NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Εγχειρίδιο για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την καταπολέμηση του trafficking

Εγχειρίδιο για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την καταπολέμηση του trafficking

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας με σκοπό τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό περιστατικών εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και την παραπομπή των επιζώντων ατόμων σε κατάλληλες υπηρεσίες δημοσιεύει σήμερα το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στις 30 Ιουλίου.

Η εμπορία ανθρώπων δεν αποτελεί μόνο μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και ένα ατομικό και δημόσιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Eurostat, 7.155 θύματα καταγράφηκαν στην Ε.Ε. το 2021, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανολογείται ότι είναι αρκετά υψηλότερος. Περισσότερα από τα μισά (55%) καταγεγραμμένα θύματα ήταν θύματα trafficking για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (68%) όλων των καταγεγραμμένων θυμάτων ήταν γυναίκες και κορίτσια, ενώ σχεδόν το ένα στα πέντε θύματα εμπορίας ανθρώπων ήταν παιδί.

Το εγχειρίδιο για επαγγελματίες υγείας αναπτύχθηκε από το ΚΜΟΠ και άλλους 4 οργανισμούς από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματοςAMELIE. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται στον ορισμό και τα χαρακτηριστικά του trafficking, τις ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός θύματος, τον ιδιαίτερο ρόλο των επαγγελματιών υγείας στον εντοπισμό και τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών, συμβουλές για την προσέγγιση και επικοινωνία με πιθανά θύματα, ενώ γίνεται αναφορά και στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στο φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Παράλληλα, οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν στο εγχειρίδιο ασκήσεις αξιολόγησης καθώς και άλλες πηγές με οπτικοακουστικό υλικό.

Το εγχειρίδιο είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του έργου.

Το υλικό του αξιοποιήθηκε σε εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες υλοποιείται το έργο. Στη χώρα μας, συνολικά 490 επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις που υλοποίησε το ΚΜΟΠ, δια ζώσης και διαδικτυακά από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2023, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και την 2η ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, το υλικό του εγχειριδίου πρόκειται να ενσωματωθεί σε πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning), που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το AMELIE είναι μια πρωτοβουλία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων, αυξάνοντας την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να εντοπίζουν, να παραπέμπουν με ασφάλεια και να παρέχουν υπηρεσίες ευαίσθητες ως προς το φύλο και το τραύμα σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στις ενήλικες γυναίκες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr