NEWSFLASH...
Weekend Reads
ανάγνωση

Τελικά πόσο θα πληρώναμε για ένα καρβέλι ψωμί;

Τελικά πόσο θα πληρώναμε για ένα καρβέλι ψωμί;

Είμαστε οι πρώτοι που αγαπάμε να ξετρυπώνουμε από τη μυρωδιά τους νέους ή και τα παλιούς φούρνους που βρίσκουμε εντός και εκτός της γειτονιάς μας αλλά και να επισκεπτόμαστε τους πιο μοσχομυριστούς από αυτούς στις πόλεις αλλά και τα μικρότερα μέρη του εξωτερικού που ενίοτε, έχουμε τη χαρά να βρεθούμε.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι φούρνοι στον κόσμο που βλέπουν το ψωμί κυριολεκτικά ως προϊόν πολυτελείας. Τόσο που τελικά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε το πόσα χρήματα είμαστε τελικά διατεθειμένοι να σπαταλήσουμε για να αγοράσουμε ένα καρβέλι ψωμί.

Χαζεύουμε το ψωμί σε ράφια και βιτρίνες

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου όλο και συχνότερα δημιουργούνται μεγάλες ουρές έξω από φούρνους σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Σας θυμίζει κάτι; Και μήπως αυτό είναι οι ουρές που σχηματίζονται συχνά έξω από τους μεγάλους οίκους ρούχων και αξεσουάρ στις διάφορες μεγαλουπόλεις του κόσμου;

Και μήπως τελικά αυτό που αλλάζει είναι, ριζικά, η αντίληψη ορισμένων ως προς το ποιοτικό ψωμί; Το να βλέπει βέβαια κανεις το ψωμί ως προϊόν πολυτελείας δεν είναι ο κανόνας. Οι περισσότεροι το αναζητάμε στην καλύτερη του εκδοχή μέσα στα όρια που σύμφωνα με την λαϊκή ρήση, δεν λέμε το ψωμί, ψωμάκι.

Ωστόσο οι περιπτώσεις όπου ένα ψωμί, κυρίως στο εξωτερικό, στοιχίζει κοντά στα 15 δολάρια ή και παραπάνω, φαίνεται να πληθαίνουν. Και οι αντίστοιχοι φούρνοι να βρίσκουν πελάτες που εκτιμούν δεόντως το καλό ψωμί και τους φούρνους νέας γενιάς. Και που, κυρίως, είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε μερικά από αυτά όπως στο Poilâne στο Παρίσι με τους πέτρινους ξυλόφουρνους και τα φημισμένα χειροποίητα προζυμένια ψωμιά με σκληρή κρούστα και πυκνή ψίχα, το ψωμί κοστίζει 12,10 ευρώ.

Ή στο Ηappy Tummy Co. στην Ιρλανδία, ένα διαδικτυακό στην ουσία αρτοποιείο το καρβέλι κοστίζει 25 ευρώ και φτιάχνεται με 16 συστατικά, μεταξύ των οποίων σπόρους chia, αλεύρι από teff (τον αρχαίο σπόρο-superfood, αγαπημένο των Αιθίοπων μαραθωνοδρόμων), αυγά από μικρές φάρμες και σιρόπι που παρασκευάζεται από βιολογικά μήλα.

Αλλά και στο μικροσκοπικό και επίσης... Happy, Sky στο δυτικό Λονδίνο μπορεί να βρει κανείς ένα γευστικό, απαλό κινέζικο γαλατόψωμο που κοστίζει 9 λίρες.

Τα luxe καρβέλια στα νέας γενιάς bakeries, εστιατόρια και delicatessen φαίνεται να είναι μια νέα τάση με δυναμική. Τώρα αν το ψωμί είναι συνδεδεμένο με μια άλλη αυθεντικότητα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και πιθανώς οι δρόμοι αυτοί να είναι τόσο παράλληλοι όσο και τα ράφια του ίδιου φούρνου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr