NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Art weekend: Ο χάρτης των εκθέσεων στα ελληνικά νησιά

Art weekend: Ο χάρτης των εκθέσεων στα ελληνικά νησιά

Αυτά τα Σαββατοκύριακα είναι τα αγαπημένα αυτής της στήλης, του Choices Weekend αλλά και του χρόνου. Είναι τα Σαββατοκύριακα που συχνά συνδυάζονται με εξορμήσεις σε αγαπημένα ελληνικά νησιά. Και γιατί όχι με τις καλύτερες εκθέσεις και εμπειρίες τέχνης που παρουσιάζονται αυτό το καλοκαίρι.

Παρακάτω σας ετοιμάσαμε μια λίστα με επιλεγμένες εκθέσεις που παρουσιάζονται στα ελληνικά νησιά αυτή την περίοδο.

Ύδρα

Dream Machines

Σε επιμέλεια Daniel Birnbaum και Massimiliano Gioni, η συγκεκριμένη έκθεση ή περιηγητική ουτοπία, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, εξετάζει την επίδραση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη φαντασία, φέρνοντας στο παλιό σφαγείο έργα ιστορικών (βλ. Duchamp και Wilhelm Reich) αλλά και διάσημων σύγχρονων καλλιτεχνών (Jeff Koons, Pipilotti Rist, Lee Bul, Maurizio Cattelan, Urs Fischer, Fischli & Weiss, Pamela Rosenkranz κ.ά.).

Ενώ φυσικά πέρα από την έκθεση, όσοι βρεθούν στην Ύδρα θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Ήλιο (Apollo Wind Spinner) του Jeff Koons.

Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, ∆ιάρκεια Εκθεσης: έως 30 Οκτωβρίου 2023

dream-machies.jpg?mtime=20230721123036#asset:427041


Τήνος

«Χαλεπάς – Γλυπτικής μέγιστον μάθημα», Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και ενώνει τη συλλογή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού με έργα του καλλιτέχνη από την Τήνο και τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, από την οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα που ο γλύπτης δημιούργησε στην Αθήνα.

Για την ακρίβεια στην τρέχουσα έκθεση στο νησί της Τήνου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα σωζόμενα έργα του Χαλεπά της πρώτης (Αθήνα, 1870-79) και της δεύτερης περιόδου του γλύπτη στην Τήνο (1918-30), αναπλάθοντας έτσι αφηγηματικά την συνέχεια της δημιουργικής του πορείας και στην Αθήνα, με την προσθήκη περισσότερων από 30 έργων από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση που σηματοδοτούν την τρίτη καλλιτεχνική του περίοδο.

Κυρίως, όμως, σε αυτή την έκθεση τα έργα του σπουδαίου γλύπτη ταξιδεύουν στον τόπο όπου γεννήθηκε και έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα, το έργο του σε ένα συνολικό πλαίσιο καθώς και τη καλλιτεχνική στροφή που έκανε, όταν ξανάπιασε εκ νέου, την τέχνη του, στο νησί.

Tsoclis 85 Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων

Στο όμορφο χωριό της Τήνου, τον Κάμπο και στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη παρουσιάζονται έως και τις 30/9 οι πρόσφατες ζωγραφικές δημιουργίες του γνωστού εικαστικού με αναφορές στην ψηφιακή εποχή μας.

Μάλιστα ανοίγει για πρώτη φορά ανοίγει ο νέος εκθεσιακός χώρος με 40 έργα της σειράς «Tsoclis 85 Στοιχεία για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων».

tsoclis_museum01_jpg.jpeg?mtime=20230722093201#asset:427169


Σύρος

Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα και Εμπειρίες

Στην γεμάτη ζωντάνια πια, Άνω Σύρο παρουσιάζεται η έκθεση για τον Μάρκο Βαμβακάρη, με τίτλο: Ενθυμήματα και Εμπειρίες που χωρίζεται σε δύο ενότητες και δύο διαφορετικούς χώρους.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη εκδοχή της έκθεσης που υπήρχε στην Άνω Σύρο από το 1995, με τα προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες» παρουσιάζει την ιστορία και το περιβάλλον που συνέθεσαν έργο του Μάρκου, μέσα από ένα πρωτότυπο έργο που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 16:00–22:00 και Σάββατο – Κυριακή: 17:00–22:00

Άνδρος

«Χρόνης Μπότσογλου, Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης»

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση του έργου του Χρόνη Μπότσογλου (1941-2022).

Περισσότερα από εκατό έργα, σχέδια με μολύβι, παστέλ, ελαιογραφίες, ακουαρέλες, μπρούντζινα, ορειχάλκινα και γύψινα “ζωγραφίζουν” μια γόνιμη καλλιτεχνική διαδρομή.

Ενώ η λέξη “ενσυναίσθηση” εισέρχεται στον καμβά, όχι ως μία μη εύκολα προσδιορίσιμη έννοια, αλλά ως ένα αίσθημα βαθειά οικείο. Τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο του έργου με μια έγνοια γνήσια, με μια ειλικρίνεια. Το στοιχείο του εύθραυστου, του τρωτού ξεδιπλώνει μια απαράμιλλη αγάπη για τον κόσμο, μια τρυφερότητα χωρίς συγκατάβαση.

Τα αγαπημένα του πρόσωπα ξεχωρίζουν και κυριολεκτικά μας καθηλώνουν μέσα στην έκθεση. Η θεματική του τοπίου, το Πετρί της Λέσβου, τα χρώματα της Μεσογείου, η δύναμη του ήλιου, μοιάζουν με παλέτα του Cézanne προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του ελληνικού καλοκαιριού, ενώ παράλληλα και αναπόφευκτα θυμίζουν τα βουνά της Άνδρου γύρω από το σημείο της έκθεσης.

Διάρκεια: 2 Ιουλίου-1 Οκτωβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00

Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη: κλειστά

1_230722_093329.jpg?mtime=20230722093329#asset:427170


Πόρος

Επί Τύμβω, του Αλέκου Κυραρίνη

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση του Aλέκου Κυραρίνη «Ἐπὶ τύμβῳ».

Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από τη CITRONNE Gallery σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και παρουσιάζει δεκαπέντε έργα μεικτής τεχνικής, των οποίων η θεματολογία έχει εμφανείς αναφορές στις ανάγλυφες παραστάσεις των αττικών επιτυμβίων στηλών της κλασικής περιόδου.

Στα έργα κυριαρχούν οι αρχετυπικές μορφές, οι οποίες απεικονίζονται μέσα σε αετωματικούς ναΐσκους, περιστοιχισμένους από φυτικό διάκοσμο. Η αρχιτεκτονική οργάνωση του ζωγραφικού χώρου, η απλότητα του σχεδίου, η απουσία προοπτικής και φωτοσκίασης, η περιορισμένη χρωματική παλέτα και η χρήση καθιερωμένων μοτίβων αποτελούν στοιχεία που παραπέμπουν άμεσα στην αρχαία ελληνική καλλιτεχνική παράδοση.

Ο Αλέκος Κυραρίνης στην ενότητα αυτή περιγράφει την άρρηκτη συνέχεια του χρόνου. Αναφέρεται λυρικά στην σχέση ανάμεσα σε ζώντας και νεκρούς, στην ανάγκη μιας ζώσας, αιωνίας μνήμης η οποία κρατά παρόντες τους κεκοιμημένους.

Αυτή η ανάγκη υπάρχει από την απώτατη Αρχαιότητα και εκφράζεται με επιγραφές, με σχέδια, με γλυπτά, με υπομνήματα- όλα όσα ορίζονται ως επιτύμβια. "Επί τύμβω", ώς και σήμερα, υπενθυμίζονται "κλέα ανδρών", αλλά και ανώνυμα καθημερινά πρόσωπα, σε κάποιους οικεία και αγαπητά, στο πέρασμά τους από την ζωή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023

alekos-kyrarinis-jpg.jpeg?mtime=20230722093752#asset:427171


Κρήτη

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ομοιόστασις: Maelee Lee

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζει την έκθεση Maelee Lee Homeostasis, σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου. Ο όρος «ομοιόσταση» περιγράφει την ενδόμυχη λειτουργία μίας μορφής ζωής (life form), μέσω της οποίας, ο ζωντανός οργανισμός συντηρεί τις εσωτερικές του συνθήκες, σταθερές και όμοιες, ανεξάρτητα από όλες τις εξωτερικές μεταβολές.

Τα πολυσύνθετα έργα της Lee Mae Lee, από τη σειρά “Homeostasis”, επιλεκτικά εμποτισμένα με έναν οπτικό και υλικό «μαξιμαλισμό», εκφράζουν εξαιρετικά την αβάσταχτη ανησυχία για μία χαμένη «ομοιόσταση» ενός άρρωστου πλανήτη-οργανισμού: μία σύγχρονη, ακτιβιστική «Κραυγή» κατά των νοσοφόρων συνθηκών, οι οποίες καταστρέφουν τη λεπτεπίλεπτη ισορροπία της Γης, αλλά και ένα μοντέρνο, θριαμβευτικό «memento mori» σε σχέση με την ατέρμονη ρευστότητα όλων των πραγμάτων.

Πρόκειται για μία μεγάλη εγκατάσταση που τοποθετείται στους δύο ορόφους του Βενετσιάνικου Πυροβολικού στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου, η οποία αναπτύσσεται με τη συμμετοχή πρωτογενών και έντεχνων υλικών.

Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτσα - Ρέθυμνο

Από τις 23 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου 2023

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr