NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Για να περιπλανηθεί το μυαλό, ταξιδεύουμε με τα πόδια

Για να περιπλανηθεί το μυαλό, ταξιδεύουμε με τα πόδια

Το άρθρο αυτό έχει δυό -τρία θέματα. Μοιάζει με περίπατο σε ένα ταξίδι στο σημείο εκείνο όπου δυο-τρεις αχαρτογράφητοι για τον περιπατητή δρόμοι, συναντιούνται. Από τη μία λογικά θα επιλέξει έναν, αλλά ρεαλιστικά πάντα θα μπορεί να ασχοληθεί και να εξερευνήσει και τους υπόλοιπους.

Δημοσιογραφικά μιλώντας, όλα όσα κατά καιρούς σας αποκαλύπτουμε και σας προτείνουμε σε πόλεις, χωριά και νησιά έχουν “κατακτηθεί” πρώτα με μεγάλους περιπάτους που έγιναν πάνω στα δυό μας πόδια.

Δεν λέμε ότι στο αεροπλάνο δεν μπορεί να ταξιδέψει το μυαλό πάνω από τις πόλεις και τα σύννεφα, ούτε ότι στο μετρό κάποιας πόλης του εξωτερικού που από τα παράθυρα δεν έχει θέα, δεν έχει ενδιαφέρον και η θέα των ανθρώπων και της κουλτούρας τους. Ούτε, ότι ως συνοδηγοί δεν μπορούμε να χαζέψουμε την αρχιτεκτονική μιας πόλης ή την άγρια ομορφιά σε ένα Κυκλαδονήσι…

walking.jpg?mtime=20230714153521#asset:426208


Εκεί που θέλουμε όμως να καταλήξουμε είναι ότι περπατώντας, δίνουμε την ευκαιρία στο μυαλό μας να περιπλανηθεί και να συλλογιστεί ένα μέρος, να το συλλάβει με μια ευχέρεια χρόνου ή με έναν ρυθμό πιο οργανικό με κάθε έννοια της λέξης. Με μια ταχύτητα πιο αργή από τον τρόπο που ταξιδεύουμε συνήθως με το όποιο μέσο, του μυαλού συμπεριλαμβανομένου.

Οι περίπατοι δεν χωράνε σε λίστες και το μυαλό σε “μαθηματικά” στεγανά

Στις μαθηματικές δημοσιογραφικές λίστες “Οι δέκα καλύτερες παραλίες στο τάδε νησί”, “20 πράγματα για να κάνεις στην τάδε ευρωπαϊκή πόλη” και φυσικά το μη εξαιρεταίο “Οι έξι νέες εστιατορικές αφίξεις στην τάδε περιοχή” απαντήστε με περπάτημα. Το ίδιο περπάτημα που ρίξαμε και εμείς για να βρούμε το εστιατόριο που σας έκλεισε το μάτι διαβάζοντας κάποια από τις λίστες μας.

walking-3.jpg?mtime=20230714153657#asset:426209


Δείτε την γύρω περιοχή, την ατμόσφαιρα, τις μπουγάδες στα μπαλκόνια, τις περίεργες ονομασίες των τριγύρω δρομίσκων, τα καταστήματα που άντεξαν στο χρόνο και εκείνα με τα όμορφα γραφιστικά, τα χρώματα και το ωραίο design που φαίνεται μόλις να έχουν ανοίξει.

Και κυρίως, πείτε καμιά καλημέρα και καμιά καλησπέρα, ρωτήστε για ό,τι σας προκαλεί ενδιαφέρον χωρίς τον φόβο ότι θα φανείτε περιέργοι. Το ίδιο κάνουμε και εμείς χωρίς να ανακοινώνουμε απαραίτητα ότι είμαστε δημοσιογράφοι και πραγματικά είναι πλήρως απελευθερωτικό και συνήθως καταλήγει και κάπως εγκάρδιο, με χαμόγελα και χαιρετούρες. Μπορούμε να σας το εγγυηθούμε.

walking-10.jpg?mtime=20230714153827#asset:426212


Και τέλος πάντων μην παρκάρετε δίπλα από όσα σημεία σας προτείνουμε και ξεπαρκάρετε αμέσως μετά. Κάντε πρώτα έναν περίπατο και αν για κάποιους δεν γίνεται με τα πόδια, κάντε το με καροτσάκι. Λιαστείτε, χαλαρώστε, περπατήστε με όποιο τρόπο μπορείτε και θέλετε.

Επιβραδύνετε και συλλογιστείτε το περιβάλλον σας, χωρίς τελικό σκοπό και προορισμό. Ο χρόνος είναι σχετικός και κανείς δε θα σας τον χαρίσει εκτός από τον ίδιο σας τον εαυτό. Στην ψευδαίσθηση ότι κάπου παράλληλα ο χρόνος υπάρχει, μάθετε να τον χειρίζεστε, να τον επιβραδύνετε και να τον εκμεταλλεύεστε κατά βούληση.

walking-8.jpg?mtime=20230714153749#asset:426210


Και αν εμάς, μας έφερε αυτό το δώρο η δημοσιογραφία, για εσάς, ίσως αρκεί ο πρώτος μεγάλος περίπατος.

Καλό Σαββατοκύριακο και καλές βόλτες!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr