NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μια έκθεση με «Μια Γεύση Τρικυμίας στα Χείλη» και η Μύκονος

Μια έκθεση με «Μια Γεύση Τρικυμίας στα Χείλη» και η Μύκονος

Η Μαρίνα των Βράχων. Ο Ελύτης. Η ποιητική συλλογή Προσανατολισμοί. Και οι πίνακες ζωγραφικής. Το καλοκαίρι. Τα υλικά εικόνων και λέξεων που ενώνονται δίπλα από τη θάλασσα. Σε μια έκθεση ζωγραφικής, στη Μύκονο.

H Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου σε συνεργασία με την γκαλερί «αγκάθι κ-art-άλος» διοργανώνει και παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αλεξίας Κουδιγκέλη με τίτλο «Μια Γεύση Τρικυμίας στα Χείλη».

Το έργο της Αλεξίας έχει αναγνωριστεί και εκτεθεί σε διάφορες εκθέσεις σε καταξιωμένες γκαλερί στην Ελλάδα ενώ έργα της φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική.

alexia-koudigeli-1_230823_113732.jpg?mtime=20230823113731#asset:430800


Με έμπνευση επιλεγμένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών και με διάχυτη την αίσθηση ενός καλοκαιρινού ονείρου, όμοια με την αίσθηση του Αυγούστου, με τις χωρίς ακριβές περίγραμμα και λουσμένες στο φως ημέρες, οι πίνακες της έκθεσης ενέχουν το όραμα του ελληνικου καλοκαιριού και ταυτόχρονα την αιθέρια υλικότητα και τις “ποιητικές” στιγμές της νησιωτικής ζωής πριν τις προλάβει… ο Σεπτέμβρης.

Η έκθεση

Στη Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου θα παρουσιαστεί μια ενότητα 25 ζωγραφικών έργων, τα οποία είναι εμπνευσμένα από επιλεγμένα έργα μεγάλων Ελλήνων ποιητών με τίτλο, τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το ερωτικό τoυ ποίημα, Ή Μαρίνα των Βράχων.’

Οι στοχασμοί των ποιητών αποτέλεσαν την έμπνευση της ζωγραφικής συλλογής της Αλεξίας, η οποία ζωγραφίζει ό,τι αισθάνεται στο άκουσμα των λέξεων που γράφτηκαν σε υψηλή ποιητική θερμοκρασία.

alexia-koudigeli-11.jpg?mtime=20230823113818#asset:430801


Στο παρελθόν είχε κάνει μια αντίστοιχη έκθεση εμπνευσμένη από αμερικάνικα ποιήματα και εδώ και πολλά χρόνια ήθελε να επιστρέψει στην ιδέα και να την “ζωγραφίσει” με έναν χαρακτήρα ελληνικό.

“Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο εκτιμάς τον τόπο αυτό, την Τέχνη της Ελλάδας, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Μου αρέσει να σκέφτομαι τη συλλογή αυτή σαν το ταξίδι ενός ναυτικού. Με πολύ έντονα χρώματα, τρικυμίες, σκηνές που θυμίζουν την Μύκονο του προηγούμενου αιώνα και σκηνές ενός πιο σύγχρονου κόσμου. Κάθε ποίημα προσφέρει την δική του χρωματική παλέτα και υφή στη ζωγραφική μου”, μου αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Μύκονος

Η Αλεξία επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μια έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη και στη Μύκονο, σε ένα νησί που όπως η ίδια λέει αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού.

Αυτό που πραγματικά τη σαγηνεύει στο νησί είναι το ίδιο το κοινό και η δεκτικότητα του. Ένα κοινό με ανεπτυγμένη την αίσθηση της περιέργειας, της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και του πολυπολιτισμού. “Είναι λες και το νησί σε βγάζει από την ζώνη ασφαλείας σου και γίνεσαι αυτόματα πιο ανοιχτός στο να δεις το διαφορετικό, να νιώσεις κάτι καινούριο”, μου εξηγεί.

alexia-koudigeli-3.jpg?mtime=20230823113844#asset:430803


Και συνεχίζει “Η Μύκονος είναι ένα νησί με τη δική του προσωπικότητα. Είναι ένας τόπος με ιστορία, παραδόσεις και ταυτόχρονα το κατεξοχήν πολυπολιτισμικό μέρος της Ελλάδος. Καλωσορίζει την διαφορετικότητα, αλλά παραμένει πιστή στην παλέτα του Αιγαίου και τις γεύσεις της Μεσογείου. Η Άνω Μέρα για παράδειγμα είναι ένα γραφικό χωριό του νησιού που απέχει έτη φωτός από τα πολυφωτογραφημένα σοκάκια στα Ματογιάννια διατηρώντας μια πιο παραδοσιακά καλλιτεχνική όψη. Ηλικιωμένοι άνθρωποι πάνω σε γαϊδουράκια, το άρωμα του ελληνικού καφέ στα παραδοσιακά καφενεία και το ολόλευκο μεγαλείο των κτιρίων είναι μαγευτικά. Μου θυμίζει τη γενιά μας η Μύκονος, ένας συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας σε μια ατέρμονη προσπάθεια να βρει τις ισορροπίες της. Έτσι που τελικά σε ξαφνιάζει.”

alexia-koudigeli-6.jpg?mtime=20230823113927#asset:430808


Μια επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη της Μυκόνου, μια βόλτα στο Φάρο του Αρμενιστή και μια βουτιά στο ηλιοβασίλεμα στην ανοργάνωτη παραλία Κάπαρη είναι για εκείνη ο ιδανικός συνδυασμός για μια μέρα στη Μύκονο λίγο πριν το τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Ενώ, συμπληρώνει, μια αναμνηστική φωτογραφία στους ανεμόμυλους δεν βλάπτει, αρκεί, να μην ξεχνάμε ότι η πραγματική ομορφιά του κάθε τόπου βρίσκεται στους ανθρώπους.


«Μια Γεύση Τρικυμίας στα Χείλη» Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Από την Τρίτη 29 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023

Δε-Κυ: 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 μ.μ. - 12 μ.μ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr