NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

Ένα παράδοξο τραπέζι του ping pong. Σήματα και συζητήσεις που συμβαίνουν με τα χέρια. Αλλά και συνομιλίες του υλικού με κάτι πιο φωτεινό. Παζλ αισθητικής και αναμνήσεων. Ένα creepy “μάντεψε ποιός” παιχνίδι. Χρωματιστός και ασπρόμαυρος αναστοχασμός.

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Χατζημιχάλη που εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη.

Τα έργα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό, καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής για πενήντα έξι χρόνια, από το 1966 έως το 2022.

Μέρος Πρώτο

Το πρώτο μέρος της έκθεσης θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023 και το δέυτερο από τις 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.

Η αναδρομική έκθεση παρουσιάζει με σημείο εκκίνησης το 1966 και τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης σε ηλικία, μόλις, 12 ετών.

Ακολουθούν οι ενότητες Πένθος(1968-1969) και Τα πρώτα Χρόνια του Λονδίνου (1971-1974), ενώ στη συνέχεια της αναδρομικής αυτής έκθεσης η αυστηρή γραμμική λογική, από χρονολογική άποψη, ανατρέπεται με στόχο να παρουσιάσει διεξοδικά στον θεατή μια συγκροτημένη διαδρομή, που συνεχίζει να αναπτύσσει την ενεργό δυναμική της στο παρόν.

Ο Χατζημιχάλης δεν προσπαθεί να δημιουργήσει με τη ζωγραφική του την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης, αλλά χρησιμοποιώντας ζωγραφικές λύσεις επιλέγει να «ξεδιπλώσει» το έργο στον χώρο, δημιουργώντας συνθέσεις με διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική (φωτογραφίες, video, γλυπτική, ψηφιακές εκτυπώσεις, κείμενα, κατασκευές, κ.ά.) για να διευκολύνει τη διήγησή του και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το θέμα του, εισάγοντας κυριολεκτικά τον θεατή στον εικαστικό χώρο, ο οποίος βιώνεται ως σύνολο.

Μέρος Δεύτερο

Στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα τα Σαββατοκύριακα 11 & 12 και 18 & 19 Νοεμβρίου 2023, ο χώρος της έκθεσης θα παραμείνει ανοιχτός ώστε το κοινό να έχει τη ευκαιρία να παρακολουθήσει τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ και να ζήσει από κοντά τα παρασκήνια του στησίματος μίας έκθεσης.

Ο Χατζημιχάλης αφηγείται μια ιστορία και καλεί τον θεατή να διαβεί τον χώρο του έργου, να μπει μέσα σε αυτό και να κατανοήσει την ιστορία του, διερευνώντας πτυχές της έννοιας της μνήμης, της σημασίας του αρχείου και της σχέσης μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας.

Η αναδρομική έκθεση «Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα από το 1966 έως το 2022» είναι συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία 2020, σε επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει την έκθεση ως Μέγας Δωρητής, μέσα από το Πρόγραμμα Αντιστοίχισης Συνεισφορών των Εργαζόμενων του ΙΣΝ.Την έκθεση συνοδεύει το βιβλίο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ –Έργα από το 1966 έως το 2019, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζημιχάλης και επιμελήθηκε ο Σταύρος Πετσόπουλος.

benaki-g-x.jpg?mtime=20230922140018#asset:435562


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και εικαστικά εργαστήρια από το Τμήμα Eκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη, στα οποία σύγχρονοι εικαστικοί θα προσκαλέσουν τα παιδιά σε μία συνομιλία με το έργο του καλλιτέχνη.

Επίσης, το Τμήμα Εκπαίδευσης προγραμματίζει και δύο συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια(«Ώρα για Μουσείο!»), καθώς και για επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης («Βλέποντας με τις Αισθήσεις»).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr