebook, καλό είναι να θέσετε σε λειτουργία “ρυθμίσεις απορρήτου”, ώστε να είναι επιτρεπτή σε συγκεκριμένα μόνο άτομα η πρόσβαση σε πληροφορίες/φωτογραφίες της προσωπικής σας ζωής. Δώστε μεγάλη σημασία στον “επαγγελματικό” χαρακτήρα των φωτογραφιών του προφίλ σας.

4. Προετοιμαστείτε σωστά για όλα τα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης

Σε κάποιες χώρες (ή από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες συνήθως) ενδέχεται να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά κάποια ψυχομετρικά τεστ ή τεστ δεξιοτήτων, πριν ή μετά την πρώτη σας συνέντευξη.

Προετοιμαστείτε αποτελεσματικά για μια πρώτη συνέντευξη (κατά πρόσωπο ή τηλεφωνικά ή μέσω skype), διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας που διεκδικείτε και προετοιμάζοντας παραδείγματα από την εμπειρία σας, που αποδεικνύουν τις δεξιότητες σας, όπως επισημάναμε και στο βήμα 2. Να είστε προετοιμασμένοι να εξηγήσετε γιατί θέλετε να δουλέψετε στη συγκεκριμένη εταιρεία/θέση/χώρα.

Σε ορισμένες πολυεθνικές και σε χώρες όπως η Αγγλία, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε κέντρα αξιόλογησης (ειδικά αν βρίσκεστε στην αρχή της καριέρας σας).

Προετοιμάστε κι εσείς ερωτήσεις που θα θέλατε ενδεχομένως να κάνετε.

5.Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για την αλλαγή

Οι πρώτοι μήνες σε μια καινούργια χώρα είναι οι πιο δύσκολοι, γι’ αυτό δώστε στον εαυτό σας ικανό χρόνο προετοιμασίας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Αν είναι εφικτό, επισκεφτείτε για κάποιο διάστημα την πόλη της επιλογής σας, πριν την τελική σας μετακόμιση, ώστε να έχετε μια καλύτερη εικόνα του τρόπου ζωής. Όπου και να πάτε, είναι σημαντικό να χαρείτε την αλλαγή και να είστε δεκτικοί σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης και ζωής. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνει κάποιος από τη ζωή στο εξωτερικό είναι ο… εαυτός του. Μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τις δικές του αξίες, μόνο συναναστρεφόμενος με άλλους, που δεν τις συμμερίζονται! Καλή περιπέτεια!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr