NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Έκκληση στο εξωτερικό για κεφάλαια τουλάχιστον 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τράπεζα Επενδύσεων

Έκκληση στο εξωτερικό για κεφάλαια τουλάχιστον 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Τράπεζα Επενδύσεων

Έχουν εξαντληθεί κατά το ήμισυ τα προηγούμενα κονδύλια για ζημιές φυσικών φαινομένων.

To ποσό των 5 δισ. ευρώ που περιέχει ο προϋπολογισμός 2023 για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα έχει ήδη καλυφθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ από τα χιόνια του χειμώνα και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και το υπόλοιπο δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι μισές ζημιές της πλημμύρας στη Θεσσαλία. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην κα Βαν Ντερ Λάιεν προκειμένου να αναζητηθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για κάλυψη άμεσων αναγκών των πλημμυροπαθούντων της Θεσσαλίας είτε αυτοί βρίσκονται στα χωριά είτε στις 3 πόλεις (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα). Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αιτηθεί την άμεση χρηματοδότηση μέσα από Ταμείο Ανάκαμψης για τις άμεσες ανάγκες των υποδομών και κάποια χρηματοδότηση για αναστηλώσεις από την Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους δράσεις, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργικού γραφείου είναι να ενεργοποιηθούν κονδύλια με στοχευμένες κατευθύνσεις στις πληγείσες περιοχές. Η Ελλάδα θα ζητήσει την ανακατανομή πόρων και την ενεργοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για την αύξηση της απασχόληση με συνολικό προϋπολογισμό 4,16 δισ. ευρώ. Επίσης θα ζητηθεί η ταχεία ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ και του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Βεβαίως, και από πλευράς της Ελλάδας το σύστημα θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να ολοκληρώσει συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα με κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα, θα ζητηθεί ανακατανομή των πόρων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε να βοηθηθούν άμεσα οι πληγείσες περιοχές.

Αναθεώρηση προϋπολογισμού

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναδιαμορφωθεί ο προϋπολογισμός (λόγω των μεγάλων ζημιών και των επιπτώσεων αυτών στη Θεσσαλία) όπου απ’ ό,τι γίνεται γνωστό, οι προβλέψεις πλέον θα είναι μικρότερες για το ΑΕΠ (πιθανότατα κατά 0,2%), ενώ θα υπάρχουν αυξημένες δημόσιες επενδύσεις (προφανέστατα στις περιοχές) και μειώσεις άλλων κονδυλίων που αφορούν κυρίως δράσεις προληπτικές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr