NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Τα οφέλη των διακοπών για την υγεία: Κερδισμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες

Τα οφέλη των διακοπών για την υγεία: Κερδισμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες

Καθώς η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά, οι σκέψεις για διακοπές και χαλάρωση αρχίζουν να απασχολούν το μυαλό μας. Πέρα από το πολυπόθητο διάλειμμα από τη δουλειά, οι διακοπές έχουν βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας ευεξία. Δεν προσφέρουν μόνο άμεση χαρά και αναζωογόνηση, αλλά έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τη συνολική μας υγεία.

Η πραγματοποίηση ετήσιων διακοπών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω καρδιακών προσβολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θετικές επιδράσεις επεκτείνονται πέρα από τη διάρκεια των ίδιων των διακοπών. Μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμες αναμνήσεις και εμπειρίες που διαμορφώνουν την προοπτική, τις σχέσεις και τη συνολική στάση απέναντι στη ζωή. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διατηρηθούν και μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη συνολική ευημερία του ατόμου.

Για να παρατείνουμε τα θετικά συναισθήματα και τα οφέλη των διακοπών, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορούν να μας φανούν χρήσιμες.

⦿ Η ενεργή αναβίωση των εμπειριών των διακοπών μέσω της ανταλλαγής αναμνήσεων και της συμμετοχής σε συζητήσεις σχετικά με το ταξίδι με αγαπημένα πρόσωπα, παρατείνει τα θετικά συναισθήματα που συνδέονται με την εμπειρία.

⦿ Αυτό που κάνουμε πολλοί όταν επιστρέφουμε στη δουλειά, είναι να προσπαθούμε να τελειώσουμε όλες τις εκκρεμότητες που έχουν μαζευτεί, μέσα στην πρώτη μέρα γιατί νιώθουμε ότι έχουμε την ενέργεια να το κάνουμε. Αυτό στην πραγματικότητα εξαντλεί το θετικό αποτέλεσμα των διακοπών πολύ σύντομα. Η λύση; Επιστρέψτε την Τετάρτη στη δουλειά, για να έχετε μπροστά σας μια μικρότερη εβδομάδα. Η σταδιακή επιστροφή στην εργασία και η αποφυγή των υπερβολικών προσδοκιών από την πρώτη μέρα, μπορεί να συμβάλει σε μια ομαλότερη μετάβαση και να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων χαλάρωσης.

⦿ Τέλος η εξεύρεση τρόπων για την ενσωμάτωση στοιχείων από τις διακοπές όπως στιγμές χαλάρωσης, σύνδεσης και χαράς στην καθημερινή ζωή, μπορεί να βοηθήσει στην παράταση των θετικών επιδράσεων και να κάνει τις διακοπές να μοιάζουν πιο ουσιαστικές μακροπρόθεσμα.

Πάραυτα η παράταση των θετικών αποτελεσμάτων των διακοπών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας προσπάθειες. Μπορούν και οι εταιρείες να συμβάλουν σε αυτό. Η ενθάρρυνση μιας κουλτούρας που εκτιμά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η παροχή ευέλικτων χρονοδιαγραμμάτων και η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας σχετικά με τις εμπειρίες των διακοπών, μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο υγιή και βιώσιμη προσέγγιση της εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις, η κατανόηση του αντίκτυπου των διακοπών στην ευημερία των εργαζομένων, είναι ζωτικής σημασίας. Η ενθάρρυνση των εργαζομένων να αξιοποιήσουν την άδεια που δικαιούνται και να αποσυνδεθούν από την εργασία τους, θα τους επιτρέψει να επαναφορτιστούν και να επιστρέψουν με υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης.

Τι γίνεται όμως με όσους δεν αποσυνδέονται πραγματικά και συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών; Έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία και την ευημερία με τους ανθρώπους που τα αφήνουν όλα πίσω;

Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη δουλειά του. Για κάποιους ανθρώπους η αποσύνδεση μπορεί να είναι πιο αγχωτική. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε σε αυτή τη φάση να απομακρυνθείτε από τη δουλειά σας, θα είναι χειρότερο για εσάς να το κάνετε.

Αλλά αν αποφασίσετε ότι ακόμα και εσείς χρειάζεστε ένα διάλειμμα, αφήστε το τηλέφωνο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις, έστω και για λίγες ώρες.

Σε τελική ανάλυση, ο καθένας πρέπει να αξιολογήσει τι λειτουργεί καλύτερα γι' αυτόν και ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Αν κάποιος θεωρεί ότι η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των διακοπών εμποδίζει την ικανότητα του να απολαύσει πλήρως την εμπειρία, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί τις συσκευές του πιο επιλεκτικά ή ακόμη και να επιλέξει μια ψηφιακή αποτοξίνωση κατά τη διάρκεια ορισμένων τμημάτων των διακοπών.

Τι γίνεται με όσους αποφασίζουν να κάνουν διακοπές στο σπίτι – τα γνωστά staycations. Είναι άραγε το ίδιο ωφέλιμες όσο ένα ταξίδι; Και τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του “κανονικού” ελεύθερου χρόνου, οι άνθρωποι ανακάμπτουν από την κούραση της εβδομάδας και νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία, όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που τους αρέσουν πολύ. Βέβαια στο σπίτι είναι πιο πιθανό να ασχοληθείτε και με δουλειές ή πράγματα που δεν είναι μόνο ευχάριστα, όπως οικιακές εργασίες, φροντίδα μικρών παιδιών και άλλων μελών της οικογένειας. Αυτό μπορεί να σας κουράσει και να σας δυσκολέψει να χαλαρώσετε. Επιπλέον ο φορητός μας υπολογιστής που ενδεχομένως είναι στη διάθεση μας τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να είναι μεγαλύτερος πειρασμός από ότι μπορούμε να αντέξουμε – οπότε ίσως να τον ανοίξουμε και να αρχίσουμε να δουλεύουμε.

Αν και είναι αλήθεια ότι η αναχώρηση για διακοπές προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα όπως η βίωση νέων εμπειριών, όταν αυτό δεν είναι δυνατό ακόμη και η ενασχόληση με αγαπημένα χόμπι ή απλώς ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο στο σπίτι, μπορεί να μειώσει το στρες, την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη συνολική φυσιολογική λειτουργία.

Εν κατακλείδι, οι διακοπές δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια - είναι απαραίτητες για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Είτε πρόκειται για μια εβδομαδιαία παραθαλάσσια απόδραση, είτε για ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο στο σπίτι, το να κάνουμε ένα διάλειμμα από την εργασία μας και να βυθιζόμαστε σε ευχάριστες δραστηριότητες, συμβάλλει στη συνολική μας ευημερία.

Επιπλέον αναγνωρίζοντας τη σημασία των διακοπών και προωθώντας ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη των πιο ευτυχισμένων και πιο υγιών εργαζομένων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr