NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Βελτίωση των εποπτικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο

Βελτίωση των εποπτικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών δεικτών της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο

Η πολιτική της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις παρεμβατικών επιτοκίων σε συνδυασμό με την πιο προσεκτική τραπεζική πρακτική που ακολούθησαν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε αύξηση των μεγεθών των εποπτικών κεφαλαίων.

Σημαντικά βελτιωμένα είναι τα μεγέθη των τραπεζών της Ευρωζώνης κατά το α’ τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Τα σωρευτικά βασικά εποπτικά κεφάλαια (Equity Tier I) των τραπεζών της Ευρωζώνης κατά το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στο 15,53% επί του συνόλου των κεφαλαίων έναντι 14,99% στο α’ τρίμηνο 2022. Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕKT υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε από 12,71% της Ισπανίας μέχρι το 22,56% της Εσθονίας. Σύμφωνα με τον SSM , οι διεθνείς τράπεζες έχουν το μικρότερο σωρευτικό CET1 ratio στο 14,45% ενώ οι τράπεζες που βασίζονται στα μεγάλα δάνεια έχουν το υψηλοτερο με 31,19%. H Eλλάδα βρίσκεται στην πρωτελευταία θέση, μετά την Αυστρία και πριν την Ισπανία.

Οι σωρευτικές ετησιοποιημένες αποδόσεις επί ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) αυξήθηκαν κατά 9,56% στο α’ τρίμηνο 2023 συγκρινόμενα με 7,68% σε σχέση με ολόκληρο το 2022 . Η αύξηση των ROE, αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση των επιτοκιακών περιθωρίων (Net Interest Margin) στο 1,48% συγκρινόμενο με το 1,2% πριν από ένα χρόνο.

Τα σωρευτικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) μειώθηκαν στο 2,24% από 2,27% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στα 339 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια υψηλού κινδύνου μειώθηκαν στο 9,31% σε σχέση με 9,62% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα, ο μεσοσταθμικός δείκτης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 161,27% στο α’ τρίμηνο 2023 έναντι 167,39% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022.

Οι θετικές αλλαγές στις τράπεζες της Ευρωζώνης αποδίδονται κυρίως στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών και κυρίως τις προσεκτικές επιλογές διακράτησης υψηλής ρευστότητας. Επίσης οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ βοήθησαν τις τράπεζες να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τα εποπτικά τους κεφάλαια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr