NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Foodprint: Μια εικαστική ωδή στη Μεσογειακή Διατροφή

Foodprint: Μια εικαστική ωδή στη Μεσογειακή Διατροφή

Ένας σεφ που απολαμβάνει με τα μάτια κλειστά ένα κατακόκκινο μήλο σχεδόν ξαπλωμένος σε ένα χωράφι. Ένα τραπέζι με πλαστικό καρό τραπεζομάντηλο γεμάτο όσπρια και ανοιχτά βαζάκια με πετιμέζι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε μια συνταγή. Δυο χέρια έμπειρα που αγκαλιάζουν μια μάλλον άγουρη κολοκύθα.

Εικόνες δυνατές. Φωτογραφίες της έκθεσης φωτογραφίας Foodprint και των φωτογράφων Johann Clausen, Elena Heatherwick, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Chris de Bode και Maria Contreras Coll που αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα και φιλοξενούνται στο ΕΜΣΤ, εώς τις 29 Οκτωβρίου 2023, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου.

Η έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα. Πέντε ευρωπαίοι φωτογράφοι ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής με μια σοφία που χάθηκε στις πρόχειρες συσκευασίες του junk food και του αντίστοιχου τρόπου σκέψης που αγγίζει συχνά το θέμα της διατροφής στις μέρες μας.

Ένα θέμα που πολλοί συνεχίζουμε να αμελούμε, μαζί με την τεράστια σημασία που έχει για την υγεία μας, τη ζωή μας. Και αν το είμαστε ό,τι τρώμε έχει πολυποίκιλες προεκτάσεις, επί της ουσίας η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της.

Οι διατροφικές συνήθειες που βασίζονται στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, λύνουν εξίσου με τρόπο απλό, ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Το “Τέλειο Γεύμα”

Στα πλαίσια της έκθεσης προβληθηκε και το ντοκιμαντέρ το “Τέλειο Γεύμα” σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο αποκαλύπτει πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από μια βάρκα στα ανοιχτά της Κρήτης και μια συζήτηση για τις θύμησες από την κακαβιά που τρωγόταν με παξιμάδια, χωρίς κουτάλια, λίγα χρόνια πριν έως το Λονδίνο και τη διερεύνηση του δρόμου ή του τρόπου προς την Μεσογειακή Διατροφή μέσα στα πλαίσια μιας αστικής μεγαλούπολης, το ντοκιμαντέρ διερευνά σε βάθος το πόσο σχετίζεται η διατροφή με την υγεία.

Μπορεί η διατροφή να ευθύνεται ή να παίζει σημαντικό ρόλο κατά των ασθενειών όπως είναι η άνοια και ο καρκίνος; Γιατί τα μικρά παιδάκια σήμερα στην Κρήτη, στην μέκκα της μεσογειακής διατροφής διασκεδάζουν αγοράζοντας και καταβροχθίζοντας πατατάκια, σοκολάτες και αναψυκτικά από το περίπτερο της γειτονιάς; Και πως η Σουηδία έχει κατορθώσει να τρέφει τους μαθητές των σχολείων με λαχανικά και φρούτα;

Είναι εφικτό και είναι καιρός να να έρθουμε ξανα κοντά στην γη, να την αφουγκραστούμε, να σεβαστούμε τους καρπούς της αλλά και τους χρόνους της, να επενδύσουμε στο μαγείρεμα, να καταναλώσουμε μικρές και θρεπτικές ποσότητες, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα super markets.

Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι μέρος μια ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr