NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Real estate: Το ράλι τιμών συνεχίζεται - στα ύψη η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Real estate: Το ράλι τιμών συνεχίζεται - στα ύψη η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Από τις πλέον καθημερινές συζητήσεις είναι σήμερα η πορεία που έχουν πάρει τα ακίνητα, είτε σε επίπεδο πώλησης είτε ενοικίασης.

Μήνα με το μήνα οι τιμές κινούνται ανοδικά, απόρροια της υψηλής ζήτησης που υπάρχει, και όχι μόνο.

Και το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές πώλησης και ενοικίασης αυξήθηκαν σε όλο σχεδόν το σύνολο της επικρατείας

Πιο αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +9% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές πώλησης και +5% μέσο όρο αύξησης στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ αύξηση κατά +3% και +4% αντίστοιχα καταγράφηκε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Πώληση: «Φωτιά» τα Νότια Πράστια

Αύξηση +9,6% σε σχέση με πέρσι παρουσιάζει η μέση ζητούμενη τιμή αγοράς κατοικιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές αγοράς κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 παρουσιάστηκαν σε

 • Βουλιαγμένη (6250,0€/τ.μ.),
 • Βούλα (4901,9€/τ.μ.),
 • Γλυφάδα (4375,0€/τ.μ.),
 • Άλιμο (4358,9€/τ.μ.),
 • Κολωνάκι (4255,3€/τ.μ.) και
 • Ελληνικό (4222,2€/τ.μ.).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η μέση τιμή ενός διαμερίσματος στα Ανατολικά Προάστια Αθήνας βρίσκεται ανάμεσα στις υψηλότερες ζητούμενες τιμές σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας πανελλαδικά (2350,0€/τ.μ.) με Γέρακα, Ανθούσα και Παιανία να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά +21,1% κατά μέσο όρο.

Στη Θεσσαλονίκη πρωταθλητές αναδείχθηκαν η Πυλαία (2377,6€/τ.μ.), το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (2333,3€/τ.μ.), η περιοχή Τριανδρία-Δόξα (2055,6€/τ.μ.), η περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία (2026,7€/τ.μ.) και η Θέρμη (2000,0€/τ.μ.).

Ανοδικά οι τιμές και λόγω ακριβότερων υλικών - Επέλαση επενδυτών

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έρευνα του Spitogatos.gr σε συνέχεια των παραπάνω στοιχείων, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, που έρχονται σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων για τις τοποθετήσεις τους.

Ιδιαίτερα, στα Νότια Προάστια Αττικής, τα νησιά των Κυκλάδων και τη Χαλκιδική, προορισμοί που οι επενδυτές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια, οι ζητούμενες τιμές αγοράς κατοικιών αυξήθηκαν κατά το 1ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι κατά +13,2%, +8,1% και +12,5% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αύξηση των ζητούμενων τιμών αγοράς των νεόδμητων κατοικιών. Ενδεικτικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής η μέση τιμή πώλησης των νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά +15% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η ραγδαία αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής σε συνδυασμό με την ανάγκη για πράσινη προσαρμογή των ακινήτων, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τη μεγάλη αύξηση.

Συνολικά, στην επικράτεια οι μεγαλύτερες μεταβολές στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2022 παρατηρήθηκαν

 • στην Πάρο (+24,9%),
 • στην Καλλιθέα (Νότια Προάστια Αττικής) (+24,4%),
 • στη Θέρμη (Δήμος Θεσσαλονίκης) (+23,1%),
 • στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης (+22,8%)
 • στη Βούλα (Νότια Προάστια Αττικής) (+22,5%),
 • στην Καλαμάτα (+22,4%) και
 • στα Χανιά (+22,2%).

Μάλιστα στα Χανιά είχαμε αύξηση +26,7% στη μέση τιμή πώλησης διαμερισμάτων σε σχέση με πέρσι, κατατάσσοντας τα στις πόλεις της Ελλάδος με τις υψηλότερες τιμές αυτών.

Ενοίκιο: Εκ νέου άνοδος, δυσκολίες ανεύρεσης - Δέλεαρ οι σταθμοί μετρό

Από την άλλη πλευρά, η παύση της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη της κρίσης δημιούργησε κενά στην αγορά. Η τεράστια άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας σήμερα δεν έχει ακόμα ισοσκελίσει τις ανάγκες σε προσφορά και ζήτηση. Τα ενοίκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν εκ νέου.

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της ίδιας έρευνας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022 εμφανίστηκαν σε

 • Ρέθυμνο (+20,0%),
 • Κέντρο Αθήνας (+15,4%),
 • Βούλα (+14,2%),
 • Διόνυσο (+13,9%),
 • Νέα Ερυθραία (+13,7%) και
 • Σεπόλια (+13,1%).

Ραγδαία άνοδο στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρουσιάστηκαν σε περιοχές της Αττικής πλησίον των νέων σταθμών μετρό γραμμής 4.

Πιο συγκεκριμένα, σε Εξάρχεια, Ιλίσια και στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών παρουσιάστηκε εντυπωσιακή άνοδος στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με πέρσι κατά +13,3%, +13,2% και +11,2% αντίστοιχα.

Επιστρέφουν οι φοιτητές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στα διαθέσιμα studios και διαμερίσματα προς ενοικίαση σε σχέση με πέρσι, σε μεγάλες «φοιτητουπόλεις» όπως σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στην επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια μετά την πανδημία, η οποία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για καταλύματα.

Στο σύνολο της επικράτειας, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών φαίνεται πως είναι η Χαλκιδική (32.3€/τ.μ.), οι Κυκλάδες (15.0€/τ.μ.), τα Νότια (11.1€/τ.μ.) και Βόρεια Προάστια Αττικής (10.3€/τ.μ.) καθώς και το Κέντρο Αθηνών (9.4€/τ.μ.), σύμφωνα με το spitogatos.gr.

Θετικά αναμένεται να επηρεάσουν την εγχώρια ζήτηση τα κίνητρα που δίνονται για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, όπως για παράδειγμα η εκμετάλλευση του προγράμματος “Σπίτι μου” από μερίδα των νέων 25-39 ετών που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και οι τελευταίες ανακοινώσεις για πάγωμα των επιτοκίων βάσης των στεγαστικών δανείων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr