NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Είναι ο πληθωρισμός η «χοληστερίνη» στην υγεία της οικονομίας;

Είναι ο πληθωρισμός η «χοληστερίνη» στην υγεία της οικονομίας;

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν τις ιατρικές τακτικές των καρδιολόγων στο θέμα του πληθωρισμού...

H αντιμετώπιση που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες με την παρατεταμένη άνοδο των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ανά τον κόσμο, προσομοιάζει πολύ με την αντιμετώπιση της χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ούτως ή άλλως και τα δύο (υψηλή χοληστερίνη και πληθωρισμός) οδηγούν νομοτελειακά στο έμφραγμα είτε του οργανισμού είτε της οικονομίας.

Ο πληθωρισμός ουσιαστικά προκαλείται αφ’ ενός από τα δομικά προβλήματα που έχουν οι οικονομίες και δεν μπορούν να συσχετίσουν την προσφορά με την ζήτηση (αναποτελεσματική οικονομία), την υπερβολική κατανάλωση και την έλλειψη κινητικότητας και παραγωγικότητας. Η χοληστερίνη στον οργανισμό προκαλείται από τα δομικά του προβλήματα (τριγλυκερίδια) , την υπερβολική κατανάλωση (ακατάλληλου φαγητού) και την έλλειψη άσκησης. Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν την αύξηση των επιτοκίων (στην ιατρική είναι η χορήγηση στατίνων) και συστήνουν μείωση κατανάλωσης και αύξηση παραγωγικότητας. Στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης συστήνουν επίσης μείωσης κατανάλωσης και αύξηση σωματικής άσκησης.

Η εμμονή των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού ίσως θυμίσει σε πολλούς την εμμονή του καρδιολόγου τους στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι μία παρατεταμένη περίοδος άνω των 2 ετών υψηλού πληθωρισμού επιφέρει έμφραγμα στις οικονομίες καθώς αυξάνονται οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, μειώνεται δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και η επιστροφή της οικονομίας σε ‘ανοδικό κύκλο’ γίνεται πιο δύσκολη.

Εάν ο πληθωρισμός στη Γερμανία παραμείνει πολύ πάνω από το 7% τα επόμενα 2 χρόνια, θα σημάνει μία γεωμετρική επιδείνωση της οικονομίας η οποία θα χρειαστεί πάνω από 4 χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει σε καλύτερα επίπεδα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και για την Γαλλία αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ‘γιατροί της οικονομίας’ που είναι οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να ακολουθήσουν τις ίδιες ιατρικές συνταγές για να μην δούμε υψηλό πληθωρισμό συνοδευόμενο από ύφεση.

Μία εικόνα που θα παραπέμπει στο ‘οικονομικό έμφραγμα’.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr