NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

​Βιομηχανία: Υψηλότεροι ρυθμοί από την Ευρώπη, αλλά «φρενάρισμα« έναντι της παραγωγής 2022 στο α’ τρίμηνο

​Βιομηχανία: Υψηλότεροι ρυθμοί από την Ευρώπη, αλλά «φρενάρισμα« έναντι της παραγωγής 2022 στο α’ τρίμηνο

Οι ελληνικές τράπεζες βάζουν «νάρκες» με την άνοδο του κόστους δανεισμού στις ελληνικές βιομηχανίες. Η έμμεση καταγγελία του ΙΟΒΕ

Ανοδικά μεν αλλά με βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση) τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο αλλά και τον Μάιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας κινείται όμως πολύ καλύτερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία που δείχνει ότι μέσα στην νέα οικονομική κρίση της Ευρώπης (Ευρωζώνη και Βρετανία) μπορεί να κλείσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί.

Ενδεικτικά, ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε με άνοδο 8,9% στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην Ευρώπη των 27 κρατών. Σε τρέχουσες τιμές, καταγράφεται βελτίωση για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων 8,3% από αύξηση 35,1% ένα έτος πριν. Η μεταποίηση αυξήθηκε κατά 8,9% σε συνέχεια ανόδου 39,1% ένα έτος πριν.

Βελτίωση προσδοκιών τον Ιούνιο έναντι τον Μάιο που ήταν πτωτικός και σε όρους παραγωγής

Ο δείκτης προσδοκιών στη Βιομηχανία , αυξήθηκε στις 108,6 μονάδες τον Ιούνιο από 105,1 μονάδες τον Μάιο. Σε ότι αφορά όρους βιομηχανικής παραγωγής, είχαμε υποχώρηση τον Μάιο κατά σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου-Μαίου ενισχύθηκε 1,5% ενώ εξασθένισε 1,8% στην Ευρωπαική Ένωση των 27 κρατών μελών.

Παραμένουν υψηλά οι εξαγωγές

Οι βιομηχανικές εξαγωγές τον Απρίλιο 2023 αυξήθηκαν οριακά (0,4%) , όμως ήταν ο δέκατος αυξητικός μήνας και αυτό δείχνει την δυναμική που έχει αποκτήσει η βιομηχανία για τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα , το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 3 δις. ευρώ από 3,5 δις. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο 2022.

Ενίσχυση οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο με βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες έναντι 108,2 μονάδων τον Μάιο και 104,2 μονάδων τον Ιούνιο 2022. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες , με τις Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο να υποχωρούν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31 μονάδες (από -34,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα) και (-52,5 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο 2022).

Πρόβλημα στις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα από την άνοδο του μέσου κόστους δανεισμού

Η αύξηση του μέσου κόστους δανεισμού από τις τράπεζες αποτελεί ένα ανάχωμα για τις ελληνικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το μέσο κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε- για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο- στο 6%. Το επίπεδο αυτό αποτελεί υψηλό 9ετίας , με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να αυξάνεται σε 147 (από 130) μονάδες βάσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr