NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

29ς Νύχτες Πρεμιέρας : Από τη θέση στο σινεμά, στη θέση του σινεμά

29ς Νύχτες Πρεμιέρας : Από τη θέση στο σινεμά, στη θέση του σινεμά

Ένα σωρό πλατφόρμες. Ακόμη περισσότερες ταινίες. Καλές, κακές και μέτριες που μας βάζουν στη θέση μας στον καναπέ, στο κρεβάτι, ακόμα και σε εκείνη του τρένου ή του αεροπλάνου.

Τι απέγινε όμως με τους λάτρεις του σινεμά, εννοώντας τις μεγάλες οθόνες, τα αστικά θερινά ή χειμερινά σπίτια των ταινιών; Εκείνα με τις αριθμημένες θέσεις, τα χέρια μέσα σε χέρια και τα ποπ κορν; Είναι πια το σινεμά το στέκι, μόνο, των αθεράπευτα ρομαντικών με τις ταινίες, την πόλη και το ταίρι τους;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που μας ξύπνησαν παρακολουθώντας την συνέντευξη τύπου για το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που ξεκινά για να γιορτάσει και πάλι ανοιχτόκαρδα με τους θεατές και με την πόλη του, έχοντας παρουσιάσει ένα πλούσιο σε περιεχόμενο και δράσεις πρόγραμμα.

Ταινίες Έναρξης και Λήξης

To 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κάνει πανηγυρική έναρξη την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ, με δύο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες- δυο ιστορίες αγάπης, την πιο πρόσφατη δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο STRANGE WAY OF LIFE και γοητευτικούς πρωταγωνιστές τους Πέδρο Πασκάλ και Ίθαν Χοκ, έναν μικρού μήκους θησαυρό που αποθεώθηκε στο Φεστιβάλ Καννών, και τις ΠΕΡΑΣΜΕΝEΣ ΖΩΕΣ (PAST LIVES) της Σελίν Σονγκ, το θαυματουργό ντεμπούτο που συγκέντρωσε τις καλύτερες κριτικές της χρονιάς παγκοσμίως και το οποίο ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, να διεκδικήσει τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Ενώ η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΔΙΟΣ (THE BOY AND THE HERON) που σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή στο σινεμά του κορυφαίου δημιουργού κινουμένων σχεδίων, Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Οι 47 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικές Μικρές ιστορίες του 29ου ΔΦΚΑ Νύχτες Πρεμιέρας, είναι μια γέφυρα με το νέο, δυναμικό ελληνικό σινεμά. Φέτος από τις 308 καταθέσεις επιλέχθηκαν 47 ταινίες και θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος. Οι ταινίες παρουσιάζουν μια δημιουργική ματιά - σχόλιο στην επικαιρότητα, έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ξεχωριστές ερμηνείες, διορατικά βλέμματα στην πραγματικότητα, πειραματικές αφηγήσεις, ευρηματικά animation, ταινίες που έχουν διαπρέψει σε Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως οι Κάννες .

Η Κριτική Επιτροπή του τμήματος αποτελείται από: τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη και σεναριογράφο, Aγγελο Φραντζή (Πρόεδρο), τον ηθοποιό Ορφέα Αυγουστίδη, την εκδότρια Μαριλένα Καραμολέγκου, την κριτικό κινηματογράφου Πόλυ Λυκούργου και την παραγωγό Βίκυ Μίχα.

Διεθνές Διαγωνιστικό

16 ταινίες από όλο τον κόσμο θα διεκδικήσουν φέτος τα Βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Κοινού Fischer.

Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ Για το Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ φέτος έχουν επιλεχθεί 11 Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που θα διαγωνιστούν για την ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ. Έρχονται από κάθε άκρη του πλανήτη και συγκεντρώνουν αρκετά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας δοσμένα πάντα με αυτή τη δόση καλλιτεχνίας που εξυπηρετεί αυτή τη διπλή ιδιότητα των ταινιών τεκμηρίωσης να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν παράλληλα».

Αφιέρωμα Disney: 100 Χρόνια Μαγείας

Το 29o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων Disney και τιμούν 100 χρόνια ζωηρής φαντασίας και πάθους για τις ιστορίες.

Και εμείς θα συμφωνήσουμε με όσα επίσης ειπώθηκαν σχετικά, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου “Στην κινηματογραφικη ιστορία δεν υπάρχει άλλο στούντιο που να έχει καλλιεργήσει το οπτικό μας ερέθισμα νωρίτερα από της Disney. Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, με αξιολάτρευτους χαρακτήρες, θρυλικές μουσικές και τραγούδια, ευφάνταστες ιστορίες με έντονα χρώματα καιτεχνολογική επάρκεια που εξέλιξε το είδος του animation, μάθαμε από μικρή ηλικία να βλέπουμε, πηγαίνουμε, απολαμβάνουμε σινεμά.

Το στούντιο μπορεί να μετρά πλέον έναν αιώνα, αλλά η κινηματογραφική μαγεία των δημιουργιών Disney αποτελεί ήδη πολύτιμη παρακαταθήκη της ποπ κουλτούρας στο διηνεκές του χρόνου”.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Τέλος, οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνουν μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, από Masterclass με επιφανή ονόματα της κινηματογραφικής κοινότητας (MASTERCLASS «Fatih Akin, Head on», CREW UNITED DAY), έως προβολές και Ανοιχτές Συζητήσεις για θέμα ψυχικής υγείας («Μέθοδος Στανισλάβσκι: Το συναίσθημα στην θεραπεία της ψυχικής απεξάρτησης» σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ), την ιστορία των μοναδικών ελληνικών περιπτέρων («Periptero: Je t’aime moi non plus») αλλά και δικαιώματα μειονοτήτω (TRANSISTENCE).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών εδώ: https://www.aiff.gr/proboles

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr