NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η βιομηχανία του anti-stress

Η  βιομηχανία του anti-stress

Ύστερα από την πανδημία και στην μετά την “καριέρα εποχή” όπου η στεγνά η επαγγελματική ανέλιξη ενός ανθρώπου, μοιάζει συχνά κάθε άλλο παρά με κάποιο απόλυτο ζητούμενο, η ψυχική υγεία και ισορροπία μοιάζει με το επίκεντρο μιας αντίληψης πολύ πιο σημερινής. Ένα ζητούμενο που δημιουργεί διαφορετικές προσεγγίσεις, λύσεις αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες.

Στον αντίποδα του στρες που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα εντονότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα, βρίσκεται η αναγνώριση του γεγονότος ότι το άγχος, εν πολλοίς, είναι θέμα αντίληψης αλλά και καθημερινής πρακτικής και αντιμετώπισης.

Αν και ο κάθε άνθρωπος διαθέτει τους δικούς τους προσωπικούς “μηχανισμούς” μέσα από τους επιτυγχάνει την αποσυμπίεση και βρίσκει τρόπους να αναπνεύσει κυριολεκτικά και μεταφορικά φαίνεται πως η καταπολέμηση του άγχους, έστω και πρόσκαιρα, δημιουργεί προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές με μια ήρεμη… δυναμική.

Ψυχοθεραπεία με ένα κλικ

anti-stress-3.jpg?mtime=20230907230657#asset:433086

Insight Timer, Aura, Calm, Headspace, Happify. Αυτές είναι μερικές από τις εκατοντάδες εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό του και να ηρεμήσει ακούγοντας meditation sessions, ήχους, μουσική και συμβουλές που βασίζονται σε θεραπευτικές μεθόδους που προτείνουν επαγγελματίες της ψυχικής υγείας.

Μεσω των ασκήσεων που προσφέρουν, οι χρήστες μπορούν να σταδιακά να διαχειριστούν το άγχος τους με τεχνικές χαλάρωσης και ύπνου ή με καθοδηγούμενο διαλογισμό.

Οι εν λογω εφαρμογές υπόσχονται συνήθως είναι φτιαγμένες από ψυχοθεραπευτές ή συμβούλους ψυχικής υγείας. Ο χρηστης μπορει να πλοηγηθεί είτε δωρεάν είτε να αγοράσει κάποιο προτεινόμενο πακέτο που θα τον βοηθήσει να περιορίσει το άγχος του αναπτύσσοντας τεχνικές με τον δικό του ρυθμό και στο χώρο που επιθυμεί.

Τα αγχολυτικά παιχνίδια

Τα fidget spinners έγιναν η απόλυτη τάση για μικρούς και μεγάλους κατά τη διάρκεια του 2017. Πολύχρωμα, με στρογγυλή βάση και περιστρεφόμενο έλικα σχεδιάστηκαν για όσους έχουν αυξημένο άγχος, προβλήματα συγκέντρωσης και ελλειμματικής προσοχής, ακόμα και αυτισμού.

Η ετυμολογία προέρχεται από τη λέξη fidgeting, δηλαδή κινούμαι νευρικά. Συγκεκριμένα, αρκετοί χρήστες σχολίασαν ότι κατάφεραν να καταπολεμήσουν χρόνιες κακές συνήθειες χάρη σε αυτό το μικροσκοπικό εργαλείο.

Τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση του έκανε ένα νέο παιχνίδι που υπόσχεται εξίσου αγχολυτικές ιδιότητες και δεν είναι άλλο από το Pop It.

Πρόκειται για ένα εύκαμπτο παιχνίδι σιλικόνης που θυμίζει τις πλαστικες φουσκάλες που κάποτε τυλίγαμε τα αντικείμενα σε μία μετακόμιση. Το Pop It απέκτησε τεράστια δημοφιλία και κατέκλύσε την αγορά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.Διαθέσιμο σε πολλά μεγέθη, χρώματα και σχέδια αυτό το εναλλακτικό παιχνίδι έγινε το απόλυτο trend για μικρούς και μεγάλους. Όσο για τις αγχολυτικές του ιδιότητες, το Pop It μέσα από τον ήχο “pop” κάθε φορά που σκάμε μία φούσκα.

anti-stress-2.jpg?mtime=20230907230825#asset:433087


Οι τέχνες σώζουν την ψυχική μας υγεία

Η ζωγραφική για πολλούς αποτελεί τον κατεξοχήν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων. Μέσω της ζωγραφικής κανείς μπορεί να ξεδιπλώσει τον ψυχικό του κόσμο ενώ για τους ψυχοθεραπευτές είναι ένα πολύτιμο εργαλείο διάγνωσης και θεραπείας.

Συχνά αποκαλείται “θεραπευτική ψυχαγωγία” διότι σύμφωνα με έρευνες καταφέρνει να βελτιώσει την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. Μέσα στο πλαίσιο της εύρεσης τρόπων χαλάρωσης εμφανίστηκε η ζωγραφική anti-stress που έχει τις ρίζες της στη Γαλλία και διαδόθηκε αστραπιαια σε όλο τον κόσμο.

Επίσης μέσω της χρωματοθεραπείας καθώς και των ποικίλων colouring books, μπορεί κανείς διαχειριστεί το άγχος του καθως τα χρώματα βοηθούν τα μάτια να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν από το έντονο φως που εκπέμπουν οι ποικίλες οθόνες μπροστά στις οποίες περνάμε συχνά σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας.

Από το γέμισμα σελίδων με κουκίδες που υποδεικνύουν το χρώμα ώστε να αποκαλυφθεί το σχέδιο μέχρι τις ζωγραφιές Μάνταλα, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να βρούμε γαλήνη και ηρεμία.

colouring-book.jpg?mtime=20230908100055#asset:433088


Etherfloating: Απαλοίφοντας “τα βάρη”

Το floating είναι επιτρέπει σε κάποιον να επιπλεύσει στο νερό χωρίς να καταβάλει καμία απολύτως προσπάθεια σε μια ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή (pod). Μέσα σε κάθε pod γεμισμένο με αλάτι και θειικό μαγνήσιο (epsom salt). μέσω των οποίων δημιουργούνται συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Ξαπλώνοντας ανάσκελα, επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, σαν να μην έχει βάρος, όπως ένας αστροναύτης στο διάστημα. Έτσι όταν είναι απολύτως ακίνητος δεν γνωρίζει που ακριβώς τελειώνει το σώμα του και που αρχίζει το νερό που έχει θερμοκρασία σώματος. Γίνεται ένα με το νερό. Με λίγα λόγια το pod έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας όπου μπορεί κανείς να περάσει μία ώρα με τον εαυτό του χωρίς φως, χωρίς φασαρία, χωρίς περισπασμούς.

Το float είναι μία πολύ προσωπική εμπειρία, διαφορετική για κάθε άτομο που όμως απευθύνεται σε όλους. Από επαγγελματίες αθλητές που θέλουν να αυξήσουν τις αθλητικές επιδόσεις τους, να αδειάσουν το μυαλό τους και να έχουν ταχύτερη σωματική αποκατάσταση μέχρι ανθρώπους που θέλουν να ανακουφιστούν από το stress, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη ή που απλά θέλουν να οργανώσουν τις σκέψεις τους και να χαλαρώσουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr