NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Δεκαεπτά αεροπορικές κατηγορούνται για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ

Δεκαεπτά αεροπορικές κατηγορούνται για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ

Δεκαεπτά Ευρωπαίοι αερομεταφορείς «σκέφτονται» για λογαριασμό των επιβατών, συνδέοντας το «ηθικό» χρέος των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον με το κόστος των αεροπορικών ναύλων. Οι επιβάτες «επιτρέπουν» μεθόδους χειραγώγησης, αναλαμβάνοντας να πληρώσουν ναύλους χωρίς αντίκρυσμα.

Οι ισχυρισμοί δεκαεπτά αεροπορικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, βάσει ευρημάτων νομικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών (BEUC) παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι ισχυρισμοί αφορούν τη βιωσιμότητα των αεροπορικών και τη χρήση των “Βιώσιμων εναλλακτικών αεροπορικών καυσίμων” (SAF).

«Οι αεροπορικές πτήσεις δεν είναι βιώσιμες»

Ωστόσο, οι αεροπορικές πτήσεις, σύμφωνα με το κοινό έγγραφο καταγγελίας 23 ενώσεων καταναλωτών από 19 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι βιώσιμες και δεν πρόκειται να γίνουν στο εγγύς μέλλον.

Συγκεκριμένα σύμφωνα έρευνα που έκανε το epixeiro.gr Έγγραφο της από 25ης Απριλίου 2023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει: «… επετεύχθη συμφωνία με ισχύ από το 2025, τουλάχιστον το 2% των αεροπορικών καυσίμων θα είναι πράσινα, με το μερίδιο κατανάλωσης να αυξάνεται κάθε πέντε χρόνια: 6% το 2030, 20% το 2035, 34% το 2040, 42% το 2045 και 70% το 2050. Προσθέτως, συγκεκριμένη αναλογία μείγματος καυσίμων (1,2% το 2030, 2% το 2032, 5% το 2035, σταδιακά το ποσοστό αυξανόμενο φτάνοντας το 35% το 2050) πρέπει να περιλαμβάνει συνθετικά καύσιμα, όπως την κυροζίνη (e-kerosene). Πράσινα καύσιμα θεωρούνται το υδρογόνο και τα καύσιμα παραγόμενα από μαγειρικά λίπη ή από αέρια αποβλήτων. Πράσινα καύσιμα δεν θεωρούνται παραγόμενα μείγματα από ζωοτροφές και καλλιέργειες προς σίτιση. Οι οικολογικές ετικέτες των πτήσεων ξεκινούν από το 2025.

Οι 17 αεροπορικές

Τούτων δοθέντων οι είκοσι τρεις ενώσεις προκρίνουν προς τις Αρχές, στην περίπτωση που οι αεροπορικές εταιρείες προτείνουν στους καταναλωτές να πληρώνουν επιπλέον «πράσινα» τέλη τα οποία ως βάση έχουν τέτοιους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, να ζητούν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και την έρευνα που πραγματοποιεί το epixeiro.gr τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα, οι αεροπορικές που χρησιμοποιούν ζητούν επιπλέον χρεώσεις με την αιτιολογία ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη «Βιώσιμων εναλλακτικών αεροπορικών καυσίμων» (SAF) είναι οι εξής: Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SWISS, TAP, Volotea, Vueling, Wizz Air. Συνεργάτες της vueling για τα βιώσιμα καύσιμα εμφανίζονται οι: Repsol, Cepsa, Avicor, Gruppo Mediterranea.

Ισχυρισμοί για αύξηση των εσόδων και παροχή έξτρα πόντων

Οι ισχυρισμοί, όπως σημειώθηκε ανωτέρω αναφέρουν ό,τι με επιπλέον πληρωμή για έξτρα πόντους μπορεί ο καταναλωτής να «αντισταθμίσει», «μηδενίσει» ή «αποκαταστήσει» τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της αεροπορικής πτήσης που έχει επιλέξει. Επιπλέον, ζητούν επιπλέον χρεώσεις με την αιτιολογία ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη “Βιώσιμων εναλλακτικών αεροπορικών καυσίμων” (SAF).

Σε αντιπαραβολή με την έρευνα του epixeiro.gr, βάσει των αποφάσεων του ΕΚ και των 23 ευρωπαϊκών ενώσεων οι ισχυρισμοί στην πραγματικότητα είναι ανακριβείς. Η ΕΚΠΟΙΖΩ στο έγγραφο καταγγελίας αναφέρει μεταξύ άλλων τα περιβαλλοντολογικά οφέλη προκειμένου να αντισταθμισθεί η μείωση εκπομπών είναι εξαιρετικά αβέβαιη, ενώ η επίπτωση των επιβλαβών εκπομπών CO2 από τα αεροπορικά ταξίδια είναι σίγουρη.

Αυξάνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μακροπρόθεσμα

Ακόμα μία πληροφορία που έχει στη διάθεση του το epixeiro.gr έρχεται από την easa και είναι οι μετρήσεις εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις αεροπορικές πτήσεις. Σύμφωνα με την easa μακροπρόθεσμα οι τάσεις δείχνουν πως μέχρι το 2050 οι ευρωπαϊκοί αιθέρες θα μετρούν 12,2 εκατομμύρια πτήσεις τον χρόνο με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα να αυξάνονται στους 188 εκατομμύρια τόννους υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αμφίσημα μηνύματα από όλους

Αν, και σήμερα μπαίνει στο στόχαστρο ο κλάδος των αερομεταφορών για ψευδείς ισχυρισμούς που αφορούν στη βιωσιμότητα, δεν είναι μόνο αυτός ο κλάδος και τα εμπορικά τμήματα που χρησιμοποιούν τους στόχους της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, αμφίσημα μηνύματα εκπέμπουν οι βιομηχανίες καθαριστικών σε ό,τι αφορά την κατανάλωση και των εξοικονόμηση ενέργειας, τροφίμων, συσκευασίας, πλαστικών, κ.α.

Δευτέρα 26 Ιουνίου, συνέντευξη Τύπου από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Την κατάσταση επιχειρούν να διορθώσουν όχι μόνο οι ενώσεις καταναλωτών και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με συνέντευξη Τύπου που παραθέτει την προσεχή Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 έχοντας παρατηρήσει αδιαφάνεια στους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αεροπορικές εταιρείες, εν τούτοις πρέπει να σταματήσουν να δίνουν στους καταναλωτές την εσφαλμένη εντύπωση ότι επιλέγουν έναν βιώσιμο τρόπο μεταφοράς. Θα πρέπει προτού προβάλουν οποιοδήποτε από τα καλυπτόμενα είδη «οικολογικών ισχυρισμών» στους καταναλωτές, οι ισχυρισμοί να επαληθεύονται και να αποδεικνύονται με επιστημονικά στοιχεία, αναφέρουν οι ενώσεις. Επιπλέον, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να ερευνούν και οι καταναλωτές να ενημερώνονται.

Οι επιλογές χρειάζεται να γίνονται με ωριμότητα, και διασταύρωση στοιχείων

Ας σημειώσουμε κλείνοντας και συνδέοντας τον πρόλογο με την επίλογο ό,τι μία από τις σημαντικότερες επαναστάσεις στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου είναι η έξοδος του από την ανωριμότητα για την οποία είναι υπεύθυνος και αποφυγή της μηχανικής σκέψης όταν το απαιτεί η περίσταση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr