NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κακοκαιρία Daniel: Τις επιπτώσεις της καταστροφής αποτιμά το Χρηματιστήριο

Κακοκαιρία Daniel: Τις επιπτώσεις της καταστροφής αποτιμά το Χρηματιστήριο

Η πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας θα γίνει κάτω από την βαριά σκιά της τραγωδίας στη Θεσσαλία και στη Δυτ. Μακεδονία αλλά και από την επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στην οποία έχουμε αναφερθεί ενδελεχώς.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα εστιάσει κυρίως στις επιπτώσεις από την τραγωδία στην οικονομία αλλά και στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πάντως τα διοικητικά επιτελεία της πλειονότητας των εισηγμένων είναι από την Παρασκευή σε πλήρη εγρήγορση και επικοινωνία με τις περιοχές αυτές προκειμένου να καταμετρηθούν οι δικές τους ζημιές και κυρίως να βοηθήσουν πελάτες και προμηθευτές από τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα αξιολογήσει για τους κλάδους των εισηγμένων ποιες είναι αυτές που θα έχουν τις μικρότερες απώλειες (όρους κεφαλαίου) και ποιες έχουν πληγεί εντονότερα. Σε παρεμφερείς κρίσεις, , είναι οι ξένοι επενδυτές που θα αξιολογήσουν εάν αξίζει να παραμείνουν τοποθετημένοι στις μετοχές ή να ρευστοποιήσουν. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα συμβάλουν σημαντικά στην αξιολόγηση αυτή και οι οικονομικές διευκολύνσεις που θα δοθούν από τράπεζες και θεσμικούς φορείς της Ε.Ε στην Ελλάδα θα καθορίσουν τις επενδυτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον. Για την συνεδρίαση της Δευτέρας, το χειρότερο σενάριο δείχνει μία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.200 μονάδες και στο καλύτερο σενάριο μία άνοδο προς τις 1.280 μονάδες.

Πώς επηρεάζονται οι χρηματιστηριακοί κλάδοι

Τράπεζες

Η τραγωδία στη Θεσσαλία έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη πραγματική οικονομία που θα μεταφερθούν νομοτελειακά και στην πραγματική οικονομία. Η Θεσσαλία παράγει το 30% περίπου της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Η καταμέτρηση των καταστροφών θα δείξει ποιες ζημιές είναι επιδιορθώσιμες και ποιες είναι ολικές καταστροφές. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, όλοι σχεδόν οι κλάδοι έχουν δραστηριότητα στη Θεσσαλία και στη Δυτ. Μακεδονία.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα αγροτικά δάνεια τόσο στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλία όσο και στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Επίσης υπάρχει μεγάλος δανεισμός σε στεγαστικά και καταναλωτικά στα αστικά κέντρα , δηλαδή Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα που επλήγησαν από την θεομηνία. Τα επιτελεία των τραπεζών, έχουν ήδη ξεκινήσει να υπολογίζουν τι επισφάλειες μπορούν να προκύψουν από την τραγωδία σε επίπεδο δανείων, καταθέσεων και επενδύσεων παγίων κεφαλαίων. Οι απώλειες που υπάρχουν στο ζωικό κεφάλαιο έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο της ελληνικής οικονομίας και σίγουρα θα επηρεάσουν και το εμπορικό ισοζύγιο.

Μη χρηματοοικονομικοί κλάδοι

Στους υπόλοιπους μη χρηματοοικονομικούς κλάδους, το λιανικό εμπόριο θα επηρεαστεί και αυτό αφού όλες οι μεγάλες αλυσίδες που ανήκουν σε εισηγμένες (πχ Jumbo, Fourlis κ.ά.) καταγράφουν σημαντικές πωλήσεις στις περιοχές αυτές. Επίσης έχουν αποθήκες , στις οποίες θα πρέπει να γίνει καταμέτρηση στις όποιες ζημιές έχουν δημιουργηθεί. Εισηγμένες εταιρείες τροφίμων έχουν όλες προμηθευτές και πελάτες στη Θεσσαλία. Και εκεί αναμένεται να διασαλευτεί η αλυσίδα πωλήσεων και ισορροπία των πληρωμών.

Η βιομηχανική παραγωγή αλλά και οι βιομηχανικές παραγγελίες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΣΕΒ, η Θεσσαλία αποτελεί την 3η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας. Αν προσθέσουμε και τις απώλειες στις μικρές βιοτεχνίες που υπάρχουν στους 3 νομούς που έχουν πληγεί τότε οι απώλειες είναι σημαντικές.

Κατασκευαστικές

Το ίδιο ισχύει για τις κατασκευαστικές που έχουν ανεκτέλεστα υπόλοιπα πολλών δισεκατομμυρίων στην περιοχή της Θεσσαλίας, τόσο σε ιδιωτικά έργα όσο και σε δημόσιες επενδύσεις. Το ανεκτέλεστο από τις περιοχές αυτές στο σύνολο των εισηγμένων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2 δις. ευρώ.

Υποδομές

Οι εταιρείες υποδομών και ειδικά ο ΑΔΜΗΕ βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων αφού θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όχι μόνο στην καταμέτρηση των ζημιών αλλά να αρχίσουν την επιδιόρθωση τους.

Σε δεύτερο πλάνο πλέον η επενδυτική βαθμίδα

Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, οι πραγματικές επιδράσεις από την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία έχουν χρηματιστηριακά προεξοφληθεί και πλέον θα φανεί η επίπτωσή τους στην πραγματική οικονομία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα προκύψει από την αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή. Αν και αυτή είναι θετική, πάμε στις 20 Οκτωβρίου με την S&P και μετά ολοκληρώνεται ο κύκλος την 1η Δεκεμβρίου με FITCH όταν και θα αποκτήσουμε ουσιαστικά την επενδυτική βαθμίδα στο καλύτερο σενάριο. Στο χειρότερο, θα περιμένουμε τις επόμενες αξιολογήσεις στις αρχές 2024.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr